• You are currently viewing Sähkötupakka tappaa, silti nuoret polttavat

  Sähkötupakka tappaa, silti nuoret polttavat

  Nuoret polttelevat sähkötupakkaa lisääntyvissä määrin. Sähkötupakkaa sauhuttelevat salaa alaikäisetkin. Moni nuori erheellisesti luulee, että sähkötupakka on terveydelle turvallinen vaihtoehto. Se ei kuitenkaan pidä paikkaansa.

  Nuoria on vedetty nenästä, sillä  sähkötupakan markkinoinnin tarkoitus on ollut saada uusi, perinteistä tupakointia vähemmän harrastava sukupolvi nikotiiniriippuvaiseksi. Siinä on onnistuttu.

  Tällä hetkellä on olemassa sukupolvi, joka on käyttänyt sähkötupakkaa viitisen vuotta tai jopa enemmän. Sähkösavukkeet yleistyivät 2010 luvun vaihteessa. Nyt terveille nuorille aikuisille on alkanut puhkeamaan outoja, rajuja keuhkokuumeita.

  Sähkötupakka on esitelty ihmisille aluksi vähemmän haitallisena, vaikka sen vaikutuksia ei oltu siinä vaiheessa vielä kunnolla edes tutkittu. Nyt vaikutukset alkavat näkymään ja sähkötupakointi on vaatinut jopa ihmishenkiä.

  Mikä on sähkötupakka?  Terveyskirjasto

  Outoja rajuja keuhkokuumeita

  Yhdysvalloissa New Yorkin osavaltio kielsi syyskuussa maustettujen sähkötupakoiden myynnin. Ihmisiä on kuollut sähkötupakan käyttöön liitettyjen oireiden seurauksena. Satoja ihmisiä on joutunut sairaalaan. Osalla sairaalaan joutuneista on ollut niin vakavia oireita, että heidät on jouduttu vaivuttamaan keinotekoiseen koomaan. Yhdysvalloissa on saatavilla makunesteitä, jotka Euroopassa on kielletty. Meillä EU:ssa eri aineiden käyttö on tarkemmin rajattua.

  Sähkötupakat valmistetaan pääosin Kiinassa, jossa valvonta ja säätely on vähäistä. Tupakkatuotteissa ei ole pakkausselostetta eikä tietoa, mitä aineita ja millaisia määriä kussakin tuotteessa on. Sähkötupakan patruunat tai nesteet eivät ole tasalaatuisia. Ne sisältävät esimerkiksi nikotiinia hyvin erilaisia määriä. Vaihteluväli voi olla nollasta 35 milligrammaan per imukerta.

  Tupakkateollisuuden tavoite ei ole saada nikotiinin käyttöä loppumaan vaan jatkumaan. Elinikäinen riippuvuus on alan tuottavuuden perusta.

  Nuoret ja sähkötupakka

  Miksi ongelmia sähkötupakan kanssa tuntuu tulevan erityisesti nuorilla?

  Karkinmakuiset nesteet ovat houkutelleet erityisesti nuoria käyttäjiä kokeilemaan sähkötupakkaa. Makunesteet luokitellaan elintarvikkeiksi. Niitä voi käyttää jopa leivontaan. Nesteet eivät sisällä nikotiinia. Tämä vuoksi myyntiä on vaikea rajoittaa, vaikka vuoden 2017 alussa voimaan tullut laki kieltää mentholin, hedelmän ja vaniljan makuisten tiivisteiden myynnin sähkösavukkeilla höyrystettäväksi. Lailla yritettiin vähentää sähkötupakoinnin houkutusta varsinkin lasten ja nuorten keskuudessa.

  Yhdysvaltalaisviranomaisten mukaan useissa kuolemantapauksissa ja keuhkosairaustapauksissa sähkötupakassa oli hengitetty THC-yhdisteitä.

  Lähteet: YLE: Sähkötupakointi tappaa Yhdysvalloissa.  Iltalehti: Keuhkot kuin kuusikymppisellä ketjupolttajalla.  Potilaan lääkärilehti: Sähkötupakka

  -Poikien Äidit toimitus-

  Kommentit

  1. Konna

   Pakko kysyy, et mistä hemmetistä tässä nyt keuhkotaan? Ensinnäkään ”sähkötupakassa” ei ole itse tupakkaa missään muodossa, puhutaan siis höyryhengityslaitteesta, höyrystimestä. Se, mikä siinä aiheuttaa sen tuprun on samaa mitä käytetään esim. keikoilla lavalla. Lisäksi tätä käytettiin ennen astman hoidossa. Ei, höyrystin ei ole vaarallinen. Vaarallista on se, kun älykääpiöt laittaa sinne säiliöön sinne kuulumatonta tavaraa. Tupakkaan (oikein käytettynä) kuolee lähes 6 milj. ihmistä vuodessa, höyrystimeen (oikein käytettynä) ei yhtään ainuttakaan. Hävettää, kun ihmiset vaahtoaa tästä.

   1. Jonna

    Onko kuitenkaan kukaan koskaan vetänyt henkeen sitä samaa savua, mitä siellä keikoilla tuprutellaan, useita kertoja päivässä, vuodesta toiseen? Enpä usko. Oletko nähnyt missä kunnossa on keikkalava missä sitä on tupruteltu oikein huolella? Kaikki tavarat on sellaisessa mähnässä. Nyt se mähnä menee sitten keuhkoihin. Aika vaikea kuvitella, että se ei olisi millään muotoa vaarallista. Tietysti satunnaisessa käytössä tuskin eroaa siitä, että siellä keikkalavallakin heiluisi kerran viikossa.

  Vastaa