• You are currently viewing Äidin ja pojan suhde kantaa läpi elämän

  Äidin ja pojan suhde kantaa läpi elämän

  Äidin ja pojan suhde on omaa laatuaan, johan sen sanoi Sigmund Freud aikoinaan. Freudin mukaan maailmassa ei ole lujempaa ihmissuhdetta kuin äidin ja pojan välinen suhde. Moni poikien äiti kokee, että äidin ja pojan suhdetta demonisoidaan ja pojan äitiyttä aliarvostetaan. Poikien äidit ovat tottuneet ajatukseen: ”Tytär pysyy, poika jättää”.

  Pojat kuitenkin pysyy, siinä missä tyttäretkin. Vaikka pikkupojasta kasvaa aikanaan aikuinen mies, joka rakastaa äitinsä lisäksi muita naisia, tämän sydämessä on silti aina paikka äidille. Mikään ei voi korvata äidin ja pojan välistä sidettä. Sitä sidettä tulee vaalia läpi pojan elämän.

  Äidin ja pojan suhde muodostuu pikkuhiljaa

  Poikien äideillä saattaa olla pelkoja ja epäluuloja pojan kasvattamisen suhteen. Yhteisiä asioita tytärten kanssa voi tuntua helpommalta löytää. Poikalapsi saattaa kuitenkin täyttää äidin sydämestä sellaisen paikan, jonka ei edes tiennyt olevan tyhjä. Se on äidin ja pojan välinen tunne, mitä ei voi sanoilla selittää, se pitää tuntea.

  Poikaa kasvattaessa on tärkeää on, että jos poikien maailma tuntuu äidille vieraalta, on nähtävä vaivaa päästäkseen sinne mukaan. Kun sinne pääsee mukaan, huomaa sen olevan erityisen upea maailma.

  Poikien maailmaan mukaan hyppäämisen lisäksi, äidin yksi tärkeä tehtävä on huolehtia pojan tunnekasvatuksesta. Poikia tulee kannustaa puhumaan, kuuntelemaan ja näyttämään tunteitaan. Kannustaa olemaan rohkeasti omanlaisiaan.

  Joihinkin asioihin pojat kaipaavat miehenmallia äidin esimerkkiä enemmän. On tärkeää, että isä tai joku muu läheinen mies opettaa pojalle esimerkiksi aggression hallintaa. Pojan aggression pysyy todennäköisemmin hallussa, jos esikuvana toimii isä eikä äiti. Poika peilaa itseään mieheen.

  äidin ja pojan suhde

  Äidin ja pojan suhde on vahva myöhemminkin

  Äiti ja poika käyvät pojan kasvun myötä läpi vaiheita, joissa he vuoroin etääntyvät, vuoroin lähentyvät toisiaan. Vauvana suhde on symbioottinen ja jatkuu noin kouluikään asti. Sen jälkeen poika alkaa enemmän tiedostaa sen, että hänestä tulee isona mies. Lähentyminen isän alkaa yleensä tässä vaiheessa. Jokainen poika kehittyy eri tahtiin, osa ottaa irtiottoa äidistään vasta murrosiässä. Tämän irtioton jälkeen uusi lähentyminen äidin ja pojan välillä voi kuitenkin taas alkaa.

  Äidillä on iso rooli pojan elämässä pojan ollessa pieni, mutta myös myöhemmin. Äiti näyttää pojalleen naisen mallin, ja se vaikuttaa suoraan pojan tuleviin parisuhteisiin ja perhe-elämään. Aikuisena poika voi tiedostamattaan hakea lähelleen äitinsä kaltaisia naisia. Usein niin käykin, että kumppanissa on pojan äidin kanssa paljon samaa.

  Kun äiti antaa pojalleen vastuuta tehdä valintoja omasta elämästään ikätasoonsa sopivasti koko elämän ajan, osaa poika aikuisenakin sujuvasti ottaa vastuuta tekemisistään, eikä nojaudu äidin neuvoihin liikaa aikuisenakaan. Tämä helpottaa pojan ja tulevan kumppanin suhteen toimivuutta.

  Men are what their mothers made them. – Ralph Waldo Emerson. 

  Äideillä on tärkeä vastuu siitä millaisia pojista kasvaa. Kaikkeen äiditkään eivät voi vaikuttaa, mutta aina voi tehdä parhaansa.

  Lähteet: Mom Junktion, Scary Mommy

  -Poikien Äidit toimitus-

  Vastaa