• Ekaluokkalaisen kouluun kadonneet tavarat. Kallis lista kolmelta kuukaudelta

  Enpä olisi uskonut, että lapsen ekaluokka voi tulla vanhemmille näin kalliiksi. Oscar alotti koulun 3kk sitten ja on hävittänyt sinne useaan otteeseen koko omaisuutensa. Oscar on meidän kolmas koululainen, mutta ihan omaa luokkaansa tässä asiassa. Isoveljet ovat suhteellisen hyvin muistaneet tavaransa. Olisiko ollut jo toinen kouluviikko kun Oscarilta hävisi matematiikan kirja. Mihin? Ei mitään tietoa. Kirja ei ole löytynyt koulusta, kotoa tai kavereilta vielä tähänkään päivään mennessä. Miten voi hävittää kirjan lopullisesti? Miten se on edes mahdollista?
  Tuo poika on kyllä niin oman tien kulkija, että äitinä saan jännittää hänen hävittävän vielä joskus itsensäkin koulumatkalle. Koulumatkat kestävät loputtomiin ja siellä matkanvarrella touhutaan kavereiden kanssa yhtä sun toista typerää. Läksyt poika haluaa tehdä tunnollisesti, mutta ei muista ikinä mitä tuli läksyksi. (Tässä tunnistan itseänikin ala-asteella). Hänen päässään vilisee tuhat muuta asiaa sen jälkeen kun läksyt on koulussa annettu, eihän sitä mitenkään voi enää kotona muistaa mitä tuli läksyksi. Onneksi opettajat ovat vielä merkinneet läksyt pienellä lippusella kirjan väliin.
  Päätin listata kaikki ne tavarat mitä Oscar on elokuusta eteenpäin kouluun tai koulumatkalle hävittänyt. Näiden lisäksi on kadonnut paljon muutakin, mutta ne on löytynyt myöhemmin. Lista voi olla naurettavaa luettavaa, mutta ei se äitiä tai äidin lompakkoa kovastikaan naurata.

  ekaluokkalainen
  Oscar tekemässä kotiläksyjä

  Nämä asiat ekaluokkalainen kadotti 3kk aikana

  2,5 paria sukkia (Kyllä! Kerran tultiin yhdellä sukalla kotiin)
  1 liikuntapussi (Jossa sisällä shortsit, t-paita ja pyyhe)
  2 koulukirjaa (Näiden uudelleen hankkiminen kevensi äidin lompakkoa 50 eurolla)
  2 takkia (Kotiin voi hyvin tulla ilman takkiakin. Useimmiten takit ovat löytyneet seuraavina päivinä koulusta, mutta näitä kahta ei koskaan löytynyt)
  1 ulkohousu (Tämä luku saadaan varmasti nousemaan kun ilmat kylmenevät)
  3 hupparia (Takin alta voi kotiin tullessa löytyäkin vain t-paita)
  3-5 kpl pipoja (Tämä on arvio, koska en pysy laskuissa)
  5-8 kpl hanskoja (Määrä voi olla suurempikin, sillä hyvin usein kouluun lähdetään hanskat kädessä ja kotiin tullaan ilman)
  Lukematon määrä kyniä (Ostamme noin yhden kynäpaketin viikossa. Siitä ottaa kyllä isoveljetkin aina lisää)
  Lukematon määrä kumeja
  Muutama teroitin
  1 vihko

  koulukirjat
  Nämä kirjat tulivat juuri postista, koulu on onneksi lainannut matematiikan kirjaa Oscarille

  Siinä on aika paljon tavaraa hukassa! 
  Pitää varmaan mennä koululle joku päivä jätesäkin kanssa kaivelemaan löytötavaroita 🙂
  Onko muilla äideillä tavaroita hävittäviä poikia?
  Lue myös: 
  Stressittömät ja toimivat arkiaamut lasten kanssa
   

  Lauseet jotka poikien äiti sanoo JOKA PÄIVÄ

   

  Kommentit

  1. Anu

   Esikoinen, tällä hetkellä viidesluokkalainen, on hävittänyt tänä syksynä vain kolme pipoa. Viime lukuvuonna kadotti koulukirjan, vaatteita (myös sukkia!), sisäpelikengät. Kyniä ja kumeja en edes jaksa laskea enää. Kumma kyllä pelireissuilla pysyy kamat tallessa..

   1. Jonna-Emilia

    Onko tahti pysynyt pienestä asti samana, vai helpottaako tämä yhtään kun poika kasvaa?

