• You are currently viewing Lapsi ja huumeet – tunnista vaaranmerkit

  Lapsi ja huumeet – tunnista vaaranmerkit

  Lapsi ja huumeet eivät ole lainkaan harvinainen yhdistelmä nykymaailmassa. Lasten ja nuorten huumeongelmat ovat lisääntyneet viime vuosina. Asenteet kovienkin huumeiden kohdalla ovat muuttaneet muotoaan huomattavasti, ja jopa todella pienten lasten on mahdollista tilata huumeet oman huoneen seinien sisältä.

  Nykytrendinä on säännöllisen epäsäännöllinen, monien eri huumausaineiden testailu. Lasten ja nuorten kokeiluluonteinen huumeidenkäyttö ei automaattisesti tarkoita riippuvuutta ja huumeongelmaa, mutta on äärimmäisen vakava asia joka vaatii välitöntä puuttumista.

  Miten puuttua tilanteeseen?

  Kokosimme muutaman kärkipään vinkin siihen, miten tulisi toimia, jos epäilet lapsesi sekaantuneen huumeisiin. Lähtökohtaisesti tilanne tulisi ensin ottaa puheeksi nuoren kanssa suoraan. Kun avoin, rauhallinen ja  rehellinen keskustelu on avattu, on nuoren helpompi myöhemmin uskaltautua puhumaan asiasta, vaikka hän aluksi sen kieltäisikin.

  Lapsi ja huumeet

  Tunnista huumeidenkäyttö  

  1. Ota katsekontakti – silmät näyttävät riippuvuuden nopeasti. Jokaisella huumeella on omanlaisensa sivuvaikutukset – kokaiini ja ekstaasi aiheuttavat pupillien laajentumista, kun taas esimerkiksi kannabis tuo muassaan uneliaan tuijotuksen.

  2. Tarkkaile rahankäyttöä. Onko lapsella oma pankkitili, nostaako hän käteistä? Onko rahantarve kasvanut? Hyvä tapa pysyä kärryillä lapsen rahankäytöstä, on sopia että kaikki ostokset maksetaan kortilla, eikä käteistä nosteta.

  3. Yleisilme muuttuu eikä lapsi huolehdi hygieniastaan samaan tapaan kuin ennen.

  4. Kaveripiiri muuttuu merkittävästi, kertomukset kavereista ja heidän kanssaan tehdyistä asioista ovat epämääräisiä.

  5. Koulumenestys heikkenee äkillisesti ja merkittävästi.

  Tärkeintä on, että olet kiinnostunut lapsesi asioista ja olet tarkkana merkeille, jos lapsesi muuttuu.

  Tutustu päihdelinkin ohjeistukseen; kun lapsi käyttää huumeita

  -Poikien Äidit toimitus-

  Vastaa