• You are currently viewing Miten tuen poikani itsetunnon kehitystä? -10 vinkkiä

  Miten tuen poikani itsetunnon kehitystä? -10 vinkkiä

  Kuka minä olen ja olenko riittävä tällaisena? Pojan ja yleensäkin lapsen itsetunto alkaa kehittymään jo varhain vauvaiässä. Sillä on suuri merkitys, minkälaista hoivaa olet vanhemmiltasi saanut pienestä pitäen. Kosketus, katsekontakti, ilmeet, eleet ja äänenpainot ovat tärkeä perusta itsetunnon kehitykselle jo elämän ensimetreistä lähtien. Hellä hoiva, turvallinen syli ja perustarpeista huolehtiminen auttavat hyvän itsetunnon luomisessa.

  Jatkuva perustarpeiden laiminlyönti, lapsen surun tai hädän vähättely sekä kosketuksen ja katsekontaktin puute ovat vaaraksi lapsen itsetunnon kehitykselle. Huono itsetunto on peruja lapsuudesta ja vaikuttaa pitkälle aikuisikään.

  lapsen itsetunto

  10 vinkkiä, joilla lapsen itsetunto vahvistuu

  1. Muista katsekontakti ja kosketus. Vauvan ja vanhemman vuorovaikutus on tärkeä perusta lapsen itsetunnon kehitykselle.
  2. Kuuntele lastasi. Kun lapsella on asiaa, ota hänet tosissasi. Kysy ja keskustele. Näin lapsi tuntee itsensä tärkeäksi ja tulee kuulluksi. Jokapäiväiset juttutuokiot tekevät hyvää molemmille sekä aikuiselle että lapselle.
  3. Vietä lapsesi kanssa aikaa yhdessä. Unohda tuolloin kaikki muu. Jakamaton huomiosi, vaikka edes lyhyen ajan päivässä, on lapselle erittäin tärkeää.
  4. Ohjaa ja opasta. Lapsi tarvitsee jämäkkää, mutta huolehtivaa ja lämmintä ohjausta. Anna hänen oivaltaa myös itse asioita.
  5. Muista lohduttaa lastasi. Jatkuva lapsen itkun tai hädän vähättely tekee hallaa hänen itsetunnolleen. Älä kuitenkaan liioittele, jos lastasi sattuu. Vanhempi tunnistaa nopeasti, koska lasta on sattunut oikeasti ja koska ei. Lapsi tarvitsee lohdutusta myös sydänsuruissa.
  6. Ole rakastava ja hellä. Tätä ei voi painottaa tarpeeksi. Jokainen kokee hellyyden ja rakkauden eri tavalla. Jos omassa lapsuudessa et ole kokenut hellyyttä ja rakkautta tarpeeksi, voi niitä olla vaikea osoittaa omalle lapselleen. Muista, kuitenkin, että voit tätä noidankehää muuttaa vuorovaikutuksessa omaan lapseesi. Halaus, hiusten pörrötys ja kädestä kiinni pitäminen onnistuu kaikilta. Muistuta, että rakastat kaikesta huolimatta.
  7. Ole kannustava. Muista kannustaa lastasi. Kehu aiheesta, mutta ole kuitenkin realistinen. Lapselle tulisi antaa myös rakentavaa palautetta, jotta hän oppii käsittelemään vaikeita asioita ja hänelle kehittyy terve itsetunto; myönteinen ja totuudenmukainen kuva itsestään.
  8. Ole turvallinen ja suojeleva. Tässäkin olisi hyvä löytää kultainen keskitie. Pidä kiinni säännöistä ja suojele pahimmilta kolhuilta, mutta anna joskus lapsen kokeilla uusia taitoja ja rajojaan. Onnistumisen ilo kehittää, mutta myös epäonnistuminen opettaa. Et voi suojella lasta jokaiselta kolhulta ja mustelmalta. Punnitse mielessäsi, milloin omasta mielestäsi ylität ylisuojelevaisuuden rajan. Liikavarovaisuus tekee lapsesta aran, eikä hän opi luottamaan omiin kykyihinsä.
  9. Pidä huolta itsestäsi ja ole armollinen itsellesi. Hyvinvoiva aikuinen edistää myös lapsen hyvinvointia. Sanomattakin on selvää, että elämä kohtelee joskus kaltoin. Pysähdy tällöin, tee sen verran kuin jaksat. Hae apua, jos et jaksa. Oma vajavaisuutensa on hyvä myöntää. Lapsikin oppii, että elämä ei ole aina ruusuilla tanssimista.
  10. Opeta arvostamaan erilaisuutta. Tällöin lapsesi arvostaa myös itseään sellaisena kuin on.

  Lähteet: Mll ja Suomen Mielenterveys ry

  -Poikien Äidit -toimitus-

  Vastaa