• You are currently viewing Poikaani kuristettiin päiväkodissa, mitä nyt?

  Poikaani kuristettiin päiväkodissa, mitä nyt?

  Mitä tehdä tässä tilanteessa, kun poikani ilmoitti päiväkodin jälkeen kotona, että häntä on kuristettiin päiväkodissa. Poikaa on siis otettu toisen lapsen toimesta kiinni kaulasta.

  Poikani oli kuulemma heittänyt kävyn päiväkodin aidan toiselle puolelle, jonka jälkeen tämä toinen poika oli suuttunut ja tarrannut kiinni kädellä poikani kaulaan.

  Kertoessaan tätä minulle, poikani alkoi itkemään hysteerisesti ja sai sanottua XXX halusi tappaa minut, miksi? Nyt en uskalla nukkua päiväkodissa jos XXX haluaa tappaa minut” – Tämä oli todella raskasta kuultavaa äidin korville ja sai mut surulliseksi ja todella vihaiseksi asiasta.

  Mitä minun tulisi tehdä asialle?

  Kiusaaminen on jatkunut pitkään

  Miten ton ikäiset lapset voivat olla noin ilkeitä ja väkivaltaisia?

  On aikanaan juteltu päiväkodin hoitajan/opettajan kanssa kanssa kiusaamisesta eri poikien taholta. Tämän päiväkodin hoitajan vuoksi vaihdettiin ryhmää toiseen koska hän ei tuolloin tehnyt asialle mitään. On aikoinaan juteltu myös päiväkodin johtajan kanssa, joka piti työntekijöittensä puolia ja syyllisti mua siitä että olin tuohtuneena mennyt juttelemaan tämän päiväkodin hoitajan kanssa (tämä tapahtui kerran sen jälkeen kun olin useasti maininnut kiusaamisesta eikä asialle tehty mitään!).

  poikaani kuristettiin päiväkodissa

  Nyt pelkäänkin, että mun tunteet saa vallan (taas) kun menen viemään poikaa päiväkotiin ja yritän miettiä miten ja mitä sanoa päiväkodin hoitajalle sekä tarvittaessa johtajalle tosta eilisestä tilanteesta, en saanut unta koko yönä kun mietin että mitä mun täytyisi tehdä jotta mun poika ei tuntisi itseään uhatuksi päiväkodissa.

  Mitä tässä tilanteessa voi enää tehdä jos ei hoitajat tai päiväkodin johtaja ota sun pelkoja todesta ? Miten lähestyä heitä asiassa? Kiitos jo etukäteen.

  Kommentit

  1. E

   Heippa! Mainitset, että lastasi kiusattiin edellisessä ryhmässä, ja nyt tässä nykyisessä. Koska kyse on päiväkoti-ikäisestä lapsesta, on yleensä epätodennäköistä että systemaattista kiusaamista tapahtuu usean eri lapsen toimesta, eri ryhmissä, omaa lastasi kohtaan. Päiväkoti-ikäiset lapset harjoittelevat sosiaalisia taitoja ja rajoja ja toisilla tämä näkyy ylilyönteinä joihin toki pitää puuttua ja pyytäisinkin sinuna palaveria jossa on mukana päiväkodin johtaja ja ryhmän opettaja. Pyytäisin myös kveon konsultointia eli kiertävän erityislastentarhan havainnointia ryhmään, jotta nähdään onko tilanteessa jotain korjattavaa. Lapsesi näkee tapahtumat vahvasti omasta näkökulmastaan ikänsä takia, joten on hyvä saada ulkopuolisen ammattilaisen havaintoja tilanteesta. Ota rohkeasti mutta ystävällisesti asia puheeksi heti aamulla päiväkodissa ja pyydä että asia selvitetään lasten kesken, jotta oman lapsesi pelko laantuu. Yritä myös ymmärtää, että päiväkodissa saattaa olla yhdessä ryhmässä 25 lasta, ja muutama aikuinen. He eivät valitettavasti voi nähdä/kuulla/estää jokaista tapahtumaa vaikka parhaansa yrittävätkin. Siinä on noin 7-8 lasta per hoitaja. Ehtisitkö itse väliin jokaiseen konfliktiin, varsinkin jos vieressä pyörisi valtama määrä muita lapsia? Se on välillä haastavaa, eikä asiaan tule muutosta jollemme me vanhemmat ole valmiita maksamaan päivähoidosta paljon enemmän. Voit pyytää myös päästä itse havainnoimaan päivähoitoa. Jos lapsenne on kunnallisessa yksikössä, teillä on oikeus olla mukana. Tsemppiä kovasti!

