• You are currently viewing Miten selvitä erosta? -3 keinoa surusta selviämiseen

  Miten selvitä erosta? -3 keinoa surusta selviämiseen

  Miten selvitä erosta ja sen tuomasta surusta?

  Ero on aina suuri ja mullistava elämäntapahtuma. Jos eroavalla pariskunnalla on yhteistä omaisuutta, lapsia tai muita ulkoisia kytköksiä toisiinsa, tekee se erosta usein vielä haastavamman. Erosta voi kuitenkin selvitä kunnialla, vaikka aluksi voikin tuntua siltä, että siitä on vaikea päästä eteenpäin.

  Surun määrää ei voi mitata ihmissuhteen pituudella. Lyhyenkin suhteen jälkeen, voi eron kipuilu olla yhtä suurta, kuin pitkän suhteen jälkeen.

  Eron läpikäyvän tunteisiin vaikuttaa myös se, onko ero omasta vai toisen aloitteesta tapahtuvaa. Usein eroa hakeva on saattanut käsitellä ajatuksia jo pitkään, ennen kuin kertoo ne toiselle. Toiselle osapuolelle ero voi tulla enemmän yllätyksenä ja silloin tunteiden läpikäynti alkaa aivan alusta.

  Eron tullessa, voit varautua pitkäänkin prosessiin, jossa tunteesi muuttuvat kuin vuoristoradassa. Jos olet eron tullessa suuren surun murtama ja tuntuu, että et pääse eteenpäin, kannattaa kokeilla seuraavia keinoja.

  Miten selvitä surusta?

  Journal of Experimental Psychology -julkaisussa esitellyn tutkimuksen mukaan on olemassa muutama toimiva keino vähentää suruaan eron sattuessa. Tutkijat tarkastelivat useaa sydämensä särkenyttä 20–37-vuotiasta, jotka olivat kaikki poissa tolaltaan suhteensa päätyttyä. Tutkijat päätyivät siihen, että kolme seuraavaa seikkaa, vaikuttavat kuinka hyvin eron tuomasta surusta pääsee eteenpäin.

  1. Muistele kumppanisi negatiivisia puolia

  Ex-kumppanin ajattelu negatiivisesti vähentää rakkauden tunteita, mutta tekee samalla olon hetkellisesti kurjemmaksi. Tee lista ex-kumppanisi huonoista puolista tai juttele niistä ystävillesi. Jonkin ajan jälkeen mieliala muuttuu hiljalleen paremmaksi.

  2. Hyväksy suru

  Kun ihminen hyväksyy surunsa, se auttaa myös pääsemään siitä paremmin eteenpäin. Aika on kaikista paras lääke, mitä tulee sydänsuruihin. Odottamalla rauhassa ja hyväksymällä kyyneleet, sekä kaikki eron tuomat tunteet, on siitä eteenpäin pääseminen todennäköisempää.

  3. Keksi paljon muuta tekemistä

  Huomion kiinnittäminen pois ex-kumppanista vaikuttaa selvästi surijan mielialaan positiivisesti. Aloittamalla uuden harrastuksen, voi surija kohdistaa keskittymisensä muuhun ja samalla saada paremman mielen. Näkemällä ystäviä ja sukulaisia tai kutsumalla läheisiä syömään, voit pian huomata, että et ole ajatellut ex-kumppaniasi aikoihin.

  Tutkimuksen mukaan, nimenomaan näiden kolmen keinon yhteiskäyttö, helpotti erosta koituvan surun selättämistä. Jokainen ihminen on kuitenkin yksilö ja voi olla että oma eroprosessisi pitää läpikäydä eri tavalla. Tärkeintä on olla itselleen armollinen ja antaa ajan tehdä tehtävänsä rauhassa.

  Lähde: Metro

  -Poikien Äidit toimitus-

  Vastaa