• You are currently viewing Kuinka usein seulontaan? Vältä kohdunkaulan syöpä!

  Kuinka usein seulontaan? Vältä kohdunkaulan syöpä!

  Kohdunkaulan syöpä on yleistynyt viime vuosina selvästi varsinkin 30-40 -vuotiailla naisilla. Kohdunkaulan syöpiä todetaan Suomessa alle 200 vuodessa ja se on naisten toiseksi yleisin syöpä maailmanlaajuisesti. Kohdunkaulan syövän seulonta on auttanut vähentämään syövän kehittymistä naisilla, mutta viime vuosina syöpää on alkanut taas ilmaantumaan varsinkin 30-44 -vuotiailla naisilla. Mikä siis on aiheuttanut tämän kasvun?

  kohdunkaulan syöpä

  Kaksi tapaa seuloa kohdunkaulan syöpä

  Kohdunkaulan syöpää on perinteisesti seulottu irtosolututkimuksella eli Papa-kokeilla. Kaikki naiset eivät kuitenkaan seulonnoissa käy, joten vain 10 % kaikista syöpätapauksista vuodessa löydetään seulonnan kautta. Papa-kokeita seulotaan nykyään alle 30-vuotiailla. Kaikki 25-65-vuotiaat naiset kutsutaan seulontoihin aina 5 vuoden välein.

  Nykyään seulonnoissa käytetään myös HPV-testiä eli papilloomavirustestiä, joka on auttanut syöpätapausten löydössä. Yli 30-vuotiaille tehdään tätä nykyään HPV-testi. Testi ei kuitenkaan selitä lisääntynyttä riskiä sairastua kohdunkaulansyöpään. HPV-tartunnat ovat alle 30-vuotiailla naisilla melko yleisiä. Ne myös paranevat itsekseen suurimmassa osassa tapauksista. Sen vuoksi heille tehdään edelleen Papa-kokeita.

  Tekijät, jotka lisäävät riskiä sairastua

  Lisääntyneeseen kohdunkaulansyövän riskiin on liitetty kaksi pääasiallista tekijää. Toinen on tupakointi ja toinen HPV-infektio. HPV-infektioita on useita eri tyyppejä, syöpäriskiä kasvattavat erityisesti HPV 16 ja HPV 18.

  Jos syövän riskiä haluaa vähentää, kannattaa lopettaa tupakointi ja suojautua HPV-infektioilta esimerkiksi kondomilla. Suojautuminen voi tosin olla hankalaa, koska kondomin on arvioitu estävän noin 70 prosenttia tartunnoista, koska tartunnan voi saada myös ilman varsinaista yhdyntää. On myös hyvä käydä säännöllisesti seulonnoissa, jotta mahdolliset syövän esiasteet löytyvät ajoissa ja ne voidaan hoitaa.

  Kansallisessa rokoteohjelmassa on mahdollisuus saada HPV-rokote. Rokotteen voi saada myös, vaikka ei olisi oikeutta siihen kansallisen rokoteohjelman kautta. Rokotteella ei kuitenkaan ole enää vaikutusta juurikaan yli 30-vuotiailla, koska siihen mennessä suurin osa papilloomavirustartunnoista on jo saatu.

  Myös muut tekijät voivat lisätä riskiä sairastua, kuten sukupuolitaudit, yhdyntöjen varhainen aloittamisikä, seksikumppaneiden runsaus, seksikumppaneiden riskinen sukupuolikäyttäytyminen sekä HIV tai muusta syystä heikentynyt elimistön puolustuskyky.

  Mistä tunnistan kohdunkaulan syövän?

  Kohdunkaulan syövän oireita on vaikea tunnistaa aluksi, koska se on usein oireeton. Siksi säännöllisissä seulonnoissa olisi hyvä käydä, koska syöpä saattaa muodostua hitaasti ja aiheuttaa vasta edetessään erilaisia oireita.

  • Kohdunkaulan syöpään voi liittyä erilaiset vuotohäiriöt, kuten epäsäännölliset kuukautiset, outo verinen, rusehtava tai pahanhajuinen vuoto.
  • Jos kohdunkaulan syöpä on jo päässyt leviämään tai kasvain kasvanut, voi oireena ilmetä esimerkiksi alavatsa- tai selkäkipua, alaraajojen turvotusta ja veritulppia. Suurentuneet kasvaimet voivat myös painaa mm. sisäelimiä, aiheuttaen esimerkiksi virtsateiden tukkeutumista tai suolen toiminnan häiriöitä.
  • Outo selittämätön väsymys tai voimattomuus voi olla myös yksi oire, mutta sitä on vaikea yhdistää juuri kohdunkaulan syöpään ellei samalla ole myös muita tähän liittyviä oireita.

  Muista käydä säännöllisissä seulonnoissa!

  -Poikien Äidit toimitus-

  Lähteet: Hus.fi , kaikkisyövästä.fi, thl.fi

   

  Vastaa