• Naisen menkkaraivo! Kuuluuko poikien ymmärtää sitä?

  Suklaata, roskaruokaa, raivoa ja itkua. Sitäkö on naisten kuukautiset? Olen kärsinyt, tai minun tapauksessani en kärsinyt, menkoista jo kohta kokonaiset 25 vuotta. Helpolla olen päässyt. Ennen kuukautisia saatan olla vähän kärttyisempi, mutta olen aina muutenkin kärttyinen, joten se ei paljon eroa normaalista. 🙂 Kuitenkin, kävi tässä niin eräänä päivänä, että siivoilin keittiössä ja murahdin itsekseni jotain. Poikani Ossian tuli viereeni ja kysyi ”onko sulla menkat?”.
  Siis anteeksi mitä? Kysyikö todella alakoululainen poikani minulta, että onko minulla menkat, kun murahtelin keittiössä? Kuukautiset ja niistä tietäminen ei minua poikani kommentissa ihmetyttänyt, olemmehan puhuneet aina kaikesta avoimesti, mutta en koskaan, enkä ikinä ole vierittänyt kärttyisyydestäni tai huonotuulisuudestani syitä kuukautisille. Enkä tule koskaan niin myöskään tekemään! MISTÄ poika oli saanut päähänsä, että kuukautiset tekevät naisen kärttyisäksi?

  Miten puhua naisten kuukautisista pojille?

  Meillä asioista on puhuttu aina niiden oikeilla nimillä ja häpeilemättä. En ole tarkoituksella tehnyt kuukautisista mitään ihmeellistä asiaa, koska mielestäni ne eivät sitä ole. Nyt aloin kuitenkin miettimään, että mitä jos poikieni tulevat kumppanit tulevat sellaisista perheistä, joissa naisten kuukautiset ovat paljon suuremmassa mittakaavassa näyttäytyvä ”tapahtuma”. Mitä jos niiden perheiden miehet ovat tottuneet liimautumaan piiloon tapettiin, kun perheen naiset vuotavat verta? Mitä jos niissä perheissä kannetaan sylikaupalla suklaata naisille, hierotaan alaselkää ja lepytellään parhaansa mukaan, kun naiset kärsivät kuukautisista?
  Miten ulalla ovatkaan poikani tulevaisuudessa, koska olen totuttanut heidät siihen, että kuukautiset eivät näyttele arjessa minkäänlaista ylimääräistä roolia. Ossianin kommentti menkkaraivosta oli opittu kavereilta, mutta se herätti minut silti miettimään, että pitäisikö minunkin puhua kuukautisista enemmän pojilleni myös muista näkökulmista. Ihan vain siksi, jotta ei tule sitten yllätyksenä aikuisena parisuhteissa?
  Kuukautisista on kuitenkin hyvä kertoa pojille jotain. Tottakai koulussakin asiaa varmasti käsitellään, mutta en tiedä missä määrin poikien tunneilla?
  Minä olen jokatapauksessa henkilökohtaisesti sitä mieltä, että kuukautiset eivät ole tekosyy huonolle käytökselle. Tiedän toki itsekin olevani herkempi ja helpommin tulistuvampi tiettyyn aikaan kierrosta, mutta en silti voisi omaa käytöstäni vierittää täysin sen piikkiin. En salli miehiltäkään sitä, että hormoneja syytetään huonosta käytöksestä. Ihmisten käytös muuttuu monen muunkin asian vaikutuksesta, kuten väsymyksen ja stressin vuoksi. Eihän me ihmiset silti voida selittää kiukkuisuuttamme sillä, että ”olen nyt väsynyt, siksi tämä kiukuttelu on minulle sallittua.” Silti tottakai jokainen meistä naisista on yksilö ja kuukautiset oireineen ovat kaikilla hyvin erilaisia.
  Miten te muut olette puhuneet pojillenne naisten kuukautisista? Erityisesti perheissä, joissa ei ole muita naisia kuin äiti!

  Ps. suklaa muuten oikeasti auttaa kuukautiskipuihin. Minä ainakin haluan uskoa niin 🙂

  Lue myös:
  Nuorten poikien kondomit vie vanhemmat vararikkoon

  Vuoden 2017 kurja lopetus, vesivahinko!

