• You are currently viewing Millaista on luovuttaa munasoluja? Hannan tarina

  Millaista on luovuttaa munasoluja? Hannan tarina

  Millaista on luovuttaa munasoluja? Kaupallinen yhteistyö: Ovumia

  -Ajatus munasolujen luovuttamisesta alkoi kehittyä siitä, että en voinut luovuttaa verta, koska olen liian kevyt. Tämä harmitti minua kovasti, joten kun kuopus oli vähän kasvanut ja aikaa riitti muuhunkin, kuin vauvan hoitoon, päätin luovuttaa veren sijasta munasolujani,  kertoo kahden pojan äiti 32 -vuotias Hanna Korpisaari.

  Hanna on yksi niistä, joka on antanut toiselle vanhemmuudesta haaveilevalle elämän lahjan. Hanna tietää, että hänen luovuttamistaan munasoluista on syntynyt yksi vauva.

  Munasolujen luovuttajista on tällä hetkellä pulaa. Lahjoittajia kuitenkin tarvitaan, jotta ne joiden lapsettomuushoidot omilla munasoluilla eivät ole tuottaneet toivottua lopputulosta, voisivat kokea vanhemmuuden ihmeen.

  Hannan mielestä luovuttajien tarinoita oli vaikea löytää ennakkoon netistä, joten oman kokemuksensa jakaminen muille tuntuu hänestä tärkeältä. Hanna itse löysi tarvittavan tiedon ja kokemuksiakin lopulta käydessään Ovumian klinikalla.

  Luovutus jännitti, mutta suotta

  Munasolujen lahjoituksen ensimmäinen askel on esitietolomakkeen lähettäminen. Tämän jälkeen kätilö ottaa yhteyttä ja lääkäri tekee terveystarkastuksen. Jos kaikki on ok, tapaat vielä psykologin lahjasoluneuvonnassa. Sitten otetaan verikokeita joilla poissuljetaan yleisimmät tarttuvat taudit ja tarkastetaan kromosomisto.  Jos sinut hyväksytään luovuttajaksi, niin seuraavaksi aloitetaan munasolujen kypsytyshoidot.

  Hanna luovutti ensimmäisen kerran munasoluja vuonna 2018, ollessaan 29-vuotias.

  -Alkuun pistokset jännitti, muistankin kirjoittaneeni ylös ensimmäisen pistoksen jälkeen, että seuraavalla kerralla muista hengittää. Pistoksia harjoiteltiin Ovumiassa ja äkkiä niihin oppi, sitten kun uskalsi ensimmäisen kerran vaan pistää, muistelee Hanna.

  Hanna neuvookin pistämäään nopeasti, eikä miettimään liikaa. -Sitä ei pidä jäädä liikaa miettimään, ottaa vaan neulan käteen ja samaa vauhtia pistää sen ihoon.

  Munasolujen keräilypäivä oli Hannasta erityisen jännittävä ja täynnä uteliaisuutta. Jännitystä helpotti tutut ihmiset, jotka pitivät hyvän huolen Hannasta. -Kipua vähän pelkäsin, mutta kipulääkettä sai riittävästi, eikä toimenpide sattunut. Minut yllätti se, kuinka nopea toimenpide oli. Jännityksen ja lääkkeiden vaikutuksesta nukahdin ja aina heräämisen jälkeen olen saanut kuulla paljonko munasoluja on kerätty ja silloin tulee onnistunut fiilis.

  Hanna on luovuttanut nyt munasoluja kolme kertaa. Joka luovutuksesta on kerätty 10-15 munasolua.

  -Olen aina niin ylpeä itsestäni ja kehostani. Ekalla kerralla munasoluja riitti kahdelle perheelle ja olin siitä todella iloinen, kertoo Hanna.

  Hannan munasoluista on syntynyt vauva. Munasoluja on myös pakastimessa odottamassa.

  munasolujen lahjoitus

  Ajatus vauvasta tuntuu hauskalta

  Mikäli luovutetuista munasoluista syntyy vauva, on lapsella oikeus 18 vuotta täytettyään saada tietoonsa luovuttajan tiedot.

  Hannaa tämä ei jännitä. -Ajatus vauvasta tuntuu vain hauskalta. Ennen ensimmäistä luovutusta pohdin itsekseni ja silloisen aviopuolisoni, lasteni isän kanssa, miltä tuntuisi, jos joku lapsista ottaisi joskus yhteyttä. Nykyään en enää mieti sitä sen kummemmin, siihen on niin pitkä aika.

  Ennen munasolujen luovuttajaksi ryhtymistä keskustellaan aina psykologin kanssa. Psykologi kertoi Hannalle, että usein lahjasoluista syntyneet lapset ovat kiinnostuneita ”sisaruksistaan”.

  Hanna toivookin, että lapsen vanhemmat kertovat lapselleen, että hän on syntynyt lahjasoluista.  -Se ei tee heistä yhtään vähempää vanhempia lapselleen, tai minua enemmän. Jos minuun otetaan yhteyttä, kerron mielelläni itsestäni lapselle, mitä hän ikinä haluaakaan kuulla.

  Hannan neuvot lahjoitusta harkitseville

  Ovumiassa munasoluja voivat lahjoittaa terveet, 20-35-vuotiaat naiset. Noin puolella lahjoittajista on omia lapsia, mutta mikään kriteeri lahjoittajaksi hyväksymiselle se ei ole. Omien kokemustensa perusteella Hanna suosittelee lahjoittamista synnyttäneille yli 25 vuotiaille naisille, silloin prosessi ei ole ehkä niin outo tai kiusaannuttava.

  -Jos kokee gynekologin käynnit epämiellyttävänä, niin silloin ei pidä lähteä luovuttamaan. Neulakammoiselle luovutus voi olla haastavaa. Pitää olla valmis sietämään epämiellyttävää oloa, vaikka itse en pitänyt toimenpiteitä erityisen kivuliaina, kuvailee Hanna.

  Hanna kuitenkin jatkaa, että kaikkien iältään luovuttajaksi sopivien kannattaa ainakin tutustua munasolun luovutukseen.

  -Olen kertonut omista kokemuksistani tutuilleni ja saanut joka kerran jonkun kiinnostumaan ja jopa lähtemään luovuttamaan. Harkitseville antaisin neuvoksi, että avoimin mielin kokeilemaan. Prosessin voi keskeyttää ihan missä vaiheessa vaan, jos ei tunnukaan hyvältä, summaa Hanna.

  Hanna neuvoo myös niitä, jotka ovat jo menossa luovuttamaan. Kannattaa varmistaa sairasloman mahdollisuus luovutuksen jälkeen. Pari päivää on hyvä ottaa rauhassa. Luovutuksen ajankohta kannattaa ajoittaa sellaiseen elämäntilanteeseen, että ei ole matkoja, muuttoa tai muuta suurempaa tiedossa, jotta voi rauhassa keskittyä munasolujen kasvatteluun ja toipumiseen.

  -En usko, että olisin itse lähtenyt luovuttamaan ennen, kun olen saanut itse lapsen tai lapsilukuni täyteen. Nyt ainakin ymmärrän, kuinka valtava lahja se on, iloitsee Hanna.

  Lue lisää munasolujen luovuttamisesta Ovumian sivuilta. 

  Vastaa