• Miksi lapset kävelevät unissaan?

    Miksi lapset kävelevät unissaan? Mistä se johtuu ja mitä kaikkea hassua yhteisömme äitien lapsen ovat unissaan tehneet?

    Mistä unissakävely johtuu?

    Unissakäveleminen alkaa kun ihminen on syvässä unessa. Aivot “jatkavat” nukkumista, mutta ruumis herää ja ihminen lähtee kävelemään. Unissakävely liittyy siis unen ja valvetilan säätelyyn. Normaalisti Ihminen on rento unensa aikana, unissakävely alkaa kun tämä unen automatiikka ei toimikaan.

    Unissakävely on lapsilla hyvin tavallista, sitä esiintyy eri tutkimusten mukaan satunnaisesti 10–30 prosentilla lapsista ja  1–5 prosenttia lapsista kävelee usein unissaan. Aikuisilla se on harvinaisempaa. Yleensä aikuinen unissakävelijä on kävellyt unissaan myös lapsena.

    Harmiton unissakävely tapahtuu univaiheen ensimmäisen kolmanneksen aikana. Yleensä nukkuja vain kävelee ympäriinsä, mutta joskus hän voi tehdä asioita unissaan. Unissakävely kestää muutamasta minuutista aina puoleen tuntiin. Usein kävelijä palaa vuoteeseen eikä muista kävelyään seuraavana aamuna. Jos hän herää kesken kävelyn, hän voi olla sekava, eikä tajua missä on.

    Saako unissakävelijän herättää?

    Unissakävelijän herättämisestä ei ole mitään hyötyä. Unissakävelijä pitää silmät auki ja havaitsee esteet tiellään. Unissakävelijä saattaa olla sekava, hätääntynyt tai jopa aggressiivinen jos hänet herätetään.

    Sen sijaan, että herättäisi unissakävelijän, niin kannattaa ohjata hänet omaan sänkyyn takaisin. Jonka jälkeen voikin kaivaa lapsen oman muistokirjan esiin ja kirjoittaa sinne kaikki parhaat palat. Niitä on sitten hauska naureskella myöhemmin. 🙂 Niin minä teen.

    Poikien Äitien unissakävelijät

    Keräsin hieman tarinoita lasten unissakävelystä myös muilta poikien äideiltä. Hauskoja ja vähän hurjiakin juttuja ovat monet lapset tehneet.

    • Yhden lapsen yöllisiin seikkailuihin sisältyi muunmuassa parvekkeella keikkuminen ja sieltä hyppäämisellä uhkailu. Julistekissan silittely keskellä yötä ja puhelinsoitot kavereiden kotiin.
    • Toisen lapsi on pissaillut kodin lähes joka nurkan unissaan. Vanhemmat asettelivat vimein vakio pissapaikoille ämpäreitä valmiiksi iltaisin.
    • Yksi äiti kertoo lapsensa leikanneen hiuksiaan keittiön saksilla unissaan ja sama lapsi huusi täysillä myös eteisessä, että häntä kuristetaan.
    • Yhden perheen keskimmäinen poika on kävellyt unissaan jo yhteensä viisi vuotta. Poikaa on kaivettu pois sängyn alta, rappukäytävästä ja ties mistä. Poika on leikkinyt yöllä myös näkymättömillä leluilla.
    • Yhden perheen unissakävelijä lorotteli unissaan pyykkikoriin, kenkähyllyyn ja lelukoppaan. Ikimuistoisimmat kerrat tästä unissakävelijästä olivat, kun poika päästeli täyden rakollisen äidin valkoiseen nahkaiseen nojatuoliini ja isoveljen sängyn tyynylle.
    • Unissa kävelleet lapset usein myös höpöttelevät outoja. Eräs lapsi oli selittänyt vanhemmileen olevansa lentokoneessa, mutta ettei päässyt kapteenin kanssa ohjaamoon vaikka halusi. Lapsi ohjattiin takaisin nukkumaan omaan sänkyynsä.

    Lähteet:Hyväterveys, Yle, Voice

    -Poikien Äidit toimitus-

    Vastaa