• You are currently viewing Singles`Day! Joululahjat alennuksesta
  Kuva: Heidi Fin

  Singles`Day! Joululahjat alennuksesta

  Hankitko sinä joululahjat alennuksesta vai oletko tarkka, että olet vastuullinen kuluttaja? Ehkä molempia? Kulutusjuhlan aika on otollisesti joulun alla: Singles`Day ja Black Friday. Ovatko nämä päivät otollisinta aikaa joululahjojen ostamiselle?

  Singles day juontaa juurensa kiinasta, kun taas Black Friday Yhdysvalloista. Tarkoitus on hyvä ja tasa-arvoinen, juhlistaa sinkkuja, siinä missä ystävänpäivä juhlistaa varattuja. Single´s Day on kulutukseltaan noussut jo ylitse Black Fridayn.

  Isosti mainostetut alennusmyynnit, kuten Singles`Day, houkuttelevat monia meistä, lasten joululahjat voi saada poikkeuksellisen edullisesti, mutta kuinka voisimme ostaa tarpeeseen ja tehdä joulun alla samalla ekoteon?

  Miten me voisimme ostaa lasten toivomat joululahjat ja mahdollisesti omatkin tarpeet edullisesti ja toimia samalla myös ympäristölle ja maailmalle oikein. Ja vielä joulua edeltävinä toinen toistaan houkuttelevampina kulutusjuhlan päivinä. Päivinä, jolloin lahjojen ostaminen suorastaan houkuttelee?

  Yhdistä Singles`Day tai Black Friday ja vastuullinen ostaminen!

  Ajatus on tärkein

  Tärkeintä olisi muuttaa ostamisen ajatusmallimme. Lähdetäänkö kauppaan selaamaan valikoimaa, vai olemmeko pohtineet jo tarkkaan mitä haemme tai mille on tarve. Kun näemme kaupassa jonkun uuden tuotteen, mahdollisen joululahjan tai oikein houkuttelevan mainoksen himoitusta joululahjasta, ostammeko tuotteen välittömästi. Voisimmeko pohtia asiaa muutaman päivän kotona? 

  Poikkeuksellinen vuosi pistää pohtimaan vastuullisempia tekoja. Missä menee oikean ja väärän ero, kun kulutusta tulisi vähentää, ja samalla yritykset hyötyvät ostamistamme lahjoista. 

  Voisimme myös pohtia, ostammeko tuotteen suuremmasta ketjuliikkeestä vai voisimmeko mahdollisesti tänä vuonna panostaa pienempiin ja paikallisiin liikkeisiin. Voisiko toivottu tietokone löytyä paikallisesta pienestä elektroniikkaliikkeestä, hieman kalliimmalla tosin, sen sijaan että tilaamme sen netin alennuskampanjasta totuttuun tapaan.

  Singles`Day
  Kuva: JESHOOTS.COM

  Palvelut ja kokemukset tavaroiden sijasta

  Aikuisten lahjojen, ja miksei lastenkin, suhteen käsityöt, itse tehdyt lahjat tai käsityöläisen palvelut ja tuotteet ovat hyvä ekoteko. Olen huomannut, että suurimmat tunnearvot säilyvät joululahjoissa, jotka olen itse tehnyt tai ystäväni ovat tehneet minulle.

  Onko lapsesi toivonut harrastavansa jotain? Kenties kokemus uudesta elämyksestä tai yhteinen lomamatka voisi tänä vuonna korvata jonkun tuotteen. 

  Shopping list

  Toivelistoilta löytyy tutut ja vähemmän tutut suosikit ja markkinoiden uusimmat elektroniikat, joiden ostamisessa varmasti jokainen meistä haluaa säästää euroja. Toisinaan lasten toivelistat ovat pitkiä ja joudummekin pohtimaan, koostuvatko toiveet omista haluista ja tarpeista vai kaveriryhmän silloisista keskustelunaiheista. 

  Pyydä lapsia tekemään joululahjatoivomukset jo etukäteen, niin osaat varautua ostamaan tarvitsemat lahjat, eikä se jää viime tippaan. Yleensä viime tipassa ja kiireessä ostetut lahjat ovat omalla kohdallani olleet hetkellisiä ajatuksia tai kalliimpia valintoja.

  Listaa asioita, joita lapsesi toivomuksista olet aikomuksissa toteuttaa, olivat ne alennuksessa tai eivät. Täten voit olla varma siitä, että ostoaikomuksesi eivät ole heränneet kyseisenä päivänä, vaan näille tavaroille on oikeasti tarve ja voit ostaa päättämäsi joululahjat alennuksesta hyvillä mielin.

  Kulutustottumuksista onkin tärkeää vetää perheen yhtenäinen linja, ja keskustella asiasta avoimesti.  Tässäkin asiassa jokaisella perheellä on ne omat tavat toimia, keskustella ja kuluttaa. Ja omat rajat ja tavat rahan käytön suhteen. Lapsille tämä on myös tärkeää, esimerkin voima on suuri.

  Pienillä teoilla tai tekemättä jättämisellä teemme yhdessä suurempaa muutosta. Suurempaa ekotekoa. Muutosta maailmaan ja mahdollisesti lastemme kulutukseen ja tulevaisuuteen.

  -Poikien Äidit toimitus-

  Vastaa