• You are currently viewing 1000€ hävisi tililtä! Lapsi käytti rahat peleihin
  Photo: Glenn Carstens-Peters

  1000€ hävisi tililtä! Lapsi käytti rahat peleihin

  Mitä tehdä, kun huomaa, että lapsi käytti rahat peleihin, ilman lupaa?

  Pelimaailma muuttuu ajan myötä. Nykypelien maailmassa rahaa saa uppoamaan helposti satoja, peräti tuhansia euroja jo muutamassa minuutissa! Mobiilipelit ovat useinkin ilmaisia, mutta pelien sisällä on mahdollista parantaa suoritustaan, sekä saada hyötyä rahalla. Monesti lapset eivät välttämättä edes tiedosta, että pelissä käytettävät ostorahat tulevat oikealta tililtä.

  Joskus nämä summat voivat tulla vanhemmille suurenakin yllätyksenä. Keräsimme kokemuksia lasten luvattomasta rahankäytöstä mobiilipeleihin, sekä vinkkejä ennaltaehkäisemiseen. Tässä muutama ote kokemuksista.

  ” Lapseni ystäväpiirissä oli tapaus, jossa lapsi oli yöllä lainannut vanhempien luottokorttia ja pelannut 1000€. Vanhemmat maksoivat laskun ja keskustelivat jälkipolvensa kanssa rahankäytöstä, pelaamisesta ja luottokortin lainaamisesta. Käytimme tätä esimerkkiä kotona keskustellessa.”

  ”Lapseni sai tubettajalta idean luottokortin höyläämisestä, satoja euroja paloi. Video oli ns. pränkki, mutta lapseni oli liian nuori ymmärtämään sitä. Pleikkari hyllytetty.”

  ”Poika teki elektronisia peliostoksia pleikkarilla ja osti lisää pelaajia jalkapallopeliin. Luottokorttiyhtiö ei perinyt laskua, kun ilmoitimme että kyseessä alaikäinen. Kuluttajariitalautakunta totesi myös, ettei laskua tarvitse maksaa.”

  lapsi pelasi rahat

  Vanhempien tulee olla tarkkana

  Putouksesta tuttu Riku Nieminen on törmännyt samaan yllätykseen. IltaSanomat kirjoittaa, että Niemisen poika oli käyttänyt 3200 euroa mobiilipeleihin! Riku pyysi sosiaalisessa mediassa, josko Brawl Stars palauttaisi luvattomasti käytettyjä rahoja takaisin. Tästä viisastuneena Riku vakuuttaa ettei näin pääse enää käymään. Riku, sekä moni meistä säilyttää varmasti jatkossa korttitietonsa piilossa. 

  Opimme ja tiedostamme mobiilipelaamisen vaarat ja riskit helpommin, kun tapauksia tulee enemmän julki. Tämä toimii ikään kuin muistutuksena meille siitä, että harmitonkaan pelaaminen ei välttämättä sitä ole. Miten voimme välttää tällaiset sudenkuopat? Alla muutama vinkki, josta voi olla hyötyä!

  Näillä vinkeillä ennaltaehkäiset ja (toivottavasti) vältät lasten rahankäytön salaa peleihin

  • Keskustelkaa avoimesti rahasta, sen arvosta ja oikeanlaisesta käytöstä. On myös hyvä keskustella siitä, miten sitä voi ansaita.
  • Lapset oppivat helpoiten rahan käytön käteisen avulla. Kauppakäynneillä tätä voi jo alkaa opettelemaan pienikin lapsi!
  • Pelimaksut voidaan hoitaa kaupasta ostettavilla lahjakorteilla. Lahjakortteja on monella eri summalla, eikä sitä voi ylittää. Kätevää!
  • Keskustele netin vaaroista ja pelien maksuhoukutuksista. Ole kiinnostunut lapsen pelaamisesta!
  • Älä anna luottokortin tietoja lapsesi laitteelle tai hänen tietoonsa! Varoitus; yhteiset laitteet.
  • Erilaisten sovellusten, kuten Family Linkin avulla voit hallita lapsen pelien käyttöä, ruutuaikaa sekä tarvittaessa hylätä maksulliset pelit tai ilmaispelien sisällä olevat maksumuurit omalta puhelimelta käsin.

  Mikäli vahinko on jo tapahtunut, ota yhteyttä veloituksen tehneeseen tahoon, ja maksun veloittaneeseen luottokorttiyhtiöön, toivottavasti saat rahasi takaisin! Tarvittaessa kilpailu- ja kuluttajavirasto neuvoo asiassa!

  -Poikien Äidit toimitus-

  Kommentit

  1. Äiti 74

   Pleikkarilla tämän pystyy estämään, lapsilla ei ole pääsyä vanhempien tilille mihin luottokortti on liitetty. Kännykkä liittymässä kaikki maksulliset palvelut on estetty. Se on vanhemman omaa hölmöyttä tai osaamattomuutta.

  Vastaa