    1. Anu

     Meillä se tuntuu menevän kausittain. Välillä on hetkiä, jolloin tuntuu, et poika hukkaa pian itsensäkin. Mutta sitten on taas kuukausia, et tavarat pysyy tallessa ilman ongelmia. Poika meni suoraan eskariin niin en muista, että olisi ennen koulua juurikaan kadottanut mitään, kun oli mun kanssa kotona/kerhossa.

  2. Maija_80

   Meiltä löytyy samanlainen poika! En edes viitsi laittaa hänelle enää mitään kivaa päälle kouluun kun olen varma, että ne ei tule sieltä takaisin. 🙂

   1. Jonna-Emilia

    Sama juttu täällä. Laitan nykyään pojalle ne vähemmän arvokkaat ulkovaatteet kouluun, jotta ei sitten harmita niin paljon.

  3. Lauraidakk

   Meillä toki poika on vielä pieni 2vuotias mutta tuokin osaa kadottaa tavaroita, ainakin siskonsa verrattuna. Tutteja katoaa yhtä soittoa, hiekkaleluja pihalle myös niitä lapasia, hanskoja ja pipoja tuntuu kauppareissu Jenni yhteydessä katoavan ???? toisinaan hukkaa sinne kauppaan myös itsensä ????

  4. Heini

   Hanskoja häviää varmaan useat viikossa, lippiksiä ja pipoja sais myös ostella useat vuodessa. Ulkohousuja, takkeja on hävinnyt myös useita samoin uimahousuja, pyyhkeitä… Kynät, kumit yms ei pysy tallessa hetkeä pidempää. Lista on loputon. En halua edes ajatella, kuinka paljon rahaa näihin vuosien varrella on kulunut. Paras oli kuitenkin varmaan se, kun ekaluokan opettaja vanhempainillassa esitteli löytötavaralaatikkoa ja näytti että täällä on myös yhdet lenkkarit!! Meidän pojan lenkkarithan ne oli. Oli niitä etsittykin joka puolelta, mutta ei tullut mieleenkään koulusta kysellä. En ymmärrä, Luulis että huomaa, jos kengät unohtuu kouluun?! ????

   1. Jonna-Emilia

    Tämä kenkäjuttu on käsittämätön! Millä sieltä koulusta on tultu kotiin? 🙂

    1. Heini

     Se jäi arvoitukseksi.. Ei osannut itse kertoa, mitä on ollut jalassa kotiin tullessa eikä muistanut kyllä että olisi pelkät sukat jalassa tullut. Eikä meiltä kotoa myöskään ylimääräisiä kenkiä löytynyt..

     1. Unohteleva äiti

      Ainaskin sisäkengiksi kouluun viestillä crockseilla voi tulla kotiin. Sadekelillä jos laittaa saappaat ja pakkaa liikuntatuntia varten lenkkarit tai päinvastoin, saa kengät jätettyä. Siellä koululla kannattaa todella käydä kiertämässä löytölaatikot ja pukuhuoneet! Sieltä lahjoitetaan vino pino keväisin pois. Silti matkalla puistoon riisutit hanskat ja hupparit jää kateisiin.

  5. Heidi

   Kyllä. Meillä on hanskat talvisin aina hukassa. 10 eur kun maksaa talvihanskoista per pari ja niitä hukkuu joka viikko niin kalliiksi tulee. Lippikset toinen vakkari mitä menee kesässä monia.

  6. Minni

   On muuten ihan käsittämätöntä miten paljon tavaraa on koulujen löytötavaralaatikoissa, joita ei kukaan kaipaa. Meiltä kerran katosi mustat toppahousut, naulakkoon oli jäänyt toiset mustat, joissa oli pojan nimi. Koulun ainoalta saman nimiseltä ja hänen äidiltään kysyttiin housuja olisiko vaihtuneet. No olihan ne mutta vasta 2 viikon ja kolmen! kieltävän vastauksen jälkeen. Myös oman tytön nimi ja puhelinnumero olivat housuissa. Meiltä on myös saman tyttären upouusi käyttämätön toinen Vikingin talvikenkä kadonnut, aina löytyy vain 1 kenkä, kun varastoja siivotaan. En malta heittää kenkää poiskaan, jos vaikka joskus löytyisi. Katoamisesta on jo 6 vuotta eikä enää mahdu myöskään nuoremmille sisaruksilleenkaan.

