• You are currently viewing Ärtyisä, ahdistunut ja saamaton? Ehkä kyseessä on esivaihdevuodet
  photo: Jurica Koletić

  Ärtyisä, ahdistunut ja saamaton? Ehkä kyseessä on esivaihdevuodet

  Oletko keski-ikäinen ja olet usein äreä? Tuntuuko, että et saa aikaiseksi mitään tai mikään ei kiinnosta? Ehkä olet vähän ahdistunutkin? Kyseessä saattaa olla esivaihdevuodet.

  Vaihdevuosilla tarkoitetaan sitä ajanjaksoa, jolloin munasarjojen toiminta heikkenee ja lopulta sammuu. Menopaussin kriteerinä pidetään sitä, että vaihdevuosi-ikäisellä naisella kuukautiset ovat olleet poissa yli vuoden. Menopaussi on suomalaisella naisella keskimäärin 51 vuoden iässä, yleensä 45:n ja 55:n ikävuoden välillä.

  Mitkä ovat esivaihdevuodet?

  Nainen voi kuitenkin kärsiä esivaihdevuosista jo 40 vuoden korvilla, vaikka itse menopaussi tulisikin paljon myöhemmin. Esivaihdevuosioireet ja vaihdevuosioireet johtuvat estrogeenin puutteesta. Estrogeeni vaikuttaa hyvin moneen asiaan. Se on tekemisissä aivojen välittäjäaine serotoniinin kanssa, jota kutsutaan myös onnellisuus­hormoniksi. Ei siis ihme, että olo on kaikkea muuta kuin onnellinen.

  Esivaihdevuosien oireet johtuvat siis estrogeenin puutteesta. Oireet ovat samat, kuin vaihdevuosissakin. Kun estrogeenin määrä romahtaa, samoin käy serotoniinille. Tästä syntyy ahdistusta, alakuloa ja ärtyisyyttä. Esivaihdevuosien oireina voi olla myös muistihäiriöitä, kuumia aaltoja ja unettomuutta. Yleensä vaivat alkavat hiljalleen. Unettomuus, kuumat aallot,  seksuaalisen halukkuuden väheneminen, ikäkriisi ja herkuttelu voivat olla myös esivaihdevuosien oireita.

  Tiesitkö, että alle 12-vuotiaana alkaneet kuukautiset lisäävät todennäköisyyttä sille, että vaihdevuodet alkavat poikkeuksellisesti jo ennen kuin täytät 40. Jos kuukautisesi alkoivat 11-vuotiaana tai sitä aikaisemmin, niin vaihdevuotesi saattavat alkaa selvästi aikaisemmin, kuin muilla.

  esivaihdevuodet
  photo: Saffu

  Vaihdevuosioireet tunnistat tästä listasta

  • Kuukautiskierto alkaa muuttumaan
  • Nivel- ja lihassäryt
  • Ärtyisyys, huonotuulisuus
  • Limakalvovaivat
  • Väsymys, uupuminen
  • Virtsaamistarpeen tiheentyminen
  • Uniongelmat
  • Kuumat aallot ja hikoilu
  • Muistin heikkeneminen
  • Seksuaallinen haluttomuus

  Miten hoitaa esivaihdevuosien oireita?

  Vaihdevuosiin on tarjolla hormonihoitoa, mutta oireita voi hoitaa myös elintapoja parantamalla.

  Ylipainoisilla vaihdevuosihikoilua on enemmän kuin normaalipainoisilla, joten painonhallinta vaihdevuosien aikaan on erityisen tärkeää. Liikunnan lisäyksellä voidaan hiukan vähentää vaihdevuosioireita.

  Voimakkaasti maustetut ruoat, kahvi, tee, alkoholi, kolajuomat ja tupakka, laukaisevat kuumia aaltoja, niitä tulee siis välttää. Monet naiset kokevat saavansa apua kasviestrogeeneista, kuten salviasta. Vaikkakaan niiden tehoa vaihdevuosioireiden hoidossa ei ole tieteellisesti osoitettu varmuudella.

  Varmista, että saat riittävästi kalsiumia. Estrogeenin vähenemisen vuoksi nainen menettää 1–3 prosenttia luun tiheydestä ainakin viitenä ensimmäisenä vuotena menopaussin jälkeen. Vaihdevuodet ohittaneilla naisilla onkin suuri riski sairastua osteoporoosiin. Riski kasvaa, jos vaihdevuodet alkavat alle viisikymppisenä. Jos kalsiumin saanti jää vähäiseksi, käytä kalsiumlisää. Nauti myös D-vitamiinia. Se tukee luukudoksen muodostumista ja auttaa kalsiumia imeytymään.

  Lisää päiviin rentouttavia hetkiä. Aloita jooga tai pilates. Käy yksin kävelemässä metsässä. Lue miellyttävää kirjaa illalla ennen nukkumaan menoa. Itsensä rentouttaminen kuuman aallon aikana, voi vähentää sen voimakkuutta.

  Lähteet: Terve.fi, Terveyskirjasto, YliopistonApteekki, Huffingtonpost

  -Poikien Äidit toimitus-

  Kommentit

  1. Hmmmm

   Varmaan aika yksilöllistä. Omat kuukautiset alkoi kun olin 11, kuopus syntyi kun olin melkein 42. Kellontarkat kuukautiset edelleen liki 50 v:na eikä mitään merkkejä vaihdevuosista. Äidillä oli kuukautiset lähes 60-vuotiaana.

  Vastaa

  ×

  Ostoskori