  2. Eräs varhaiskasvatuksen ope

   Kauhea tilanne! Kerro henkilökunnalle sanantarkasti mitä tapahtui, miten lapsi kuvaili tapahtuneen. Kysy heidän havaintojaan tilanteesta. Päiväkodin pitää puuttua kiusaamiseen, sitä edellytetään lain mukaan myös. Lapsella pitää olla turvallinen päiväkotiympäristö. Jos toimia ei tule, ota yhteyttä päiväkodin johtajaan uudestaan tai vaikka varhaiserityisopettajaan. Kun menette päiväkodille, voit pyytää henkilökuntaa sivummalle juttelemaan tai varata ajan asian käsittelyyn tai jos sinun on helpompi niin heille voi myös soittaa. Voit sanoa heti keskustelun aluksi että tämä asia nostaa tunteet pintaan sinulla. Kerro miten huolissasi olet ja kerro mitä tunteita pojallasi herää. Heidän pitää ottaa sinut vakavasti. Jos eivät ota, ota yhteyttä tahoon joka paikkakunnallasi on vastuussa varhaiskasvatuksen järjestämisestä. Voimia sinulle! Toivottavasti saatte apua tilanteeseen! Jo pienet lapset ikävä kyllä voivat olla todella ilkeitä toisilleen.

  3. Turvallisuus taatrava

   Hei. Todella hurja ja kurja tilanne.
   Suosittelen lähettämään yhteisen sähköpostin asiasta asiallisesti sekä päiväkodin johtajalle, että kunnan varhaiskasvatuksen johtajalle. Siis yhteisen, että molemmat näkevät että on lähetetty.
   Suosittelen myös tekemään lastensuojeluilmoituksen ja rikosilmoituksen kyseisestä (ja aikaisemmista?) pahoinpitelyistä. Voit tarvittaessa tehdä rikosilmoituksen myös päiväkodin toiminnasta, jos kiusaamiseen ei ole puututtu ja lapsen turvallisuutta ei pystytä takaamaan.

   Valitettavasti välillä on otettava kovat keinot käyttöön. Kannattaa harkita myös asianajajaa.

  4. Tiina

   Laita heti vaikka viestiä ryhmän numeroon ja johtajan spostiin asiasta. Kerro tilanne asiallisesti ja napakasti. Ehkä parempi että ovat tietoisia asiasta ennen lapsen pkhon vientiä. Pkssa löytyy varmaan erityislastentarhanopettaja, ainakin kiertävänä. Ottaisin myös häneen yhteyttä. Lisäksi puhuisin asiasta neuvolassa, sieltä voisi löytyä myös apuja teille.
   Sinun tilanteessa haluaisin että poika saisi vaihtaa ryhmää. Jos hoitajat ja johtaja eivät ota asiaan kantaa kiristäisin rikosilmoituksen tekemisellä ja tekisin sen jos olisi tarve.

   Ketään ei saa kiusata ja jokaisella on oikeus turvalliseen hoitoon! Teidän tilanne kuullostaa tosi vakavalta?

  5. Tiina

   Sinun poikasihan kiusasi tätä toista poikaa,heittämällä kävyn toiselle puolelle aitaa. Sinun poikasi oli kateellinen tämän toisen pojan käytetä. Opeta poikasi,että toisen Käpylä ei saa ottaa.

