• You are currently viewing Katri Haapanen – ”Minulle on sanottu, ettei poika tarvitse syliä”

  Katri Haapanen – ”Minulle on sanottu, ettei poika tarvitse syliä”

  Juontajana, mallina ja entisenä tosi tv-tähtenä tunnettu Katri Haapanen on 6-vuotiaan pojan äiti. Etukäteen hänellä ei ollut tarkkaa mielikuvaa omasta äitiydestään tai tulevan lapsensa sukupuolesta – tärkeintä oli saada lapsi.

  -Yritimme mieheni kanssa melkein vuoden ennen kuin tärppäsi. En muista, että olisin lapsen sukupuolta pohtinut juurikaan. Toiveita meillä ei ainakaan ollut, Katri muistelee.

  Kun pari sai odotusaikana tietää tulevan lapsensa olevan poika, ilo oli ylimmillään. Katri uskoo, että onni olisi tytöstä ollut aivan yhtä suuri. Hän kertoo valmistautuneensa henkisesti vauva-ajan yövalvomisiin ja imetysmaratoneihin, mutta yllättyi itsekin siitä miten kauan imetystaival lopulta kesti.

  -Ensin ajattelin imettää puoli vuotta ja sitten vuoden. Lopulta huomasin, että olin imettänyt häntä neljä vuotta. Halusin antaa hänen vieroittautua itse. Meille on muutenkin ollut tärkeää edetä lapsen ehdoilla.

  Kaikkia pitkään imettäminen ja Katrin lapsilähtöinen kasvatustapa eivät kuitenkaan ole miellyttäneet, eikä ikäviltä kommenteiltakaan ole vältytty. Katri on saanut myös suoria arvosteluja siitä, ettei poika tarvitsisi syliä.

  -On haukuttu, että pojasta tulee tissipoika, hirveä nössö ja mammanpoika. Hirveän vanhanaikaista ajattelua, ja totta kai poika tarvitsee syliä siinä missä tyttökin, Katri hämmästelee.

  Ei enempää lapsia

  Hetkittäin raskaaksi käyneitä yöimetyksiä lukuun ottamatta Katri kertoo äitiytensä sujuneen ilman suurempia vastoinkäymisiä tai haasteita. Eniten Katri yllättyi siitä, miten paljon lapsi on häntä muuttanut. Äitiyden myötä Katri kuvailee löytäneensä myös sisällään asuvan lapsen.

  – Poikani kautta olen yhdistynyt omaan sisäiseen lapseeni, oppinut pysähtymään ja ihmettelemään elämän pieniä asioita. Aikuiset usein unohtavat ne ja syöksyvät eteenpäin, mutta lapsen myötä olen oppinut kiireettömyyttä.

  Katri kertoo olevansa äitinä hyvin omistautunut, ja vanhemmuus onkin sekä Katrille että hänen miehelleen Sasulle ykkösprioriteetti. Tämä on osaltaan vaikuttanut siihen, että perheeseen ei tule enempää lapsia – vaikka Katri olisikin toivonut vielä yhtä.

  -Sasu ei halua enempää, ja kunnioitan hänen päätöstään, Katri alleviivaa.

  Lapsiluku ei myöskään ole aiheuttanut eripuraa tai kriisiä pariskunnan välille, sillä Katri toteaa ymmärtävänsä miestään hyvin. Vauvakuumeen sijaan hän keskittyy nyt nauttimaan kahdenkeskistä ajasta, joka lisääntyy lapsen kasvaessa.

  -Silloin kun poikamme syntyi, päätimme Sasun kanssa, että olemme ensin vanhempia ja vasta sen jälkeen aviopari. Olemme keskittyneet vanhemmuuteen täysillä, ja yhteinen aikamme on ollut vähäistä.

  Äitiyden myötä Katri on oppinut pysähtymään ja nauttimaan elämän pienistä hetkistä.

  Tärkeintä kasvattaa kokonainen paketti

  Lapsensa tulevaisuudelle Katri ei lataa suuria toiveita tai haaveita, vaan haluaa antaa lapsensa määrittää unelmansa ja tavoitteensa itse.

  -Äitinä minulle on tärkeintä pystyä kasvattamaan hänestä kokonainen paketti, ei rikkinäistä ihmistä. Toivon että hänestä kasvaa itsevarma, nöyrä ja suoraselkäinen ihminen. Olemme yrittäneet antaa kotona hänelle kaiken mahdollisen tuen ja rakkauden.

  Useimpien äitien tavoin myös Katrin suurimpana pelkona on lapsen menettäminen.

  -Kenenkään vanhemman ei kuuluisi joutua hautaamaan lastaan. Onneksi kuitenkin elämme turvallisessa yhteiskunnassa, joka miestenkin tasa-arvonäkökulmasta on kehittynyt huomattavasti.

  -Poikien Äidit toimitus-

  Vastaa