• You are currently viewing Ennen juotettiin vauvoille mehua. Mikä on muuttunut 40 vuoden aikana?

  Ennen juotettiin vauvoille mehua. Mikä on muuttunut 40 vuoden aikana?

  Olin lähestulkoot 40 vuotta sitten vauva. Äitini kertoi minulle, että ennen ohjeistettiin hörpyttämään vauvoille mehua kuuden viikon iästä ylöspäin. Tämä tuntuu nyt aika hurjalta ajatukselta, mutta silloin 70- ja -80 luvun vaihteessa se oli aivan normaalia. Tästä ajatuksesta intoutuneena kyselin äidiltäni (6 lapsen äidiltä) lisää siitä, miten vauvoja hoidettiin silloin, kun minä olin vauva ja äitini oli nuori äiti?

  Lue myös: Poikani tiedä tämä tytöistä

  Ennen juotettiin vauvoille mehua ja mitä muuta?

  Raskaus

  Raskaana oleminenkin oli hieman erilaista ennen. Alkoholin haittavaikutuksista sikiölle oltiin jo tietoisia, mutta vielä 70-luvulla odottavia äitejä oli saatettu kehottaa nauttimaan lasillinen konjakkia silloin tällöin. Tämän uskottiin auttavan siihen, että keskenmeno ei tule niin helposti.

  Ultraäänitutkimuksia tehtiin vain harvoille ja valituille. Useat äidit eivät saaneet ultraäänitutkimusta koko raskautensa aikana. Lapsen sydänääniä kuitenkin kuunneltiin jonkinlaisella ”metallitorvella”.

  Synnytys

  Synnyttävältä äidiltä lähes poikkeuksetta ajeltiin ennen synnytystä alapään ihokarvat ja annettiin peräruiske. Isät pääsivät jo synnytyksiin mukaan, mutta olivat siellä lähinnä vain yleisönä,kun vauva putkahti maailmaan. Isän mukana oleminen vaati monessa paikassa erillisen valmennuksen, ja jos synnytyssairaalassa oli ruuhkaa, ei mukaan päässyt välttämättä siltikään.

  Synnytykset saattoivat tapahtua yhteishuoneissa, joissa synnyttävät äidit erotti toistaan vain verho. Synnytys ilman kivunlievitystä oli yleistä, epiduraalia ei tarjottu kuin harvoin. Välilihan leikkaus tehtiin melkein kaikille synnyttäjille.

  Vauva

  Kun vauva syntyi, ei hän päässyt äidin luokse vierihoitoon, vaan vauva vietiin pois erilliseen tilaan henkilökunnan hoidettavaksi. Vieraat kävivät katsomassa vauvaa lasin takaa. Minä synnyin maaliskuussa 1979, en päässyt äidin viereen. Meidän sairaalassa Hämeenlinnassa vauvat pääsivät vierihoitoon kuukausi syntymäni jälkeen, huhtikuussa 1979.

  Imetys oli suositeltavaa myös 40 vuotta sitten, suositus imetykselle oli puolivuotta. Korviketta tehtiin jauheesta veteen ja sitä aikaisemmin juotettiin lehmänmaidon, veden ja sokerin sekoitusta. Pullot keitettiin jokaisen ruokailun jälkeen. Soseita annettiin kaksikuiselle ja mehua tarjottiin lusikasta tai tuttipulosta jo ihan pienelle vauvalle.

  Vauvat nukutettiin päivisin aina ulkona ja vauvojen nukuttamiseen suosittiin mahallaan nukuttamista. (Nykyään enää ei). Vaippoina käytettiin sideharsoja, jotka pestiin käytön jälkeen. Ne eivät kuitenkaan olleet pitkäikäisiä, sillä ne muuttuivat nopeasti kovaksi ja piti ostaa uudet. Vauvoja kylvetettiin joka päivä.

  ennen vauvoille

  Maailma muttuu, maalaisjärki pitää meidät menossa mukana

  Mietin, että mitenhän moni asia, mitä me nyt pidämme normaalina, on 40 vuoden päästä ihan kummallista toimintaa. Siksi on järkevää ajatella aina vähän omilla aivoillaan. Villitykset ja suositukset muuttuvat kovaa kyytiä, eikä niistä ehkä ihan jokaista pysty edes orjallisesti noudattamaan.

  Lue myös: Neljä helppoa synnytystäni

  Jo pelkästään tämän 12 vuoden aikana, kun minä tulin ensi kerran äidiksi, on moni suositus muuttunut. Minä olen henkilökohtaisesti ottanut kaiken aina hyvin rennoin rantein. Teidän, että äidinvaistollakin pärjää melko pitkälle. Omat kokemukseni raskaudesta, synnytyksestä ja vauva-ajasta ovatkin hyvin positiiviset, koska mitään tiettyjä odotuksia ja suunnitelmia ei ole ollut, vaan on eletty vauva kerrallaan.

  Kommentit

  1. Piia

   Pakko oli soittaa äidilleni ja anopille. Kuulin samoja asioita. Ihan hullulta tuntuu. No kaikki muuttuu…

   1. Jonna

    Juu, älytöntä kuinka lyhyessä ajassa kaikki muuttuu. Meidän lapsenlapset syntyy taas ihan eri neuvoin.

  2. Kaija Honkanen

   Synnyttäjät pidettiin sängyssä selällään remmeissä, edes vessaan ei päässyt, vielä -80 luvullakin. Pari vuorokautta kun siinä kärvisteli, niin alko jo tuntumaan. -90 luvulla sai jo kävellä ja olla miten helpompi on. Ja sai jopa ilokaasua, jotkut onnekkaat wissyrakkulat. Eikä missään nimessä selällään.

  3. Jaana

   Synnytin ensimmäiseni v 1982. Mehua ei enää silloin suositeltu ja epiduraalinkin sain. Synnytin alateitse ja kaikki meni hyvin. Sairaalassa vietin siihen aikaan normaalin 1viikon. Vauvan ollessa 3kk aloitettiin kiinteään ruokaan totuttelu.
   Vaipat olivat pitkulaisia kertakäyttövaippoja, joiden päälle laitettiin muoviliina, joka solmittiin sivuista. 8kk ikäisenä sai alkaa normimaidon juonti. Ja neuvottiin nukuttamaan vauvaa vatsallaan.
   Kuopus syntyi 1989. Sairaala aika oli lyhentynyt 4 päivään. Kiinteää ruokaa suositeltiin aloitettavaksi 6kk ikäisenä ja kaupan maitoon sai siirtyä 1-vuotiaana. Silloin oli jo teippivaippoja. Muistaakseni nukuttamista suositeltiin silloin kyljellään, mutta minä nukutun mahallaan. Eka raskauden aikana ei ollut mitään kiellettyjä ruokia ( alkoholi tietty), mutta kuopukselta piti jo maksalaatikon syöntiä rajoittaa ( muistaakseni liikaa A-vitamiinia). Helppoa silloin oli olla raskaana, kun ei ollut näitä rajoituksia.

  4. Mirja

   Riippuu varmaan paljon paikkakunnasta. -83 Tampereella sai kyllä parakervikaalipuudutuksen tai ilokaasua, varmaan epiduraalinkin, jos oikein halusi, liikkua sai, mitään remmejä en nähnytkään, yhteishuonetta ei ollut, imetysneuvoja kävi jokaisen äidin luona opastamassa. Eikä mitään mehuja annettu vauvoille.

  Vastaa