  7. Jemppa

   Vähän hirvittää jo etukäteen. Mieleen tulee tietysti myös se, että kuinka paljon oikeasti katoaa ja kuinka paljon varastetaan vaikka ihan vain kiusallaan. Itsekin olen nimittäin tullut 8-vuotiaana ilman takkia kotiin ja se oli ainakin ihan rehellisesti varastettu naulakosta oppitunnin aikana ja silloin elettiin kuitenkin suht viatonta 90-luvun alkua. Myös pulpeteista hävisi milloin mitäkin sillä välin, kun oltiin vaikka syömässä. Tuntuukin, että kaikki pitäisi pultata kiinni, jottei ”katoaisi”.

  8. Viiden pojan äiti

   Mielenkiintoinen aihe. Olen itse opettajana nimenomaan alkuopetuksessa, joten useamman kerran olen viettänyt tiiviisti arkeani ekaluokkalaisten kanssa. Omista pojistani kolme on kouluikäisiä ja kaksi vielä tulossa. Muutos on suuri, kun siirrytään päiväkodista kouluun. Vanhemmat eivät enää käykään koululla samalla tavalla kuin päiväkodissa. Lapsen pitää alkaa huolehtia itse tavaroistaan. Ainakin itse opettajana käytän paljon aikaa tässä asiassa opastamiseen. Opetan esimerkiksi alusta asti laittamaan ”kapineet” (pipot, huivit, hanskat) hihaan, että pysyisivät paremmin tallessa (eikä tulisi täitä) ja ripustamaan takin ja housut tai haalarin naulakkoon (ulkohousuja hukkuu vähemmän, jos käyttää haalaria). Vähintään kerran viikossa käymme läpi naulakolle unohtuneita tavaroita, näytämme niitä oppilaille ja kyselemme omistajaa (jos vaatteissa ei ole nimeä eli kirjoittakaa myös sisävaatteisiin nimi). Ongelma on siinä, että lapset eivät välttämättä tunnista omia vaatteitaan. Jumppasalin pukuhuoneeseen voi jäädä jopa kalsareita eikä kuulemma keneltäkään puutu???? Autamme myös etsimään puuttuvia hanskoja, pipoja, ulkohousuja, jumppapusseja, kenkiä, sukkia, huppareita ja milloin mitäkin. Voisinkin sanoa, että me koulunväki ollaan kyllä melkoisia mestarietsiviä, vaikka aina emme mekään onnistu. Toisinaan tavaroita vaan häviää mystisesti. Kun katson oppilaideni naulakkoa, huomaan, että lähes kaikilla on mustat ulkohousut. Omien löytäminen saattaa olla lievästi haasteellista ja siksi housut monesti ssekoittuvatkin keskenään. Kesken välituntifutispelin tuleekin kuuma, jolloin se uusi fleecetakki tai kevättakki riisutaankin ja pelin tiimellyksessä unohdetaan pelikentän reunalle. Toisinaan äiti tai isä tulee koululle poimimaan kaikki neljä takkia, kolmet housut ja lukuisat parit hanskoja, koska kotivarastot ovat tyhjenneet.

   1. Jonna-Emilia

    Kiitos tästä mielenkiintoisesta kommentista ???? hauskaa kuulla myös opettajan näkökulmaa tähän. Minua ei oman pojan kohdalla vaatteet niin ihmetytä, mutta nuo kirjat kyllä. Miten ne voi hävitä pysyvästi teille tietämättömille? Pakkohan jonkun ne joskus on löytää ????
    On se teille opettajille varmasti aika homma myös niitä lapsia siellä paimentaa kaikkien hukkuvien tavaroiden kanssa. Huh.

  9. Minä

   Meillä yläaste ikäinen hukkaa kaiken, aivan kaiken! Ostettiin uudet 20€ nahkahanskat, kaksi päivää ehti olla käytössä kun tuli kotiin vain yhden hanskan kanssa. Lompakon, puhelimen tai minkä tahansa muun kun laskee kädestään on se ”hukassa”. Ei löydä enään 5min kuluttua mihin on sen laskenut. Kesällä ostettiin n.10 paria uusia lyhytvartisia sukkia, niistä näyttää KAKSI paria olevan enään tallessa. Kaikki muutkin sukat tuntuvat hyvin kävelevän karkuun ???? Ja asia mitä en ymmärrä, alushousut! Niitä on kevöän ja kesän aikana ostettu vähintään kahdetkymmenet ja tallessa on ehkä 4-6…???? Tulee todella kalliiksi ostaa pelkkiä alushousuja ja sukkia vuodeksi kun 75-95% on hukassa muutaman käyttökerran jälkeen! Hukassa on myös kaikki puhelimiin sopivat kuulokkeet, kotiavaimet ja bussikortti ( mitkä kyllä löytyivät n 1kk kuluttua).

