• You are currently viewing Viisi karhunpalvelusta lapselle

  Viisi karhunpalvelusta lapselle

  Mitkä ovat viisi karhunpalvelusta lapselle?

  Suurin osa vanhemmista haluaa lapsilleen parasta. Toisinaan menee metsään – vanhempi saattaa sokeutua omalle toiminnalleen, ja lopputuloksena saattaa lapsen kasvaessa olla enemmän vahinkoa kuin hyötyä.

  1. Elät unelmiasi lapsesi kautta.

  Et saanut pienenä ratsastaa? Hankkia punaista takkia? Soittaa kitaraa? Ja nyt haluat oman lapsesi innostuvan samoista asioista? Ei. Hyväksy se, että lapsesi ei välttämättä ole kiinnostunut asioista tai harrastuksista joita sinä arvostat. Anna lapsesi on oma olla yksilöllinen itsensä.

  2. Toteutat lapsen jokaisen toiveen.

  Lapsi ei ole kuninkaallinen, vaikka hän onkin elämäsi arvokkain asia. Myös lapsen maailmaan kuuluu rajoituksia tälläkin saralla – ja on hyvä opettaa lapselle, ettei aina ole varaa tai mahdollisuutta saada tahtoaan periksi tai hankkia kaikkea. Suomalaiseen mentaliteettiin kuuluu, ettei rahasta juuri puhuta. Rahan arvon ymmärtäminen sekä sen järkevä käyttö vaatii, kuten muutkin taidot, opettelua. 

  3. Pyydät anteeksi vanhemmuutta.

  Vanhemman tehtävänä on asettaa rajoja, joskus on oltava ”paha poliisi”. Se luo lapselle turvaa. Toisinaan se tuntuu vanhemmastakin ikävältä, mutta rajojen asettamista ei tule pyydellä anteeksi. Luota itseesi vanhempana ja seiso valintojesi takana. Aikuisen tehtävänä on olla yksiselitteinen ja johdonmukainen. Lapsen pitää voida luottaa aikuiseen, vaikka jokainen vanhempi kokee toisinaan ymmärrettävästi keinottomuutta.

  4. Et rasita lasta.

  Lastakin pitää rasittaa – hyvällä, ikätasolleen sopivalla tavalla. Esimerkiksi kouluikäisen lapsen tulee ohjeistaa itse olemaan vastuussa läksyistään ja koulutarvikkeistaan. Lapsen kehitystä tukevat odotukset ovat usein myönteisiä, niissä vanhempi uskoo lapsen kyvykkyyteen ja pärjäämiseen. Hyvät odotukset ruokkivatkin lapsen tervettä itsetunnon kehitystä. Odotusten puuttuminen taas on rajattomuutta, jolla on vakavia seurauksia lapsen kehitykselle. Myöhemmin aikuisena ilman odotuksia kasvanut lapsi kokee todennäköisesti haasteita merkittävissä ihmissuhteissaan.

  5. Suhtaudut yli-/aliarvioiden huonoon koenumeroon.

  Huonolla koulumenestyksellä on väliä. Jos lapsi kantaa kotiin kaikista aineista huonoja numeroita ja sanot ettei sillä ole merkitystä, vähäinenkin opiskelumotivaatio katoaa. Harjoitelkaa yhdessä! Kaikki eivät taas voi olla hyviä kaikessa – opeta lapselle että se riittää kun yrittää parhaansa, kotiin ei tarvitse tuoda kymppiä, ysejä tai edes kaseja. Tärkeintä on että lapsi yrittää, tekee parhaansa ja löytää omat vahvuutensa.

   

  -Poikien Äidit -toimitus-

  Vastaa