• Unissakävelijän kommellukset -miksi lapset kävelevät unissaan?

  Jostain käsittämättömästä syystä meidän kaikki pojat kävelevät unissaan. Minä en ole lapsena kävellyt, vaikka muuten levoton sielu olen ollutkin. Näen kyllä paljon unia…outoja, hassuja ja karmiviakin. Viime yönä koitin pelastaa hukkuvaa oravaa, jonka kaikki raajat olivat irronneet. En onnistunut tehtävässäni. (Voisiko joku analysoida tämän unen?)

  Mieheni Pekka on puolestaan kävellyt lapsena unissaan. Geenit tulevat tuohon kävelyyn ilmeisemmin siis sieltä. Vilkkaimmillaan yöllä on tällä hetkellä Oscar joka on ensimmäisellä luokalla. Hänen unissakävely on lähes joka öistä. Se alkaa yleensä noin klo 22-23 jolloin poika hiippailee toistuvasti ympäri asuntoa, tehden mitä kummallisempia asioita. Isommat pojat kävelevät nykyään enää satunnaisesti unissaan ja pienin Ollie on vasta nyt kävellyt ensimmäiset kerrat.

  Toisin kuin elokuvissa uskotellaan, unissakävelijän kädet eivät ole ojennettuna eteen. Unissakävelyn huomaa pikemminkin sekavasta käytöksestä ja lasittuneesta katseesta. Kysymyksiin ei saa mitään järkeviä vastauksia.

   

  Poikien kommellukset

  Kommelluksilta emme ole välttyneet. Meillä on yksi poika istunut “pöntölle” veljen parvisängyn rappusille. Yksi on puolestaan etsinyt vessaa keittiöstä, vetänyt alakaapin auki ja uskonut pissaavansa pönttöön. Tämän ehdimme onneksi juuri estämään.  Yhden toistuva pravuuri on se, että hän menee usein yöllä suihkuun. Huvittavinta on, että sinne mennään yöhousut jalassa ja suihkukin saattaa osoittaa ihan minne sattuu kylpyhuoneeseen ja kaikki mahdollinen, viikattuja pyykkejä myöten, on kasteltu sen toimituksen seurauksena.

  Usein meidän unissakävelijät myös ravaavat pitkin asuntoa päämäärättömästi. Ei oikein tiedä mitä he etsivät tai ajattelevat tekevänsä. Kävely taitaa lähteä liikkeelle vessahädästä, sillä useimmiten haahuilu päättyy vessassa käymiseen. Välillä pojat tulevat selittämään meille jotain aivan järjetöntä. Lauseissa ei ole mitään tolkkua. Mutta meillä on kyllä hauskaa niitä kuunnellessa. Kerran yksi pojista tuli läpsimään minua.

  Pekka oli aikanaan kahden pojan kanssa reissussa ja he yöpyivät hotellissa. Aamulla kun Pekka heräsi, oli hotellihuoneen ovi auki. Jompi kumpi pojista oli käynyt yöllä ilmeisemmin vähän pidemmällä kävelyllä. Kotonakin välillä käydään kokeilemassa ulko-ovea unissaan. Onneksi sen avaaminen ei ole vielä onnistunut.

  Muiden Poikien Äitien unissakävelijät

  Keräsin hieman tarinoita lasten unissakävelystä myös muilta poikien äideiltä. Hauskoja ja vähän hurjiakin juttuja ovat monet lapset tehneet.

  • Yhden lapsen yöllisiin seikkailuihin sisältyi muunmuassa parvekkeella keikkuminen ja sieltä hyppäämisellä uhkailu. Julistekissan silittely keskellä yötä ja puhelinsoitot kavereiden kotiin.
  • Toisen lapsi on pissaillut kodin lähes joka nurkan unissaan. Vanhemmat asettelivat vimein vakio pissapaikoille ämpäreitä valmiiksi iltaisin.
  • Yksi äiti kertoo lapsensa leikanneen hiuksiaan keittiön saksilla unissaan ja sama lapsi huusi täysillä myös eteisessä, että häntä kuristetaan.
  • Yhden perheen keskimmäinen poika on kävellyt unissaan jo yhteensä viisi vuotta. Poikaa on kaivettu pois sängyn alta, rappukäytävästä ja ties mistä. Poika on leikkinyt yöllä myös näkymättömillä leluilla.
  • Yhden perheen unissakävelijä lorotteli unissaan pyykkikoriin, kenkähyllyyn ja lelukoppaan. Ikimuistoisimmat kerrat tästä unissakävelijästä olivat, kun poika päästeli täyden rakollisen äidin valkoiseen nahkaiseen nojatuoliini ja isoveljen sängyn tyynylle.
  • Unissa kävelleet lapset usein myös höpöttelevät outoja. Eräs lapsi oli selittänyt vanhemmileen olevansa lentokoneessa, mutta ettei päässyt kapteenin kanssa ohjaamoon vaikka halusi. Lapsi ohjattiin takaisin nukkumaan omaan sänkyynsä.

  Mistä unissakävely johtuu?

  Unissakäveleminen alkaa kun ihminen on syvässä unessa. Aivot “jatkavat” nukkumista, mutta ruumis herää ja ihminen lähtee kävelemään. Unissakävely liittyy siis unen ja valvetilan säätelyyn. Normaalisti Ihminen on rento unensa aikana, unissakävely alkaa kun tämä unen automatiikka ei toimikaan.

  Unissakävely on lapsilla hyvin tavallista, sitä esiintyy eri tutkimusten mukaan satunnaisesti 10–30 prosentilla lapsista ja  1–5 prosenttia lapsista kävelee usein unissaan. Aikuisilla se on harvinaisempaa. Yleensä aikuinen unissakävelijä on kävellyt unissaan myös lapsena.

  Harmiton unissakävely tapahtuu univaiheen ensimmäisen kolmanneksen aikana. Yleensä nukkuja vain kävelee ympäriinsä, mutta joskus hän voi tehdä asioita unissaan. Unissakävely kestää muutamasta minuutista aina puoleen tuntiin. Usein kävelijä palaa vuoteeseen eikä muista kävelyään seuraavana aamuna. Jos hän herää kesken kävelyn, hän voi olla sekava, eikä tajua missä on.

  Saako unissakävelijän herättää?

  Unissakävelijän herättämisestä ei ole mitään hyötyä. Unissakävelijä pitää silmät auki ja havaitsee esteet tiellään. Unissakävelijä saattaa olla sekava, hätääntynyt tai jopa aggressiivinen jos hänet herätetään.

  Sen sijaan, että herättäisi unissakävelijän, niin kannattaa ohjata hänet omaan sänkyyn takaisin. Jonka jälkeen voikin kaivaa lapsen oman muistokirjan esiin ja kirjoittaa sinne kaikki parhaat palat. Niitä on sitten hauska naureskella myöhemmin. 🙂 Niin minä teen.

  Kävelläänkö teillä unissaan? Kerro parhaat palat. 

  Lähteet:

  Hyväterveys, Yle, Voice

  Lue myös:

  Äiti ja poika eivät saa nukkua lusikassa!

  Hyvin nukkuvien lasten salaisuus

  Vastaa