  10. Pilivi

   Hei ! Meillä oli yhdet hyvät ulkohousut olleet kateissa yli vuoden,löytyivät sitten kaverin kotoa ! Löytyi nimen perusteella sitten oikealle omistajalle.Olikin jo sopivat sitten pikkusiskolle.Lastemme koulussa on hyvä tapa kun koululla on kevät tai joulujuhla tai muu tapahtuma,mihin vanhemmat tulevat,niin silloin siellä on kaikki löytötavarat laitettu nätisti riviin lajiteltuna penkille.(näkyvälle paikalle)Siitä on helppo katsoa oman lapsensa tavarat.Monet tavarat/vaatteet löytyny näin oikeille omistajille.

   1. Jonna-Emilia

    Meillä kävi kerran niin, että Oliver meni pitkästä aikaa yhdelle lähinaapurillemme kylään ja kun tuli sieltä kotiin niin hänellä oli pikkuveljeltä sinne jäänyt skootti, kypärä, 2xtakki, huppari ja pipo mukanaan tuomisina. Ne olivat lojuneet kaverin luona yli puolivuotta?

  11. Inga

   Meillä tokaluokkalainen hävittänyt vuoden aikana: 2 takkia,yhdet ulkohousut, huppari, 3 pipoa, parit hanskat, harrastuksen kaulasuoja. Kallista on….

  12. Kirsi

   Koululta terveisiä 😄 mua aina ihmetyttää, että keväällä kun viedään hyväntekeväisyyteen kaikki vuodessa kertyneet löytötavarat (joita siis on esitelty vanhempainilloissa ja laitettu viestejä yms), niin joukossa on useita ihan uusia goretex-pukuja, kenkiä, kymmenittäin merkkihuppareita yms. 😮😮 Että eikö oikeasti kukaan kaipaa.. ja tosiaan paljon tehdään salapoliisityötä, jaotellaan vaatteita koon mukaan ja viedään sopiviin luokkiin jne. Kerran yksi poika oli mennyt kotiin toisessa jalassa oma kenkä numeroa 32 ja toisessa jonkun toisen erilainen kenkä kokoa 39. Eikä ollut siis huomannut mitään eroa. 😂 ja yksi äiti tuli etsimään poikansa paitoja, kun kotoa ei ollut löytynyt enää ainuttakaan.

   1. Jonna

    Apua. Emme ole siis ainoita. Kerran on melläkin harrastuksesta mukaan lähtenyt monta numeroa liian iso kenkä.Toisessa jalassa sopiva. On noi kummia. Meillä puuttuvat vaatteet ja tavarat on aina aika ajoin käyty etsimässä koulusta, Viimeksi keväällä tulin kahden ison muovipussin kanssa kotiin koululta. Melkein kaikki tavarat oli tämän yhden pojan vaikka samassa koulussa kolme poikaa.

  13. Satu

   Meillä esikoinen eppuluokkalainen. Toisena päivänä jäi puhelin bussiin. Saatiin onneksi takaisin. Takki on ollut hukassa ainakin kerran viikossa. Onneksi opettaja on aina sen löytänyt kun olen sen perään kysellyt. Jännityksellä odotan kun kelit viilenee ja hanskat ja ulkohousut tulee kuvioihin 😬

   1. Jonna

    Voi ei, tsemppiä sinnekin 🙂

  14. Krista

   Tuttua juttua. Ikävintä on nyt isompien poikien äitinä että äidiltäkin lainatut tavarat alkaa kadota maailmalle…nyt täytyy löytää joku Veeti tai Janne jonka naulakossa omat ulkohousut todennäköisesti roikkuu…ne ei ole nimikoitu 😂

   1. Jonna

    Juu tää nimikoiminen on kyllä jonkin verran helpottanut etsimistä, mutta hävittämistähän se ei poista. Tsemppiä sinnekin.

  15. Lento Pro

   Nelikymppinen addi täällä, terve. ”Rohkaisevana” tietona haluaisin kertoa, että toi ei välttämättä lopu koskaan. -_-

   1. Jonna

    APUA!

  Vastaa