• You are currently viewing Pika-opas Kelan perhe-etuuksiin
  Photo by freestocks on Unsplash

  Pika-opas Kelan perhe-etuuksiin

  Lapsen syntyessä ja kasvaessa vanhemmilla on oikeus perhevapaisiin sekä erilaisiin Kelan maksamiin etuuksiin. Tähän pikaoppaaseen on koottu yleisimmät perhe-etuudet aikajärjestyksessä.

  KUN LAPSI ON VASTA TULOSSA

  Käy neuvolassa ja toimita raskaustodistus. Kun raskaus on kestänyt vähintään 154 päivää eli noin 5 kuukautta, saat neuvolasta raskaustodistuksen. Tarvitset todistuksen, kun haet Kelan myöntämää äitiysavustusta ja äitiysrahaa.

  Hae äitiysavustus viimeistään 2 kuukautta ennen laskettua aikaa. Äitiysavustukseksi voit valita äitiyspakkauksen tai 170 euron rahasumman. Pakkaus toimitetaan noin kahden viikon kuluttua sen myöntämisestä.

  Photo by Luma Pimentel on Unsplash


  Äitiysvapaan ajalta maksetaan äitiysrahaa.
  Äitiysvapaalle voi jäädä 30−50 arkipäivää eli noin 5−8 viikkoa ennen laskettua aikaa. Äitiysrahaa maksetaan 105 arkipäivältä. Hae äitiysraha viimeistään 2 kuukautta ennen laskettua aikaa. Selvitä, maksaako työnantajasi palkkaa äitiysvapaan ajalta, sillä tarvitset tiedon äitiysrahahakemukseen.

  KUN LAPSI ON SYNTYNYT

  Isä voi hakea Kelan myöntämää isyysrahaa. Isyysvapaan voi aloittaa lapsen syntymän jälkeen. Isyysvapaa on enintään 54 arkipäivää eli noin 9 viikkoa. Tästä enintään 18 arkipäivää voi pitää sinä aikana, jolloin äiti saa äitiys- tai vanhempainrahaa. Loput isyys vapaapäivät isä voi pitää enintään 2 jaksossa sen jälkeen, kun vanhempainrahan saaminen on loppunut. Isyysrahaa haetaan, kun isä tietää milloin aikoo pitää isyysvapaata. Myös isyysraha hakemusta varten on selvitettävä, maksaako työnantaja kyseiseltä ajalta palkkkaa.Selvitä, maksaako työnantajasi palkkaa isyysvapaan ajalta.

  Lapsilisä. Vanhemmat voivat sopia, kumpi heistä hakee lapsilisää. Lapsilisää voi hakea joko erikseen tai samalla, kun hakee vanhempainpäivärahoja. Lapsilisää voidaan maksaa takautuvasti enintään 6 kuukaudelta siitä, kun hakemus on jätetty.

  Lapsen Kela-kortti tulee postitse.
  Kun lapsi syntyy Suomessa, tieto siitä menee sairaalasta väestörekisteriin ja sieltä Kelaan. Nimenannon jälkeen Kela lähettää kotiin Kela-kortin.

  Kun synnytyksestä on kulunut 5−12 viikkoa, on aika käydä neuvolan jälkitarkastuksessa. Tarkastuksesta saa todistuksen, joka pitää toimittaa Kelaan vanhempainrahan maksua varten.

  Vanhempainvapaa alkaa äitiysvapaan jälkeen. Lapsi on tällöin noin 3 kuukautta vanha. Vanhemmat voivat sopia keskenään vanhempainvapaan käytöstä. Vanhempainvapaan ajalta Kela maksaa vanhempainrahaa 158 arkipäivää eli reilut puoli vuotta. Vanhempainrahaa pitää hakea ennen vapaan aloittamista.

  Hoitovapaa. Lapsi on noin 9 kuukauden ikäinen, kun vanhempainvapaa päättyy. Tämän jälkeen isä tai äiti voi jäädä hoitamaan lasta palkattomalle hoitovapaalle kunnes lapsi täyttää 3 vuotta. Hoitovapaan myöntää työnantaja. Hoitovapaa voi olla myös osittainen. Jos lapsi ei ole kunnallisessa hoidossa, saa Kelasta rahallista tukea hoitomuodosta riippuen. Vaihtoehdot kotihoidon tuki, yksityisen hoidon tuki tai joustava hoitorahaa, jos äidin tai isän viikottainen työaika on enintään 30 tuntia.

  KUN LAPSI MENEE KOULUUN

  Vanhempi voi myös saada osittaista hoitorahaa, joss työskentelee enintään 30 tuntia viikossa lapsen hoidon vuoksi. Osittaista hoitorahaa maksetaan 1. ja 2. luokalla olevasta lapsesta.

  Lähde: kela.fi

  Lue myös: Miksi jokaisen äidin tulisi treenata lantionpohjan lihaksia

  – Poikien äidit toimitus –

  Kommentit

  1. Tepsu

   Isyysvapaata voi myös hakea itsenäisesti raskautuneet naiset / yksinhuoltajat. Eli jos lapsella ei ole syystä tai toisesta isää. Tämä tieto löytyy myös Kelan sivuilta. Hoitovapaalle voi myös jäädä ensisijainen huoltaja (jos lapsella ei ole äitiä tai isää).

  Vastaa