• You are currently viewing Tutkimus: Mammanpoika voi paremmin, kuin muut miehet

  Tutkimus: Mammanpoika voi paremmin, kuin muut miehet

  Asuuko teillä mammanpoika? Se ei ole ollenkaan huonompi juttu. Törmäsinpä mielenkiintoisiin tutkimuksiin äidin ja pojan läheisten välien vaikutuksesta pojan elämään. Erityisesti sitten, kun poika kasvaa aikuiseksi.

  Mielenkiintoiseksi nämä tutkimustulokset tekivät erityisesti siksi, että samaa vaikutusta ei todettu esimerkiksi isän ja pojan läheisillä väleillä.

  Äidin ja pojan läheiset välit auttavat poikaa

  Mammanpoika sanaa käytetään usein aika ikävässä pilkkamielessä, erityisesti jos poika on jo isompi. Vaikka loppujen lopuksi se ei eroa mitenkään siitä, että joku on esimerkiksi isin tyttö. Mammanpoika on kuitenkin saanut negatiivisen sävyn ja moni poikien äiti pelkääkin, että kasvattaa vahingossa mammanpoikia. Uskotaan, että äidin ja pojan välit eivät saisi enää pojan aikuistuttua olla liian läheiset. Se tekee monen mielestä pojasta heikon, eikä ainakaan itsenäistä miestä myöhemmin.

  Älytön ajatus sanon minä!

  Lue myös: Kasvatan mammanpoikia, eikä siinä ole mitään pahaa

  Tutkimuksetkin sen osoittavat, että äidin ja pojan läheiset välit auttavat poikaa kasvamaan tasapainoiseksi aikuiseksi. Miettikää ihan järjelläkin. Kaikki muut läheiset lapsi-vanhempi suhteet ymmärretään lapsen kehitystä, kasvua ja aikuisuuttakin tukevana asiana. Miksi ihmeessä asia olisi eri, nimenomaan äidin ja pojan suhteen kanssa? Eiköhän tämän vanhan mammanpoika pilkkaamisen olisi jo aika joutaa romukoppaan!

  mammanpoika

  Kiinnostavia tutkimustuloksia

  Harvardin Yliopiston tutkimuksen mukaan miehet, jotka olivat läheisiä äitinsä kanssa menestyivät työpaikoilla paremmin ja tienasivat enemmän rahaa, kuin keskimäärin ne miehet, joilla ei ollut läheisiä suhteita äitinsä kanssa. Samainen tutkimus näytti myös selviä terveyshyötyjä miehelle, jos miehen ja äidin suhde oli läheinen. Esimerkiksi alzheimer ja dementia pysyivät paremmin kontrollissa.

  Child development- tutkimus puolestaan osoittaa, että poikalapset joilla EI ollut läheistä suhdetta äitiinsä, kasvoivat todennäköisemmin agressiivisiksi ja tuhoisiksi miehiksi. Heistä tuli ahdistuneita pieniä poikia, jotka kantoivat läheisyyden ja pettymyksen pelkoa aikuisuuteensa asti.

  Lue myös: 8 tavaraa, jotka löytyvät poikien äitien kotoa

  Ja vieläkin löytyy lisää todisteita siitä, että mammanpoikia kannattaa kasvattaa. Amerikkalaiset psykologit seurasivat satoja koululaispoikia ja löysivät mielenkiintoisia tuloksia. Jos poika oli läheinen äitinsä kanssa, hänellä oli epätodennäköisemmin levottomuutta, masennusta ja huonoja arvosanoja koulussa.

  Mammanpoika on hyvä olla

  Tätä ei kai voi liikaa toisella. Lakataan me äidit pelkäämästä sitä, että suhteemme on liian läheinen poikiimme, kun he kasvavat. Se ei ole mahdollista, koska lapsensa kanssa on hyvä olla läheinen, oli lapsen sukupuoli sitten mikä tahansa. Erityisesti äidin ja pojan läheisillä väleillä on tutkitusti suuri merkitys pojan hyvinvointiin, joten ei muuta kuin mammanpoikia kasvattamaan.