  Kommentit

  1. sängyn pohjalla kerran kuussa

   Itselläni ei ole lapsia, mutta näin nuoren naisen näkökulmasta, joka sitä sopivaa kumppania yrittää etsiä, niin sanoisin sen olevan plussaa jos toinen ymmärtää sen, kuinka eri tavalla kuukautiset voivat vaikuttaa/olla vaikuttamatta naiseen. Itse olen mahdollisesti kuukautisten aikaan kärttyisämpi ja herkempi, mutta harvoin osaa näitä kuukautisten piikkiin vierittää, koska ne ovat niin epäsäännölliset, etten tiedä milloin ne ovat tulossa. Mutta kyllä toivoisin tulevan kumppanini ymmärtävän, kuinka kivuliaat ja epämukavat ne voivat olla, itse syön hyvinkin vahvoja lääkkeitä kipuun ja on inhottavaa jos toinen ei edes yritä ymmärtää sitä kipua ja on vain ”kyllä mun äiti/sisko/serkku/kaveri voi ihan normaalisti olla vaikka onkin menkat”. Niin kyllä osa voi olla, mutta kyllä omat kipuni menevät niin korkealla ekoina päivinä, ettei niihin auta liikunta tai mikään ilman lääkkeitä olisin täysin toimintakyvytön.
   En siis itse kaipaa mitään erityistä hoivaa, mutta uskoisin, että monesta naisesta olisi mukavaa jos pojat/miehet ymmärtäisivät sen, kuinka jokainen nainen on tässäkin suhteessa yksilö. Toinen voi liikkua ja hyppiä ja tuntea olonsa hyväksi, eikä kärsi kuukautisista kovinkaan, kun toiset odottavat sitä lyhyttä hetkeä jolloin kivut ovat sen verran siedettävät, että voi hakea lääkkeen kaapista.

   1. Jonna-Emilia

    Tämä oli todella tervetullut näkökulma, kiitos. Pitää siis kuitenkin ehkä vähän avartaa pojille esim tuota kipupuolta. Se on kyllä hurjaa miten paljon kuukautiset meillä kaikilla eroavat toisistaan. Ja kuinka ne myös muuttuvat vuosien saatossa.

  2. Yks äiti vaan

   Moi!
   Minulla on vain tyttöjä, enkä ole heitä turhaan etukäteen pelotellut kuukautisilla, vaikka tietävätkin mitä ne ovat. Itselleni ne tosin ovat aikamoinen show! Ei kärttyisyyden takia vaan siksi, että olen ihan kipeä niitten takia. Siis aivan kamalat kuukautiskivut, jotka usein ovat pistäneet sänkyyn. Onneksi olen tässä viime vuoden aikana saanut niin kovat särkylääkeet reseptillä (tavalliset eivät tehoa), että en joudu enää kauheasti kärsimään, jos otan ne vaan heti ajoissa. Mutta kyllä vähintään sen yhden päivän on sitten kauheissa lääkepöllyissä eli ihan tokkurainen ja usein lämpöäkin nousee kuukautisten aikana. Että omalle miehelleni olen joutunut selittelemään, että joillakin naisilla tämä vain on tällaista, että toimintakyky selvästi alenee, eikä sille voi mitään. Kärttyisyys on minulla kans enemmänkin ennen kuukautisia, ja olen samaa mieltä siitä, että sen piikkiin ei voi mitä tahansa laittaa. Toki miehenkin on ihan ok tietää, että silloin vaimo saattaa helpommin ärsyyntyä.

   1. Jonna-Emilia

    Eräs ystävättäreni kärsi nuorena myös niin kovista kuukautiskivuista, että ne veivät vuoteeseen. Se oli kyllä hurjaa. Hänellä sittemmin helpottaneet. Toivotaan, että tytöillesi ei tule niin kivuliaat kuukautiset kuin sinulle. Eihän se varmasti kivaa ole.

  3. Taasko ne päivät vai?

   Minullakaan ei ole lapsia, mutta olisi ehkä hyvä puhua pojille myös siitä miten loukkaavalta voi kuulostaa kun on vihainen tai äkänen, että ai onko taas menkat. Niitä ei saisi syyttää ja jotenkin saa kuulostamaan siltä ettei nainen voi tai saa olla vihainen koskaan mistään muusta syystä kuin menkat. Itsellänikin nuo kivut on kyllä hirveät 1-3 ekaa päivää, jolloin syön buranaa kaksin käsin ja jopa saatan ottaa konjakkiryypyn kun kipu on oikein paha (se oikeasti auttaa). Olen myös äreä pari päivää ennen menkkojen alkua, mutta ei se silti meinaa, että aina kun olen kiukkuinen niin on menkat tulossa. Olen saanut kuulla tuota menkat heittoa äreydestä koko ikäni ja jopa silloin kun minulla ei niitä vielä edes ollut.

   1. Jonna-Emilia

    Sitä kommenttia ei tarvitsisi kyllä kenenkään heittää. Se ei ole naisten, eikä miesten etu.

  4. Uutistyössä

   Minulla mieliala laskee ennen kuukautisia. Murehdin maailmanmenoa ja kiinnitän huomiota syvällisiin asioihin. Olen myös vähän kipeä ja veltto.
   Teen luovahkoa työtä ja hyödynnän menkkapäivät suurella innolla. Kaikki ajatustyötä ja flow-tilaa vaativat jutut pyrin aloittamaan kuukautisten alussa. Tartun silloin työssä kaikenlaisiin epäkohtiin, uutisaiheisiin ja arjen rosoisuuksiin, ja löydän herkkyyttä pohtia niitä.
   Olen maininnut lapsille tästä vaihtelusta, koska minusta tuon menkkojen oireet esiin ihan hyvässä valossa.

