• You are currently viewing Voihan munkki! Ihanat munkit vapuksi

  Voihan munkki! Ihanat munkit vapuksi

  Se on vappu taas! Tänä vuonna vietämmekin erilaisen vapun, mutta ei hätää, vappua voi juhlia hauskasti ihan kotosalla. Paras vappu lasten mielestä on hyvin yksinkertainen. Jos löytyy hauskaa rekvisiittaa edellisiltä vuosilta, niin käyttäkää niitä. Kaivakaa esille naamarit, asut ja viitat.

  Vappukoristeiksi riittää ilmapallot ja serpentiinit. Pistäkää musiikkia soimaan ja tanssikaa. Syökää herkkuja ja pitäkää piknik. Vapuksi on lupailtu koleaa säätä, joten piknikin voi pitää myös sisällä! Hassutelkaa ja pitäkää piknik vaikka ruokapöydän alla.

  Herkulliset munkit on helppo tehdä

  Vapun suosituin herkku on ehdottomasti munkki. Ihanat, tuoreet, vastaleivotut, sokeriset munkit saavat veden kenen tahansa kielelle. Munkkiohjeita löytyy pilvin pimein netistä, toiset käyttävät suvussa kulkevaa ohjetta. Ei ole myöskään rikos ostaa valmiit munkit kaupasta tai leipomosta. Jos kuitenkin intoa riittää munkin paistoon ja haluat päästä vähällä rinkuloiden teossa on tässä oiva ja erittäin herkullinen ohje munkkirinkilöiden tekoon.

  Tällä ohjeella on helppo onnistua, jos et ole ennen tehnyt munkkeja itse. Nyt vain rohkeasti kokeilemaan!

  Taikina

  3 dl sokeria

  5 munaa

  8 dl maitoa

  hiiva 2 palaa tai vaihtoehtoisesti 3-4 pussia tuorehiivaa

  1,5 tl suolaa

  2 tl kaardemumma (voi laittaa oman maun mukaan)

  1,5 kg vehnäjauhoja (voit laittaa hitusen enemmänkin)

  250 g voita (tai leivontamargariinia)

  Käytä huoneenlämpöisiä aineksia. Vatkaa munat ja sokerit. Liuota hiivat kädenlämpöiseen maitoon tai jos käytät kuivahiivaa sekoita se pieneen osaan vehnäjauhoja (lisää joukkoon muiden jauhojen mukana myöhemmin). Lisää maito muna-sokerivaahtoon ja sekoita kevyesti. Lisää suola ja kaardemumma joukkoon sekä jauhot. Sulata voi ja lisää se taikinaan. Vaivaa hyvin, taikina saa jäädä löysäksi. Anna turvota n. 20 minuuttia liinan alla.

  Voit jakaa turvonneen taikinan, jotta sen työstäminen on helpompaa. Muista käyttää jauhoja, ettei taikina tartu kiinni. Kaulitse taikina noin parin sentin paksuiseksi levyksi. Painele juomalasin reunoilla taikinasta ympyröitä. Voit jauhottaa lasin reunat, jos ne jäävät kiinni taikinaan. Tämä nopeuttaa munkkien tekoa huomattavasti. Tee reikä ympyrään sormilla.

  Munkkirinkilöistä voi tehdä myös donitseja

  Munkkien paistaminen

  öljyä 1,5 litraa (esim. rypsiöljyä tai kookosrasvaa)

  Iso kattila

  Käytä tarpeeksi öljyä, jotta munkit eivät kosketa pohjaa vaan kelluvat öljyssä. Paista munkit öljyssä noin 180 asteen lämmössä. Pidä kattilankansi varuiksi lähettyvillä, jotta voit tukahduttaa mahdollisen rasvapalon.

  Muista tarkkailla öljyn lämpötilaa, helpointa on ostaa mittari, josta näet nopeasti öljyn lämpötilan. Liian kuuma öljy jättää munkin raa’aksi sisältä ja helposti polttaa ulkopuolelta. Jos öljy ei ole tarpeeksi kuumaa, se tekee munkeista liian rasvaisia. Näin taikina imee rasvan sisäänsä.

  Sokeroi munkit paiston jälkeen kuumina, jotta sokeri tarttuu pintaan.

  Tällä ohjeella tulee munkkeja noin 70 kpl. Voit jättää osan sokeroimatta ja tehdä lopuista esimerkiksi donitseja. Käytä tummaa, maito- tai valkoista suklaata sulatettuna tai vaikka suolakinuskia, joihin voit rinkilät kastaa. Päälle voi vielä ripotella esimerkiksi pieniä vaahtokarkkeja tai nonparelleja. Voit myös pakastaa osan munkkirinkilöistä sellaisinaan ja sokeroida tai kuorruttaa ne myöhemmin.

  Vappunaamiaiset Poikien äidit -Facebookissa

  Muistakaa osallistua Poikien äitien vappunaamiaisiin Facebookissa 30.4. klo 17-18, luvassa kaikenlaista hauskaa vapputouhuilua yhdessä muiden kanssa. Parhaat asut palkitaan! Lisätietoja Facebookista

  Alkuperäinen ohje täällä

   

  -Poikien äidit -toimitus-

   

   

  Vastaa