  6. Sarita

   Minun lastani kiusattiin myös päiväkodissa. Viisivuotiaiden ryhmässä. Alkuun sitä vähäteltiin päiväkodin puolelta, mutta sitten alkoi mennä niin pahaksi, että lapsi oli kasvot naarmuilla kun menin hakemaan. Päiväkodin johtaja pyysi tekemään valituksen ylemmälle taholle, koska he eivät pyynnöistä huolimatta saaneet mitään apua tilanteeseen. Kiusaaja oli tunnetaidoiltaan kypsymätön ja kuormitti koko ryhmää raivokohtauksillaan. Tein valituksen ja sain palaverin sovittua, jonne tuli varhaiskasvatuksen päällikkö, päiväkodin johtaja, ryhmän ohjaaja ja opettaja. Kiusaajan vanhemmat eivät tulleet. Heillä ei kuulema ollut aikaa. Lopulta päiväkotiryhmään palkattiin ylimääräinen henkilö, jonka vastuulla oli huolehtia, että lapseni saa turvallisesti olla hoidossa. Tämä kiusaaja otti siis lapseni silmätikuksi ja kävi kimppuun aina kun ohjaajan silmä vältti. Myös minun läsnäollessa kerran hyökkäsi. Ylimääräisen työntekijän myötä tilanne rauhoittui. Kannattaa vaan ottaa yhteys ylempiin tahoihin, jotta saa asiat rullaamaan, jos päiväkodin puolelta asiaa yhtään vähätellään. Pyydä myös tapaamista vanhempien kanssa. Yhdenkään lapsen ei pidä kokea turvattomuutta päiväkodissa. Tsemppiä !

  7. Jessica

   Olen päiväkodissa töissä ja mielestäni sinun kannattaa suoraan kertoa tapahtuma ja huolesi päiväkodin henkilökunnalle. Heidän kuuluu tarttua tähän ja yrittää löytää ratkaisu. Näitä lapsia joilla on väkivaltaisia taipumuksia tulee vastaan erittäin harvoin, mutta valitettavasti heitä silti myös on. Tilanne on vaikea ja vaatii paljon työtä ja aikaa päiväkodin työntekijöiltä sekä lapsen huoltajilta. Parasta mitä voit tehdä on kertoa asiasta eteenpäin ja luoda lapsellesi turvallisuuden tunteen aina kun voit. Suosittelen myös että pyytäisit lastasi kertomaan hoitajille aina kun jotain sattuu. Henkilökunnan velvollisuuksiin kuuluu kertoa sinulle näistä tilanteista aina kun niitä on sattunut, kun haet lapsesi hoidosta. Hyvä myös että lapsesi kertoo sinulle kotiin päästyään, jotta tiedät jos henkilökunnalta on jäänyt jotain kertomatta.

  8. Adeli

   Minulla on samantapainen tilanne lapseni suhteen koulussa, isompi lapsi siis.Me otettiin yhteys rehtoriin- sinulla se on päiväkodin johtaja. Kiusaaminen on vakava asia ja se pitää aina ottaa vakavissaan.Tietääkö kiusaajan vanhemmat mitä tapahtui? Meidän piti tietosuojalain takia antaa lupa puhua lapseni nimellä kiusaajan vanhemmille tilanteesta.

  9. Saman kokenut

   Älä jää vellomaan tilanteeseen. Vaihda lapsesi toiseen päiväkotiin jos väkivalta jatkuu. Valitettavasti muu ei auta ja ihan kokemuksesta sanon. Lapsilla on eri tason käyttäytymisen haasteita ja jos toisen naama ärsyttää ni se ärsyttää. Eikä sitä järki muuta. Hoitajat tekee varmasti parhaansa. Se ei vaan aina riitä.

