• Miksi lapsi tarvitsee D-vitamiinilisää?

  Mainos: Vitabalans

  Testaajat: Oskari 10v, Viljami 7v, Verneri 7v ja Kristian 3v

  Liikkuvat lapset tarvitsevat D-vitamiinia.

  Kesä lähenee loppuaan ja syksy kolkuttelee jo ovella. Se tietää sitä, että luonnollinen D-vitamiinin lähde aurinko, näyttäytyy meille suomalaisille valitettavasti yhä harvemmin. Kesäauringossa ei tarvitse kylpeä päivittäin ylenpalttisesti, ihon palaminen kun ei tunnetusti ole hyväksi. Paljaat käsivarret, sääret ja kasvot keräävät tätä elintärkeää vitamiinia talteen riittävästi jopa 10-15 -minuutissa päivittäin. Auringon UVB-säteily saa aikaan ihollamme D-vitamiinin tuotannon. Kannattaa muistaa, että aurinkorasvat estävät d-vitamiinin imeytymisen ihoon, vaikka suojelevatkin ihoa palamiselta.

  Myös ravinnosta saa D-vitamiinia, kuten kalasta ja kananmunankeltuaisesta. Maitotaloustuotteisiin ja margariiniin lisätään D-vitamiinia, joten ne auttavat täydentämään D-vitamiini -varastoja. Auringon ja ravinnon lisäksi, varsinkin pohjoisen pallonpuoliskon lapset tarvitsevat D-vitamiinia purkista ympäri vuoden.

  Hampaat kiittää!

  Lapset tarvitsevat D-vitamiinia kasvuun. Luusto ja hampaat tarvitsevat kalsiumin lisäksi D-vitamiinia kehittyäkseen vahvoiksi. Poikien testiryhmä sai sopivasti syksyn kynnyksellä testiin Vitabalansin  D-max Kids -tuotteen, jonka avulla pojat täydentävät kesällä auringosta saamiaan D-vitamiini-varastoja. Kovasti liikkuvat testaajat tarvitsevat vahvan luuston ja ei hyväkuntoinen purukalustokaan ole pahitteeksi!

  Mikä D-max Kids on?D-vitamiinilisää kannattaa syödä joka päivä

  D-max Kids on lapsille tarkoitettu pureskeltava D-vitamiini-tabletti. D-max Kids -tuotteessa on luontaista D3-vitamiinia, joka on ihmiselle tehokkaampi kuin D2-muoto. D-vitamiinituotetta valitessa kannattaa siis ehdottomasti valita D3-muoto. Tuotteessa on d-vitamiinia 10 mikrogrammaa. Alle 2-vuotiaille suositellaan D-vitamiinilisää ympäri vuoden 10 mikrogrammaa päivässä ja yli 2-vuotiaille 7,5 mikrogrammaa. Turvallinen ylin päivittäinen D-vitamiinin saantimäärä on 0–1-vuotiaille 25 µg, yli 1-vuotiaasta 10-vuotiaaseen 50 µg ja 11–17-vuotiaille 100 µg (EFSA 2012). D-max Kids on avainlipputuote, joka tarkoittaa sitä, että se on valmistettu Suomessa.

  Vinkit D-max Kidsin käyttäjille

  D-vitamiinin voi joko purra tai imeskellä. Purutabletteja kannattaa antaa lapselle, joka osaa jo pureskella tabletin. Purutabletin maku on mieto ja makea. Testiryhmän pojat ottavat tabletin mielellään joka päivä, myös pienin, joten sen suhteen ei ole ollut mitään ongelmia.  Makeutusaineena on käytetty hammasystävällistä xylitolia, joten jokapäiväinen ’herkuttelu’ D-vitamiinitabletilla ei ole hampaille huonoksi. Rasvaliukoinen D-vitamiini kannattaa ottaa aamulla, koska se pääsee heti elimistön käyttöön ja aamuisin on muutenkin helpompi muistaa ravintolisien ja lääkkeiden otto ennen kiireistä päivää.

  D-vitamiini on kalsiumin lisäksi vahvan luuston ja hampaiden perusta.

  Vuorokausiannoksiin kannattaa kiinnittää huomiota varsinkin siinä tapauksessa, jos lapsi on huono syömään ja kalan sekä maitotaloustuotteiden kulutus on vähäistä. Jos lapsen riittävä D-vitamiinin saanti huolestuttaa, kannattaa veren D-vitamiini -pitoisuus mitata. Paras aika vuodesta mittaamiselle on pimein kausi. D-vitamiinin puutos altistaa luunmurtumille sekä osteoporoosille ja on liitetty myös heikentyneeseen puolustusjärjestelmään eli infektioherkkyyteen. Jos lapsi sairastelee paljon talviaikaan, on sekin hyvä syy tarkistaa D-vitamiinin pitoisuus verestä.

  Toivotaan, että Testiryhmän pojat säästyvät pahimmilta taudeilta talven yli. Yksi orastava flunssan alku saatiinkin jo taltutettua nopeasti, varmasti hyvällä D-vitamiinivarastolla sekä D-vitamiinilisällä oli osuutta asiaan. Ravintolisät eivät kuitenkaan korvaa monipuolista ruokavaliota, mutta kaikkia osa-alueita yhdistelemällä, saamme varmasti parhaat aseet infektioita vastaan.

  Parhaat palat

  Poikien TOP3

  1. Pureskeltavat, hyvänmakuiset tabletit.
  2. Otetaan ihan mielellään, kun tiedetään, että auttaa puolustuskykyyn.
  3. Me halutaan vahvat luut ja hampaat!

  Äitien TOP3

  1. Tuotteen hyvä maku, lapset ottavat mielellään.
  2. Terveyshyödyt.
  3. Xylitolin käyttö makeutusaineena.

  Lisää Poikien testiryhmän testauksia

  Vastaa