• You are currently viewing Voisitteko olla tukiperhe?

  Voisitteko olla tukiperhe?

  Monet perheet ja yksinhuoltajat saattavat olla ylikuormittuneita ja kaipaavat kiireisen arjen keskelle pienen hengähdystauon. Mutta mikä avuksi, jos lähipiirissä ei ole ketään ketä voi auttaa eikä ketään kenen puoleen kääntyä? Tällöin ratkaisu voi olla oma tukiperhe.

  Mikä ihmeen tukiperhe?

  Tukiperheitä on monenlaisia ja sellaiseksi voi hakeutua ihan tavallinen perhe, henkilö, lapseton pariskunta, vanhempi henkilö tai vanhempi pariskunta, sateenkaariperhe, ja niin edelleen. Mitä enemmän erilaisia perheitä osallistuu tukiperhetoimintaan, sen parempi, sillä myös lasten elämäntilanteet vaihtelevat. Tärkeintä on, että tukiperheeksi ryhtyvällä on aikaa oman arjen keskellä keskittyä hengähdystaukoa tarvitsevan perheen lapseen. Lapsi viettää tukiperheensä kanssa aikaa sovitusti joko vuorokauden tai koko viikonlopun. Osa lapsista viettää tukiperheensä kanssa myös lomia. 

  Hyvän tukiperheen ominaisuuksiin kuuluu mm. yhteistyötaidot, pitkäjänteisyys, avoimuus ja positiivisuus. Tärkeää on olla ennen kaikkea sitoutunut toimintaan. Koska lapsen oman perheen elintavat saattavat olla täysin erilaisia kuin tukiperheen omat rutiinit, molemmin puolinen joustavuus olisi toivottavaa.  Tukiperheitä koskee vaitiolovelvollisuus, joka jatkuu myös sen jälkeen, kun vapaaehtoistoiminta on päättynyt.

  Erityistä tukea tarvitseville lapsille on saatavilla myös ammatillista tukiperhetoimintaa. Ammatillinen tukiperhetoiminta eroaa tukiperhetoiminnasta siten, että ammatillisessa tukiperheessä ainakin toisella aikuisella pitää olla sosiaali-, terveys- tai kasvatusalan ammatillinen koulutus. Näille tukiperheille järjestetään erillinen valmennus.

  tukiprhe

  Kuka voi hakea tukiperheeksi?

  Tukiperheeksi voi hakea kuka tahansa vakaan elämäntilanteen omaava henkilö, jolla on aikaa ja halua huolehtia, välittää ja puuhata ennestään itselleen tuntemattoman lapsen kanssa. Toiminta perustuu vapaaehtoisuuteen ja perheiden todelliseen haluun auttaa ja tukea muita perheitä. 

  Tukiperhetoimintaa organisoidaan sosiaalipalveluna eri kunnissa tai sellaiseksi voi ilmoittautua kolmannen sektorin kautta, esimerkiksi Pelastakaa Lapset Ry:n tai Sos -Lapsikylän kautta. Tukiperheeksi haluavat perehdytetään tehtävään ja heiltä edellytetään sitoutumista.

  Mitä tukiperheessä sitten tehdään?

  Tukiperheessä tehdään lapsen kanssa aivan samoja, tavallisia asioita kuin perhe muutenkin tekisi; Mitään erikoista tekemistä ei välttämättä tarvitse keksiä vaan tärkeää on yhdessäolo ulkoilun, leikkimisen ja muiden puuhastelujen parissa. Tavallinen arki luo lapselle turvallisen olotilan. 

  Jotkin organisaatiot tarjoavat tukiperheille silloin tällöin myös virkistystoimintaa.

  Voisitko sinä toimia tukiperheenä? Asiasta löytyy paljon lisätietoa internetistä, esimerkiksi Pelastakaa Lapset Ry:n tai Sos -Lapsikylän nettisivuilta. 

  Lähteet: SOS-lapsikylä, Pelastakaa lapset ry

  Vastaa