  10. Janne

   Hei

   Menisin varmaan juttelemaan päiväkodin johtajan esimiehen kanssa ja tekisin lastensuojeluilmoituksen päiväkodin toiminnasta. Vielä vähän tuota järeämpi keino olisi rikosilmoitus päiväkodin toiminnasta ja mahdollinen haastaminen oikeuteen. Oikeuteen mentäessä on hyvä olla todisteita päiväkodin toimin asta, eli keskustella asioista sähköpostein, jolloin heidän toimintansa kävisi selväksi. Mikäli pystyt, niin videokuvaa mitä sinun poikasi on kertonut sinulle ja näytä päiväkodin henkilökunnalle ja johtajalle. Lähetä videoita johtajalle sähköpostitse, niin hän ei voi kieltää nähneensä niitä oikeydessa. Jos tämä ei johda mihinkään nähtäviin toimiin, niin pohja oikeusjutulle on kohtuu vahva. Pahimmassa tapauksessa osa päiväkodin työntekijöistä voisi saada varoituksia, tai jopa menettää ammattioikeutensa ja lapsi saisi korvauksia kaupungilta. Itse en hyväksy kiusaamista missään muodossa. Mielestäni kiusaavan lapsen vanhemmat pitäisi velvoittaa maksamaan korvauksia kiusatulle. Mikäli kiusaaminen jatkuu, Suomessa pitäisi olla laki, jossa kiusaaja otetaan huostaan, mikäli hänen vanhempansa eivät kykene saamaan lastaan kontrolliin, eivätkä kykene maksamaan korvauksia kiusatulle lapselle.

  11. Mari

   Mun lapsi on just sellainen, joka hyökkäilee toisten kimppuun ja joskus todella rajustikin. Hän ei ole ilkeä kiusaaja vaan erityislapsi, joka ei kykene hallitsemaan omaa käytöstään. Ehkä myös poikaasi kuristanut lapsi on erityislapsi. Vaativan erityislapsen kohdalla päiväkodin henkilökunta ei ehkä kykene estämään kaikkia tilanteita. Ainakin oman lapseni kohdalla tilanteiden ennakointi on lähes mahdotonta.

   Mun käsityksen mukaan päiväkotien johtajat aina puolustelee omaa henkilökuntaansa. Avoimen keskusteluyhteyden saavuttaminen voi olla todella haastavaa. Itsellänikin oli päiväkodin kanssa todella suuria ongelmia. Nyt lapsi on jo koulussa ja siellä kaikki on paljon avoimempaa. Todennäköisesti paras keino on olla mahdollisimman ystävällinen ja sovitteleva. Älä syyllistä päiväkodin henkilökuntaa vaan korosta, että oma lapsesi pelkää eikä niin voi jatkua.

   Pojallesi antaisin ohjeen, että pysyy kaukana kyseisestä pojasta. Kannattaa myös korostaa, että todennäköisesti se toinen poika hermostui siitä kävyn heittämisestä. Siis tuskin kyseessä on sellainen poika, jota täytyy pelätä koko ajan. Hänellä ehkä vaan on vaikeuksia omien tunteiden käsittelyssä.

  12. Johanna

   Kaikenlainen kiusaaminen on lopetettava heti alkuunsa, ja tässä tapauksessa voisi jo melkein mieltää aikuisetkin kiusaajiksi.
   Marssit päiväkotiin ja sanot että et enää aio hyväksyä huoliesi vähättelyä ja että jokaisella lapsella on oikeus kasvaa ilman pelon uhkaa. Kun kiusaamisesta on jo kerran keskusteltu niin enää sinun on turha kuunnella heidän inkutuksiaan asiasta, koska ilmeisesti heillö ei ole mielenkiintoa lähteä asiaa selvittämään tarkemmin.
   Otat yhteyttä seuraavaan portaaseen eli luultavasti varhaiskasvatusjohtajaan ja kerrot huolesi. Jos sieltä ei oteta koppia asiasta ja ala asia etenemään niin olisiko aluehallintovirasto sitten seuraava. Ainakin sillä uhkailu voi auttaa.
   Nämä keinot voi tuntua melko hurjilta mutta en vaan voi ymmärtää miten ammattilaiset(hoitaja ja johtaja) voivat toimia työssään noin ammatitaidottomasti. Heidän työnsä peruspilari on lapsi ja hänen hyvinvoinnistaan huolehtiminen. Olen itsekin lastenhoitaja päiväkodissa ja rehellisesti menettäisin yöunet ja järjen jos käyttäytyisin noin vähättelevästi ja ammattitaidottomasti vanhempien huolien suhteen.

