• You are currently viewing Milloin alkoholi on ongelma? Tein itselleni testin.

  Milloin alkoholi on ongelma? Tein itselleni testin.

  Milloin alkoholi on ongelma?

  Milloin vanhemman alkoholin käyttö on ongelma? Omassa alkoholikasvatuksessani pyrin kohtuullisuuteen, en ehdottomuuteen. Saatan juoda lasin tai kaksi viiniä jouluna, pari siideriä juhannuksena – tai voin kyllä yhtä hyvin olla juomattakin. Juon jos mieli tekee, mutta en humalaan jos olen vastuussa lapsista. Toisinaan olen ollut pienessä tuiskeessa kotona, mutta en lasten ollessa hereillä. Näinä kertoina olen esimerkiksi paljuillut ystäväni kanssa kun isä on hoitanut pojat ja selväpäisenä (ja kälätykseen vittuuntuneena) ollut vetovastuussa. Mulla ei koskaan ole pakottavaa tarvetta juoda, en koskaan ole ollut kykenemätön hoitamaan lapsia humalan tai krapulan vuoksi, lapset eivät ole joutuneet näkemään meitä vanhempia humalassa eivätkä esimerkiksi heräämään yöllä mihinkään kännimekastuksiin. Tärkeä kysymys myös mielestäni on se, että vaikuttaisiko alkoholin pois jättäminen elämääni jotenkin? Ei.

  Sen lisäksi että surullisista tapauksista saa lukea jatkuvasti, löytyy ongelmia ihan tuttavapiiristäkin. Siihen olisi jokaisella oltava rohkeutta puuttua – esimerkiksi lastensuojeluilmoituksen tekeminen vanhempien alkoholinkäytön vuoksi ei ole kiusantekoa tai ”muiden asioihin sekaantumista”. Se on velvollisuus, se on huolenpitoa. Lapsi voi tuntea suurta turvattomuutta sekä pelkoa, eikä hänellä välttämättä ole sanoja tai keinoja kertoa peloistaan. Lapsi elää jatkuvassa valmiustilassa, jos perheessä käytetään runsaasti alkoholia. Lapsi on myös hyvin taipuvainen suojelemaan vanhempiaan tässäkin asiassa, ja omasta pahoinvoinnistaan saattaa jopa valehdella turvatakseen vanhempaa, peitelläkseen siitä että alkoholi on ongelma.

  Itse olen koittanut ajatella asiaa lasten kannalta, ja pitäytynyt silti yllä kuvatussa ”järjestelyssä”. En ylipäätään kovin montaa kertaa vuodessa juo itseäni humalaan tai harrasta kummoistakaan tissuttelua. Meillä puhutaan alkoholista reilusti, vaikkakaan en mainosta että olemme joskus isän kanssa humalassa. Olemme kertoneet että jos sitä juo liikaa, tulee sairaaksi ja huonovointiseksi. En välttele aihetta, jos lapset haluavat siitä puhua niin puhumme. Alkoholi ei ole eikä tule olemaan meillä tabu, se on aikuisten juoma jota juodaan kohtuudella tai voidaan olla juomattakin. Se ei ole itseisarvo, ei vakituinen vierailija perheessämme.

  Kysymyksiä siitä, onko alkoholi mahdollisesti ongelma?  Perässä omat vastaukseni.

  • Kuinka usein alkoholia käytetään arkisin erilaisissa pienissä tilanteissa? Vaikka vähänkin?
  • V: 1-2 kertaa kuussa? Toisinaan itselläni saattaa olla muutama kuukausi väliä, mutta joskus saatan juoda joka viikko yhden lasin viiniä. Vaihtelee.

   

  • Onko sinun vaikeaa olla ajattelematta juomista?
  • V:Ei.

   

  • Jätätkö juomisen vuoksi aterioita väliin?
  • V: En. Ja voiko sanoa että päinvastoin? 😀 Meillä viini-iltoihin kuuluu olennaisesti hyvä ruoka, alkoholi ei todellakaan ole pääosassa.

   

  • Juotko alkoholia vain vaikutuksen vuoksi, välittämättä siitä mitä juot?
  • V: En todellakaan. Olen alkoholijuomien suhteen hirveän nirso.

   

  • Miten alkoholi on vaikuttanut perheen juhliin? 
  • V: Liittyy, mutta ei pakosti. Emme suunnittele että jouluna juodaan tuota ja juhannuksena tätä. Mielestäni en viime jouluna juonut ruoankaan kanssa viinilasia. Alkoholi ei ole olennainen osa perhejuhlia, jos joku nauttii sitä niin määrä on kohtuullinen – ei humalaa.

   

  • Onko alkoholi muuttanut kodin rooleja,  lasten kasvatuksessa tai rahankäytössä?
  • V: Ei.

   

  • Unohtuuko juomisen takia päivittäisiä rutiineja, kuten lapsen iltapala tai peseytyminen?
  • V: Ei. Tämä suretti ajatuksena, olisipa hirveetä.

   

  • Onko juominen vaikuttanut perheen sosiaaliseen elämään?
  • V: Ei, kumminkaan päin. Saatamme viettää peli-illan naapureiden kanssa jossa juodaan lasi viiniä, tai sitten juodaan pepsimaxia.

   

  • Käykö sinulle usein niin, että et  pysty lopettamaan juomista?
  • V: Ei ole koskaan käynyt. Olen koko elämäni aikana juonut kahtena päivänä peräkkäin varmaan viisi tai kuusi kertaa, ja ne kaikki ovat ajalta ennen lapsia. Nyt en pystyisi enkä todellakaan edes haluaisi.

   

  • Otatko ns loiventavia krapularyyppyjä voidaksesi paremmin?
  • V: En, ajatuskin tekee pahaa.

   

  • Uskaltaako lapsi tuoda kavereitaan kotiin, vai pitääkö hänen jännittää, onko vanhempi humalassa?
  • V: Ei. Tämäkin kysymys suretti, joillekin taitaa olla arkipäivää.

   

  • Tunteeko joku perheessä häpeää tilanteesta?
  • V: Ei.

   

  • Saako lapsi käsityksen, että alkoholi kuuluu aina asiaan, kun aikuinen on väsynyt tai stressaantunut, tai haluaa rentoutua?
  • V: Ei varmasti saa. Itselleni on tosi vieras ajatus ottaa alkoholia siksi, että olisin stressaantunut. Niin päin tosin on käynyt, että olen juhlinut ilman alkoholia tai jättänyt juhlat välistä, jos olen stressaantunut. Alkoholi pahentaa vain oloa siinä tilanteessa.

  Lisäksi tein itselleni testin Päihdelinkin sivuilla.  Tuloksekseni sain : Sait testistä 2 pistettä. Juomisen riskit vähäisiä.

  Kuulisin todella mielelläni teidän vastauksianne näihin, anonyymisti tai ihan omalla nimellä. Miten käytätte alkoholia, onko teillä omasta lapsuudestanne ikäviä kokemuksia?

  Vastaa