   

  Kommentit

  1. Tuula

   Mammanpoika ei tarkoita sitä, että pojalla olisi vain läheiset välit äitiinsä. Yleensä mammanpojaksi ”kehitytään” siten, että isä on esim. alkoholisti tai muuten luonnehäiriöinen. Kun isä ei pysty tarjoamaan äidille tukea ja turvaa, poika ottaa tämän tehtävän hoitaakseen. Äidin ja pojan välillä on siis kumppanuussuhde, ei lapsen ja vanhemman välinen suhde. Äiti saattaa jopa ruokkia tällaisen suhteen ylläpitoa ja siten olla itsekin kiinni pojassaan ikään kuin elämän kumppanissa. Tällaisilla miehillä on ikuinen vapauden kaipuu. Heidän mielestään tyttöystävät ja vaimot pyrkivät rajoittamaan heidän elämäänsä, vaikka nämä toivovat vain normaaleja parisuhteeseen liittyviä asioita. He eivät tajua, että he menettivät vapautensa siinä vaiheessa kun ryhtyivät äidin kumppaniksi, vaimosta voi erota, äidistä ei. Mammanpojat eivät kykene enää sitoutumaan parisuhteeseen, tyttöystävät ja vaimot ovat rakastajattaren asemassa, jolla ei ole mitään oikeuksia. Mammanpojalla ei ole mitään todellista tarjottavaa naiselle. Naiset ovat mammanpojalle kuin esineitä, jotka voi laittaa kaappiin säilöön odottamaan mahdollista tarvetta käyttöön tai nainen voi olla kuin palvelija. Mammanpojat ovat kaikkein pahimpia naisten esineellistäjiä ja he kuvittelevat, että uskottomuus on miehen geeneissä, joten siitä ei kannata kantaa minkäänlaista huonoa omaa tuntoa. Joissakin maissa mammanpoika kulttuurista on tullut koko maan kattava yleinen perhekulttuurin muoto. Mammanpojan isä onkin mitä todennäköisimmin itse mammanpoika joka ei koskaan pystynyt sitoutumaan vaimoonsa henkisellä tasolla, näin se juna kulkee eteenpäin niin kauan kun suvussa poikia riittää. Valitettavasti monen naisen elämä menee pilalle suhteessa mammapoikaan. Mutta mitäs meistä naisista, kunhan mammanpoika voi pulskasti!

   1. Jonna

    Niin no tämä on kai vähän tulkinta-asia, että mitä se mammanpoika sitten tarkoittaa? Tuskin nimelle mitään virallista määritelmää on missään tehty? Minusta sinä et kuvannut tuossa alussa mammanpoikaa, vaan muuten jollain tavalla häiriintyneen äiti-lapsi suhteen ja sitten taas lopussa jonkinlaisen sovinistin. Nämä ei kai mitenkään edes liity toisiinsa? Sovinisti voi hyvin olla myös mies, jolla on todella etäinen suhde äitiinsä. Ja todennäköisemmin onkin. Tutkimusten mukaan läheinen äiti-poika suhde luo eheämpiä poikia. Tästä syystä äidin ja pojan läheisessä suhteessa ei ole mitään huonoa, eikä se myöskään luo kuvaamasilaista miestä.

  2. Tuula

   En kuvannut sovinismia. Sen vuoksi mamman pojan käytöstä on vaikea ymmärtää, koska hän ei ole välttämättä varsinaisesti sovinisti, ei ainakaan sosiopaatti, koska on tuntenut sympatiaa äitiään kohtaan lapsesta asti. Mutta hän on vain jotenkin jäänyt traumaattisesta sidotuksi jo lapsesta asti ja siksi suhteesta tulee kissa-hiirileikkiä. ”Ihana” ihminen voi siis olla todella julma, jättämällä toisen tarpeet huomioimatta, koska on jo lapsena joutunut liikaa huomioimaan muita.

   1. Jonna

    Näin nopeana analyysina voisin veikata, että sinulla on ollut hyvin vaikea anoppisuhde joskus takana? Ehkä siitä kumpuaa tämä ajatuksesi anopin ja pojan suhteesta, mikä pilaa pojan suhteen miniään? Sellaisiakin juttuja on ihan varmasti olemassa, ollenkaan niitä vähättelemättä. Usein niissä kuitenkin anopin, pojan ja miniän tarinat kaikki ovat hyvin erilaiset. Ehkä koko porukan olisi syytä katsoa peiliin. Kun on normaaleja aikuisia ja normaaleja ihmissuhteita, niin ketään ei häiritse toistensa läheiset suhteet. Äitiä ei häiritse pojan läheinen suhde tyttöystäväänsä, tyttöystävää ei häiritse pojan läheinen suhde äitiinsä ja poika, joka olisi itsenäinen pystyisi kyllä osoittamaan, että rakkautta riittää ihan molemmille ja vielä monelle muullekin läheiselle ihmiselle.