  13. Näin

   Lastensuojeluilmoitus pojasta ja rikosilmoitus poliisille. Tai pelkkä rikosilmoitus, johon kirjaa, ettei ole tehty lasua, niin poliisi tekee sen virkansa puolesta. Kuristaminen on rikos vaikka tekijä ei rikosoikeudellisessa vastuussa itse olekaan.

  14. Yst. Terv. Varhaiskasvattaja

   Oot toiminut ihan oikein jutellessasi hoitohenkilökunnan ja sit johtajan kanssa. Ja vanhempana oman lapsen kokemukset ihan luonnollisesti herättävät tunteita. (Ja ammattilaisen pitäis ymmärtää se, ellei nyt asiattomaksi mennä ja lasten läsnäollessa huudoksi nouse…)

   Ymmärsinkö oikein, että ko. kiusaajan puolelta on kiusaaminen jatkunut lastasi kohtaan jo pitkään… Tällöin asiaan pitäisi kipeästi jo tarttua ja puuttua!!

   Olisiko mahdollista, että pyytäisit keskusteluaikaa niin, että paikalla olisi huoltaja+hoitohenkilökuntaa+johtaja? Ota vaikka keskusteluun mukaan joku tukihenkilö, joka tuntee sut ja voi rauhoittaa tarvittaessa sua, jos pelkäät kiehuvasi.

   Voisit kertoa ihan mitä lapsesi on kertonut kiusaamisesta ja miten hänelle on jäänyt pelkotila asiasta. Eli lähtisitte yhteisen huolen pohjalta asiaa hahmottamaan ja yhdessä voisi rakentavasti (ei syytellen) pohtia, mitä asialle voisi tehdä ja mitä on jo tehty…

   (Jos nyt jotain vahvempaa auktoriteettia tarvitset, niin ihan varhaiskasvatuslain puitteissa ja vasun hengen mukaan sinulla on oikeus vaatia, että lapsellesi varmistetaan terveellinen ja turvallinen oppimisympäristö ja että häntä suojataan väkivallalta ja kiusaamiselta. Valtakunnallisessa vasun perusteissa(s.17) mm.
   velvoitetaan kasvattajia kiusaamisen ennaltaehkäisyyn ja välittömään puuttumiseen.

   Arvoperustassa mainitaan että kiusaamista, rasismia ja väkivaltaa ei hyväksytä keneltäkään eikä missää muodossa!!!(ts. Nollatoleranssi pitäisi olla itsestäänselvyys) Vasun S. 31-32 Hyvinvointi, turvallisuus ja kestävä elämäntapa otakkeen alla käsitellää kiusaamista. Mainitaan mm. Että kiusaaminen tunnistetaan, puututaan ja ehkäistään tietoisesti ja suunnitelmallisesti + huoltajien kanssa keskustellaan ja etsitään ratkaisuja. )
   Toivottavasti sinun ei näihin tarvitse vedota, sillä pitäisi olla meille kasvattajille ihan selvää pässinlihaa, miten toimitaan.

   Ja jos ei pyyntöösi keskustella yhdessä suostuta, ota yhteyttä aluejohtajaan/seuraavaan esimiehen asian suhteen.

   Temppiä! Toivottavasti tilanne rauhoittuu.

  Vastaa