• You are currently viewing Vastasyntyneen ihoa peittävän valkoisen lapsenkinan monet hyödyt
    kuva Janko Ferlič

    Vastasyntyneen ihoa peittävän valkoisen lapsenkinan monet hyödyt

    Oletko koskaan miettinyt, että mitä on se paksu, vahamainen valkoinen tahna, mikä peittää vastasyntyneen vauvan ihoa? Se on lapsenkinaa ja sillä on monta positiivista merkitystä syntyvälle vauvalle.

    Valkoinen, tahnamainen lapsenkina, eli vernix, on rakenteeltaan öljyistä ja se sisältää muun muassa kuolleita ihosoluja, lanugosoluja ja öljyä rauhasista.  Lapsenkinalla on lapsen terveyden kannalta pitkäkestoisia vaikutuksia ja se suojaa tehokkaasti vauvan herkkää ihoa.

    Vastasyntyneillä on kinan jäänteitä erityisesti kyynärtaipeissa, polvitaipeissa ja muissa ihopoimuissa. Toisilla vauvoilla lapsenkinaa on enemmän, toisilla vähemmän. Etuajassa tai yliajalla syntyneillä vauvoilla kinaa ei juurikaan ole.

    Vastasyntyneen ihoa peittävän lapsenkinan hyödyt

    Tuo ihmeöljy, lapsenkina, tekee vauvan liukkaaksi, jotta sen on helpompi kulkea synnytyskanavan läpi. Lapsenkina, on vauvan ympärillä muistakin tärkeistä syistä. Lapsenkina suojaa sikiötä ja myös syntynyttä lasta infektioilta. Lapsenkina, toimii suojana bakteereita vastaan, pitäen ne loitolla vastasyntyneen herkältä iholta.

    Lapsenkina

    Uskotaan, että lapsenkina auttaa ihon uudistumisessa, esimerkiksi haavan saannin jälkeen. Lapsenkina toimii vauvalle myös ensimmäisenä kosteusvoiteena. Sen korkean vesipitoisuuden ansiosta se suojaa ihoa kuivumiselta. Lapsenkina auttaa vauvaa myös säätelemään ruuminlämpöään.

    Vastasyntynyttä vauvaa ei kannata kylvettää heti

    Lapsenkinan vuoksi vastasyntynyttä vauvaa ei kannata kylvettää heti. Ennen oli tapana synnytyksen jälkeen melko pian kylvettää vauva. Nykyisin ensimmäistä pesua on venytetty kuitenkin pidemmälle. Osa uskoo, että vauvaa tulisi olla pesemättä jopa viikko. Lue lisää aiheesta MTV Uutiset.

    Kina kuitenkin imeytyy itsestään vastasyntyneen ihoon parissa tunnissa.

    Lähteet: Babyology, Hyvä kysymys, MTV Uutiset

    -Poikien Äidit toimitus-

    Vastaa