  3. Tuula

   Vielä täsmennystä. En ymmärrä miksi normaalin lämpimän suhteen äitiinsä omaavaa miestä kutsutaan mammanpojaksi. Ei ole kovin imarteleva nimitys, varsinkin, kun oikeasti on olemassa miehiä, jotka ansaitsevat tämän nimen. Jos miehen parisuhdekin toimii normaalisti, hän ei ole mammanpoika vaan on itsenäistynyt äidistään menestyksekkäästi säilyttäen kuitenkin lämpimät välit äitiinsä. Mammanpoika taas tuntee itsensä parisuhteessa enemmän tai vähemmän vangituksi ja kaksoiselämän vaara on melkoisen suuri.

   1. Jonna

    Juu siis ongelma on varmasti juuri nyt tämä, että termi ”mammanpoika” tarkoittaa toiselle toista ja toiselle toista ja sitten kun puhutaan eri käsitteistä, niin keskustelu itse asiastakin on vaikeaa. Ajatteletko isin tytöstä yhtälailla negatiivisesti kuin sanasta mammanpoika? Minulle nämä oikeastaan merkitsevät ihan samaa. Tietysti mammanpojan voisi korvata äidin poika sanallakin, jolloin se ei sekoittuisi mihinkään epämääräiseen.

  4. Mikko vaan

   Mistä kumpuaa tämä vastakkainasettelu, että miehellä ei voi olla läheisiä välejä samaan aikaan äitiinsä sekä vaimoonsa/tyttöystäväänsä? Ei se ole pois keneltäkään. Itselläni läheiset välit äitiin ja ei ole tyttöystäväkään valittanut. Mukava on myös tyttöystävän äiti. Tuntuisi oudolle esim. että 20-vuotiaaksi olisi tekemisissä äitinsä kanssa ja sitten pitäisi laittaa välit etäiseksi, kun tulee vaimo/tyttöystävä. Isän kanssa saisi vain olla enempi tekemisissä. Ei vaimon ja äidin väliltä tarvitse vain toista valita.

   1. Jonna

    Hyvin sanottu!

  5. Ohjoy

   Mammanpojan puolustuspuhe.. meinasin alkaa kiehumaan ja kertomaan exästäni, siitä ainoasta lapsesta. Siitä kuka ei koskaan pystynyt sitoutumaan minuun, asetti äitinsä aina meidän parisuhteen edelle, antoi äitinsä haukkua minua ja asettui aina äitinsä puolelle, oli tilanne sitten mikä.(Ja kyllä, tarinoita on monenlaisia) Aina. Lisäksi tähän mainittuna nuo muut, alkoholismi,uskottomuus, holtiton rahankäyttö, mikään ei koskaan ollut hänen vikansa vaan yhteiskunnan, kaverin, minun, työnantajan jne jne.. kunnes mietin että tässä ei kyse olekaan mammanpojasta vaan kierosta äiti-lapsi suhteesta.
   Asetin vastakkain nykyisen mieheni. Ison perheen kuopuksen kuka on ollut äidin silmäterä. Hän on menestyvä, fiksu, luotettava, rakastava, hellä, turvallinen. Kuitenkin äidistään irtaantunut vaikka äiti on tietenkin edelleen tärkeä. Mutta äiti ei koskaan ole tullut meidän väliin, vaan äiti on osannut aikanaan päästää irti ja lapsi on päässyt turvallisesti ottamaan eroa vanhemmistaan.

   1. Jonna

    No juuri tämä! Ei se ole mikään mammanpoika jos suhde on yleisesti jumittunut ja äidin kanssa on kuvaamasi kieroutunut suhde ja jos mies käyttäytyy kuin ääliö. Itsenäinen ja hyvä mies voi puolestaan olla ”mammanpoika”. Se on se äidin ja pojan välinen juttu, eikä liity pojan suhteisiin vaimoonsa tai muihinkaan. Koska kuten tuossa kuvasit, niin äiti ja poika osaavat antaa tilaa muillekin suhteille.

  Vastaa