• Lapsen oksennustauti ja sen hoito

  Meillä on täällä kylässä oksennustauti. ”Jippii”. Oksennustauti on muuten tauti, jota inhoan yli kaiken. Lapsena sain sen aina, kun se jollain oli ja vielä aikuisenakin usein. Nyt meillä kiertää se pojalta pojalle. Kummityttönikin on täällä meillä sairastamassa. Oi voi.

  Lue myös: Ekosiivous, jokaisen ihmisen mahdollisuus

  MUTTA, meillä asuu myös yksi poika, joka ei oksennustautiin koskaan ole sairastunut. Myöskään mieheni ei ole koskaan sitä sairastanut. Tarkastin anopiltani tämän hurjan väitteen ja kyllä, se on totta. Miettikää, ei koskaan oksennustautia! Kateeksi käy!

  Ollie ei ole vielä sairastunut tällä kertaa…ei voi kauheasti pussailla.

  Lapsen oksennustauti ja sen hoito

  Monella meistä on omat konstinsa hoitaa oksennustaudissa olevia lapsia. Meillä on täällä myös omat hyväksi havaitut juttumme, jotka kerron teille tässä kirjoituksessa. Olisi mielenkiintoista kuulla teidän muidenkin ideoita oksennustaudin hoitoon. Jospa saataisiin näistä kaikista yhdessä hyvä ohjeistus lapsiperheille. 

  Maitohappobakteeri

  Olen viime vuosina huomannut, että maitohappoja popsimalla saattaa hyvällä tuurilla välttyä oksennustaudilta kokonaan. Tuskin sattumaa, sillä en ole sairastanut (kop kop) oksennustautia vuosiin. Tällä kerralla tuli vatsatauti, mutta oksennus ei lentänyt. Kun ensimmäiselle perheessämme  tulee oksennustauti, alan syömään ihan hulluna maitohappobakteereja ja toistaiseksi olen välttynyt oksennustaudilta. Pojistakin osa alkaa syömään maitohappoja, mutta osa ei suostu tätä keinoa kokeilemaan. Mutta ehdottomasti kokeilemisen arvoista. 

  Juomaksi mitä vain, kunhan juo

  Tärkeää on, että lapsi juo jotain. Ei kannata välittää, mitä lapsi juo, kunhan juo. Osa tykkää hiilihapollisista juomista, osa ei. Nykyään suositaan, että hiilihapollisia juomia ei juotaisi vatsataudissa, mutta meillä juuri viikonloppuna toimi hienosti Oscarilla Fanta. Pysyi sisällä, kun mikään muu ei pysynyt. Jos juo jotain, missä on makua (limu, mehu), on oksentaminen mielekkäämpää. Lisäksi niistä saa suoloja ja sokereita. Pelkän veden oksentaminen voi maistua melko pahalle. Ja jos nestettä ei ole lainkaan elimistössä, oksentaminen on kivuliaampaa.  

  Ensimmäisenä täyttävänä ”ruokana” meillä on yleensä syöty mustikkakeittoa. Sitä ei tosin kannata ottaa, ennen kuin jotain pysyy jo sisällä. Mustikkaa on ikävä siivoilla seinistä ja tekstiileistä. Suositeltavia ruokia vatsataudin jälkeen ovat puuro, perunamuussi ja kasvissosekeitto. Kannattaa aloittaa pienillä määrillä ensin.

  Kädet puhtaana ja ei sormia suuhun

  Jotta tauti ei leviäisi todennäköisesti koko perheelle, pitää käsiä pestä entistäkin ahkerammin. Käsidesiä parempi on saippuapesu. Jokaiselle kannattaa laittaa omat käsipyyhkeet epidemian ajaksi. Tärkeää on katsoa, ettei sormia pistetä suuhun. Jotkut käyttävät kumihanskoja oksennusten siivoamisessa, minä olen vain katsonut, että pesen kädet aina hyvin siivoamisen jälkeen.

  Kumihanskat siivoukseen.

  Kodin siivous

  Oksennuspyykit kannattaa pestä 60 asteessa. Liikaantuneet pinnat, ovenkahvat, hanat ja wc-pönttö voi pyyhkiä klooripitoisella puhdistusaineella. Meillä on kaksi vessaa, joten terveenä olevat käyttävät toista ja sairaana olevat toista. Tällöin ei tule hiplattua samoja ovenkahvoja ja käsipyyhkeitä sairaiden kanssa. 

  Lue myös: Olen aamu-uninen en laiska

  Jos käytät yöllä oksennusämpäriä, laita sen pohjalle hieman vettä ja pesuainetta. Oksennus ei roisku ympäriinsä, eikä ala huone haisemaan pahalle, jos ämpäriä ei pääse heti puhdistamaan.

  Koita jaksaa

  Oksennustauti itää yleensä puolesta vuorokaudesta kahteen vuorokautta. Lapsi voi saada tartunnan oireettomalta tarhakaverilta tai sisarukselta, jolle tauti on vasta tulossa. Oksennustaudin täysin estäminen on siis melko mahdotonta. 

  Kun epidemia iskee, ei auta muu kuin odotella ja jaksaa. Meillä oksenustaudin on käynyt läpi nyt 3/3. Odotellaan saako Ollie sen vielä. En muista, onko hän koskaan sairastanut vatsatautia. Toivottavasti on tullut isäänsä ja ei sitä koskaan sairasta.

  Onko teillä sairastettu vatsatautia lähiaikoina?

  Kommentit

  1. Meiju

   Me ollaan syöty popcornia vatsataudissa. Se on hyvin pysynyt hyvin sisällä.

   1. Jonna

    Aika hauska, tätä voisi kokeilla ensi kerralla.

  2. Tuija

   Ämpäriin roskapussi, siitä solmuun ja roskiin. Ei tartte oksun kanssa läträtä.

   1. Jonna

    Mut niitä oksennuspusseja ulkoroskiksessa…yök.

  3. Päivi

   Toi roskapussi oksuastiaan, on ollut meidänkin perheessä paras vinkki. Laitetaan koko vati pussin sisään, enimmät oksut kipataan pönttöön ja pussi ympäri ja roskiin. Olisi aikamoinen homma tiskailla astioita hygienisiksi.

  4. Tiina

   Apteekista saatava kuitukankainen hengityssuoja kasvoille, kun siivotaan oksennuksia, ripulia ja vessanpönttöä. Näin voi välttyä saamasta pisaratartuntaa.

  5. Mia

   Meillä jos valittaa vatsaa siirretään patja lattialle ja patja ja sen ympärys vuokrataan pyyhkeillä. Vanhempi nukkuu vaikka vieressä sohvalla. Näin jos laatta lentää ei tarvitse siivota sänkyä ja seiniä otetaan vaan pyyhe pois. Pyykkiä voi tulla mutta helpompaa kuin sängyn pesu.

  Vastaa