• You are currently viewing Flunssakausi alkoi, oletko valmis?

  Flunssakausi alkoi, oletko valmis?

  Päiväkodit ja koulut ovat alkaneet ja arki rullaa tasaisesti eteenpäin. Mutta kuinka kauan? Kun ensimmäiset syyspuhurit alkavat puhaltamaan ja ilma kylmenee, alkaa myös lasten sairastelu. Flunssa onkin usein syksyn ensimmäinen perheeseen rantautuva tauti. Jatkuva flunssakierre, räkäiset nenät, hengitystieinfektiot ja yskä. Tuntuu, että lista on loputon ja perheessä jokainen sairastelee vuorotellen. Miten flunssakierteen voi estää?

  Duodecim kertoo, että flunssa eli nuhakuume on lasten yleisin sairaus. Lapset ovat herkempiä altistumaan flunssalle, koska vastustukyvyn kehittyminen on vielä kesken. Tämä virusperäinen ylähengitystieinfektio kiusaa varsinkin pieniä lapsia noin 6-8 kertaa vuodessa. Flunssan voi aiheuttaa peräti yli 200 eri aiheuttajavirusta. Yleensä syyllinen on rinovirus.

  Flunssa on yleinen lapsilla

  Usein luullaan, että flunssa johtuu kylmettymisestä. Syksy on sellaista aikaa, että kesän jälkeen on hankala pukeutua oikein. Aamuisin on jo viileää, mutta ilma lämpenee päivää kohti. Lapset lähtevät täydessä ulkovarustuksessa kouluun aamuisin ja palaavat ulkovaatteet repussa takaisin kotiin. Tällöin vilustuminen on helppo laittaa kylmettymisen piikkiin. Flunssaan tarvitaan kuitenkin aina virustartunta. Kylmettyminen saattaa olla laukaiseva tekijä, mutta tieteellistä näyttöä siitä ei vielä ole. Duodecimin mukaan syksy ja talvi ovat kuitenkin flunssan kulta-aikaa. Tämä johtuu kuitenkin virusten kausivaihteluista ja siitä, että ihmiset ovat lähemmissä kontakteissa esimerkiksi päiväkodeissa ja kouluissa sekä työpaikoilla.

  Flunssa ja sen oireet

  Flunssaan sairastuneet valittavat usein ensin nenän tukkoisuutta ja nuhaa sekä kurkkukipua. Lapsella nuha on inhottava varsinkin öisin. Nenä vuotaa ja nukkuminen hankaloituu, koska hengitys vaikeutuu. Yöunet ovat katkonaisia. Myös vilunväreet ja kuume on tavanomaisia oireita. Muutaman päivän sisällä myös yskä alkaa kiusaamaan ja häiritsee yöunia. Flunssa kestää kaikkine oireineen lapsella tavallisesti viikosta pariin. Aikuisilla flunssa saattaa venyä kahden viikon mittaiseksi.

  Miten ehkäistä flunssaa?

  Päivähoito- ja kouluikäisten lasten flunssatartuntaa on vaikea estää, koska flunssavirukset leviävät ihmisestä toiseen joko epäsuorasti hengitystie-eritteellä tai kosketustartuntana. Varsinkin päiväkoti-ikäiset saavat tartunnan usein lelujen ja tavaroiden välityksellä.

  Sen vuoksi omasta vastustukyvystä on pidettävä hyvää huolta. Kun vastustuskyky on hyvä, välttyy pahimmilta flunssapöpöiltä tai sairastuu lievemmin. Flunssan ehkäisy on hankalaa, mutta on toimenpiteitä, joita kannattaa kokeilla, jotta vastustuskyky olisi paras mahdollinen viruksia vastaan.

  • Monipuolinen ravinto. Syökää monipuolisesti ja terveellisesti. Ravinnosta olisi hyvä saada kaikki tarvittavat ravintoaineet.
  • Riittävä lepo. Hyvät yöunet ja riittävä lepo on tärkeää myös vastustuskyvyn kannalta.
  • Käsien pesu. Käsien pesu saippualla on tehokas tapa ehkäistä flunssatartuntaa. Muistuta lapsia käsien pesusta. Kädet tulisi pestä saippualla aina ennen ruokailua sekä vessakäynnin jälkeen. Jos flunssa on päässyt iskemään, myös niistämisen jälkeen.
  • Sinkki. Tutkimusten mukaan sinkki on tehokas ravintolisä pitämään flunssan kaukana. Sinkin suositeltu päiväannos on 9 mg miehille ja naisille sekä alakouluikäisille lapsille 7-11 mg.
  • C-vitamiini. C-vitamiini ei sinänsä ehkäise flunssaan sairastumista, mutta voi lyhentää flunssan kestoa. C-vitamiinia pitäisi kuitenkin nauttia runsas määrä. Lapsen C-vitamiinin määrää voi lisätä esimerkiksi käyttämällä runsaasti C-vitamiinipitoisia tuotteita, kuten mustaherukkaa, keltaista paprikaa, persiljaa, mansikkaa sekä lehtikaalia. Myös appelsiinit ovat oikein hyvä vaihtoehto.
  • D-vitamiini. D-vitamiinin säännöllinen D-vitamiinin nauttiminen auttaa ehkäisemään flunssaa. Suomalaisten on erittäin tärkeää nauttia D-vitamiinia ravintolisänä etenkin syys- talviaikaan, varsinkin silloin, kun ruokavalio ei ole monipuolinen.

   

  -Poikien Äidit -toimitus-

  Vastaa