• You are currently viewing Kliseisimmät uuden vuoden lupaukset  -tunnistatko itsesi? 
  Photo: Amy Shamblen

  Kliseisimmät uuden vuoden lupaukset  -tunnistatko itsesi? 

  • Artikkeli julkaistu:11/12/2020
  • Artikkelin kategoria:Ajankohtaista

  Kliseisimmät uuden vuoden lupaukset  

   1.Ykköspaikkaa pitää kokonaisvaltainen elämäntapamuutos. Aiemmin sohvaperunoita viihtynyt ja iltapalaksi suklaata syönyt penkkiurheilija vannoo terveiden elämäntapojen nimeen. Tammikuu alkaa intoa puhkuen uusissa salivermeissä, salikortti takataskussa ja personal trainerin tekemä ruokavalio toisessa. 

  2.Toisena on tietenkin tipaton tammikuu. Niin klassinen tipaton! Vuoden viime minuuteille saakka on okei tuijottaa pullonpohjaa, kun tammikuun ensimmäisestä päivästä alkaen korkki pysyy visusti kiinni. Tähän lupaukseen kuuluu tyypillisesti jonkinlainen aamukampa – koska on tietenkin oltava kartalla siitä, milloin korkki jälleen aukeaa. Tipatonta onkin sopivaa juhlistaa bileillä joissa viini virtaa! 

  3.Kolmanella sijalla on kevyt lupaus muuttua paremmaksi ihmiseksi. Uutena vuotena tinatut hevosekengät on vielä okei vipata vaikka biojätteiden joukkoon, mutta vuoden ensimmäisestä päivästä eteenpäin kodista löytyy seitsemän eri kierrätyspistettä. Kierrättämisen lisäksi lupauksen paremmasta ihmisyydestä antanut haluaa luonnollisesti olla myös parempi puoliso, äiti, ystävä, tytär, sisko, työntekijä, veronmaksaja…Hommaa piisaa, kun jokainen on otettava huomioon täysin uniikilla tavalla. 

  Pssst! Lue myös: Unelmat kannattaa sanoittaa!

  uusi vuosi

  Paineet ja totaalinen ”romahtaminen”

  Lupauksien rikkomisesta seuraa usein totaalinen “romahtaminen” vanhoihin tapoihin – sekä luonnollisesti huono omatunto.

  Lupauksissahan ei ole mitään vikaa ja onhan uusi vuosi ihanaa aloittaa “puhtaalta pöydältä” – mutta kohtuullisuutta olisi hyvä miettiä.  Tutkimuksien mukaan kolmasosa lupausten tekijöistä ei selviä edes koko tammikuuta, ja lopuista suurin osa rikkoo lupauksensa jossain vaiheessa. 

  Pulmallisinta lienee se, että alkavan vuoden innostamana päätetään kertaheitolla laittaa uusiksi koko elämä, ja eliminoida kaikki huonot tavat yhdeltä istumalta. Onnistuminen on paljon todennäköisempää, kun ei haukkaa liian suurta palaa kerrallaan. Kannattaa ennemmin valita esimerkiksi yksi lupaus johon keskittyä, sillä yhdenkin uuden tavan opettelu osaksi omia rutiineja, vaatii kymmeniä toistoja.

  Älä siis ahnehdi! Jos et ole liikkunut tippaakaan, ei kannata vannoa alkavansa liikkua kaksi tuntia päivittäin. Lupaa vaikka vartti – jokainen liikuttu minuutti on askel kohti parempaa, ja kun saat pidettyä kiinni lupauksestasi, se ruokkii motivaatiotasi kohdella itseäsi taas vähän paremmin.

  Tavoitteet kannattaa siis asettaa realistisesti – ja pitää huolta siitä, ettet tee lupauksia kenenkään toisen vuoksi. Pisteenä iin päälle: itseään ei kannata kohdella hyvin vain yhtenä ajanjaksona vuodessa, vaan kaikkina 365 päivänä. Esimerkiksi tässä jutussa on nostettu esiin arvokas ajatus siitä, että lupauksia ei tarvitse tehdä ollenkaan.