   1. Jonna-Emilia

    Tuon olen myös huomannut, että minulla on myös tuo mielialan laskeminen tyypillistä, siinä juuri kuukautisten alkaessa. Tulee päivän parin ”masennus”. Minulla ei kylläkään ole silloin todellakaan paras hetki tehdä mitään luovaa 🙂 Hyvä, että se sinulla toimii myös siihen.

  5. uutistyössä

   Aiheen vierestä –
   kirjoittaisitko joskus siitä, keistä tulee poikien äitejä?
   Luin joskus vuonna 2010 uutisen, jonka otsikko kuului ”Bold women have boys”. Siinä siteerattiin uusiseelantilaista psykologia, Valerie Grantia, joka oli tutkinut asiaa ja pystyi parinkymmenen kysymyksen avulla vahvasti veikkaamaan, saako nainen pojan vai tytön.
   No, mähän googletin sitten Valerie Grantin ja hänen tietonsa löytyi Aucklandin yliopiston nettisivuilta. Hänestä löytyi myös monta uutista, ei kovin tieteellisesti vakuuttavia, mutta kuitenkin.
   Hän oli tutkija, joka oikeasti uskoi, että mitä dominoivampi nainen on, sitä todennäköisemmin hän saa poikia. Hän oli vaan valitellut, että nykyisin dominoivuuden testaus on vaikeaa, koska kaikki naiset uskaltavat palauttaa huonon ruoka-annoksen ravintolassa keittiöön toisin kuin 60-luvulla. Silloin niin olisi tehnyt vain dominoiva, poikia saava nainen.
   Mä itse jotenkin pidän tuota teoriaa uskottavana. Mun tuttavapiirissä esimerkiksi on niin, että luennoilla yliopistolla ne kaikkein äänekkäimmät osallistujat on saaneet enemmän poikia. Toisia myötäilevät ja maltillisemmat naiset taas on saaneet enemmän tyttöjä.
   Tää on minusta ihan luonnon viisautta ja hauska ajatus, jos se olisi totta. Oletko postannut aiheesta tai kuullut tällaista teoriaa? Arvelin että se voisi kiinnostaa, kun kuuluu aihepiiriisi 🙂

   1. Jonna-Emilia

    Hei, onpa mielenkiintoinen aihe. Kiitos vinkistä. En ole koskaan aiemmin kuullut tästä teoriasta, joten ehdottomasti pitää tutustua lisää. Olen aika vähän pohtinut sitä millainen nainen saa millaisenkin kokoonpanon, sillä uskon itse hyvin paljon sattumaan. Olen myös kuullut lääkärin sanovan, että vasta 10 lapsen otannalla voi alkaa tekemään mitään johtopäätöksiä siitä, että kumpaa sukupuolta kyseisen pariskunnan lapset todennäköisesti ovat. Aika harvassa on 10 lapsen perheet, joten siinä mielessä esimerkiksi minä 4 pojan äitinä en välttämättä (enkä hyvinkään todennäköisesti) suosi millään muotoa poikasiittiöitä, vaan sattumalta olen saanut neljä poikaa putkeen. Seuraavat neljä saattaisivat olla kaikki tyttöjä.
    Kyllähän tämä ihan järkeen käy…jos sekoittaa korttipakan ja katsoo tuleeko punaisia vai musta kortteja, niin ihan hyvin voi tulla neljä punaista putkeen, vaikka puolet koko korttipakan korteista on mustia. Eikä se edes olisi vielä mitenkään kummallista. Sitten kun niitä punaisia olisi tullut se 10 putkeen, niin siinä vaiheessa olisi jo pakko tarkistaa onko pakassa lainkaan mustia kortteja? 🙂 Mutta toki on mielenkiintoista aina lukea myös näitä tutkimuksia. Saatankin palata tähän myöhemmin postauksen merkeissä 🙂

   2. Nimetön

    Onpa mielenkiintoinen teoria, tuon kuultuaan alkaa varmasti seurailla kaveripiirissä, kumpaa sukupuolta syntyy enemmän. Tällä hetkellä omasta perhepiiristä en kuitenkaan tuota väitettä allekirjoittaisi, koska parissakin tietämässäni perheessä hyvin vahva/dominoiva äiti, mutta enemmän tyttöjä/pelkkiiä tyttöjä perheessä. Sitten taas omassa suvussani niin isän kuin äidinkin puolella naiset ovat aika rauhallisia ja myötäileviä, mutta poikia on huomattavasti enemmän kuin tyttöjä. Toisen puolen serkuksista olen ainoa tyttö viidestä serkuksesta ja toisellakin puolella seitsemästä serkuksesta vain kaksi on tyttöjä. Tätejäkin vain yksi mutta setiä/enoja sitten useampi. Voisi kyllä perehtyä tuohon enemmänkin, että onko sitten kukaan muu tuollaisia tuloksia saanut/puoltanut.

  6. Ansku

   Kyllä meillä poika tietää että mutsi on tavallista ärtyneempi ja syö suklaata menkkojen aikaan. Ei meillä niistä numeroa tehä mutta näkyy se minussa että kierto kulkee. Olen samalla todennut että naisiin kuukautiset vaikuttavat erilailla ja kaikkeen ei voi vaikuttaa.

  Vastaa