• You are currently viewing Poikavauvojen äidit imettävät rasvaisempaa ja proteiinipitoisempaa maitoa

  Poikavauvojen äidit imettävät rasvaisempaa ja proteiinipitoisempaa maitoa

  Harvardin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan, poikavauvojen äidit imettävät jopa 35% rasvaisempaa ja proteiinipitoisempaa maitoa, kuin tyttövauvojen äidit. Jos poikavauva on esikoinen, on maito vielä rikkaampaa.

  Tyttövauvaa imettävät äidit tuottavat puolestaan maitoa, jossa on enemmän kalsiumia ja maidon määrä on suurempi.

  Tutkijat epäilevät, että luonto räätälöi rintamaidon sopimaan eri sukupuolten tarpeisiin. Koska tyttöjen luusto kasvaa aluksi nopeammin kuin poikien, on tyttövauvojen maito kalsiumpitoisempaa kuin poikien Poikavauvojen isompi koko saattaa olla puolestaan syynä rasvaisemman ja proteiinipitoisemman maidon kehittymiseen.

  Imettävän äidin ruokavaliolla on vaikutusta rintamaitoon

  Rintamaidon koostumukseen voi vaikuttaa myös ruokavaliolla. Hyvä ravitsemus turvaa äidinmaidon koostumuksen ja edistää synnytyksestä toipumista, sekä jaksamista. Ruokavalion tulee olla riittävä ja monipuolinen, jotta imetys ei kuluta äidin ravintovarastoja.

  Imettävä äiti tarvitsee ruokavalioonsa erityisesti pehmeitä rasvoja, jotta rintamaito sisältäisi runsaasti välttämättömiä rasvahappoja. Niiden riittävä saanti on tärkeää esimerkiksi lapsen hermoston ja näön kehittymiselle.

  Imettävälle äidille suositellaan D-vitamiinilisää ja kalsiumlisä voi olla myös tarpeellinen. Erityisesti jos ruokavalio ei sisällä maitotuotteita on kalsiumlisä hyväksi. Folaatin ja Jodin riittävä saanti on imetysaikana tarpeellista. Riittävän folaatin saannin voi turvata syömällä runsaasti vihanneksia, kasviksia ja täysjyväviljavalmisteita. Jodia saa puolestaan maidosta, maitovalmisteista, kalasta ja merenelävistä.

  Imetysaikana on hyvä välttää joitakin riskielintarvikkeita tai ruoka-aineita haitallisten aineiden takia. Hyvät ohjeet päivitetyt ohjeet löytyvät Ruokaviraston sivuilta. Riittävä juominen imetysaikana on tärkeää. Nesteen tarve lisääntyy yhtä paljon kuin maitoa erittyy.

  Alkoholi ei suositella käytettäväksi imetysaikana, koska sen käytölle imetysaikana ei voida asettaa turvallista rajaa. Rintamaidon alkoholipitoisuus vastaa äidin verenkierrossa olevaa pitoisuutta ja poistuu rintamaidosta samaa tahtia kuin verestä.

  imetys

  Imetys on lisääntynyt

  Imetysmyönteisyys on meillä kotimaassa lisääntynyt, kertoo Imeväisruokintaselvitys. Äidit imettävät etenkin aivan pieniä vauvoja. Alle kuukauden ikäisistä vauvoista 57 % oli täysimetettyjä, kun taas 94% sai äidinmaitoa edes jonkin verran. Lapsista 59 % on saanut lisämaitoa synnytyssairaalassa.

  Syntymäjärjestys vaikuttaa vauvan imetyksen pituuteen. Syynä tähän saattaa olla tiedon ja avun puute. Esikoista imetetään keskimäärin lyhyemmän aikaa, kuin seuraavia lapsia. Ensimmäistä lasta täysimetetään alle kuukauden iässä noin 20% vähemmän, kuin seuraavia lapsia.

  Nuoret, matalammin koulutetut, perheen ainoana aikuisena olevat tai tupakoivat äidit imettivät lapsiaan vä- hemmän. Myös lapsen toisen vanhemman ikä, koulutus tai tupakkatuotteiden käyttö oli vastaavalla tavalla yhteydessä imetykseen.

  Lähteet : Bellybelly, The Guardian, Neuvokasperhe, Imeväisrintaruokintaelvitys

  -Poikien Äidit toimitus-

  Vastaa