• You are currently viewing Pinna usein kireällä ja olo uupunut? -syynä saattaa olla ylivireystila

  Pinna usein kireällä ja olo uupunut? -syynä saattaa olla ylivireystila

  Ylivireystila on monien äitien salakavala seuralainen, joka voi vaikuttaa merkittävästi omaan vanhemmuuteen, terveydentilaan, ihmissuhteisiin ja siihen kuinka mielekkäältä oma elämä tuntuu. 

  Ehkäpä se on jotain, mihin myös sinun kannattaa kiinnittää huomiota. 

  Mikä ihmeen ylivireystila?

  Äitinä sitä on helposti liikkeessä koko ajan ihan vain arkisia askareita ja lapsia hoitaessa. On pyykinpesua, ruoanlaittoa, siivoamista, vaipanvaihtoa, leikkimistä, töitä, harrastuksiin kuskaamista. Mielessä saattaa lisäksi pyöriä tuhat ja yksi hoidettavaa asiaa. Aikaa mitään tekemättömyydelle ei juuri ole ja palautumishetket jäävät helposti puuttumaan. 

  Monille asioiden hoitaminen antaa aikaansaamisen ja elämänhallinnan tunteen, mutta pitkään jatkunut hektisyys ilman säännöllistä rauhoittumista luo otollisen maaperän hermostollisen ylivireystilan syntymiselle. 

  Kehon stressitila vaikuttaa ihmiseen hyvin kokonaisvaltaisesti

  Lue myös: Vatsa oireilee, mieli on äreä ja elämä pelkkää pinnistelyä – Oravanpyörä ajaa ihmisen tuhoisaan ylivireystilaan, ja näin se katkaistaan.

  Ylivireystilan tunnistaa usein siitä, että on vaikea rauhoittua ja rentoutua vaikka siihen olisi aikaa tai mahdollisuus. Pinna on kireällä ja perheenjäsenille äksyilyltä voi olla vaikea välttyä. Mieli käy kierroksilla, pienet vastoinkäymiset saavat aiempaa suuremmat mittasuhteet ja elämä voi alkaa tuntua ilottomalta puurtamiselta. Monella myös uni häiriintyy eikä jaksaisi olla sosiaalinen.

  Keho on viisas ilmoittamaan liiallisesta stressistä muun muassa erilaisin säryin, sydämen tykytyksin, lihasjännityksin, vatsavaivoin, väsymyksenä ja alentuneena vastutuskykynä.

  Tunnistatko sinä itsessäsi yllä lueteltuja ylivireystilan merkkejä? 

  Jos tunnistit, niin muista ettet ole asian kanssa yksin. Meitä äitejä, jotka painimme ylivireysoireiden kanssa on pilvin pimein. On myös tärkeä tietää, että sinä voit tehdä paljonkin päästäksesi pois ylivireystilasta ja estää siten loppuun palamisen hyvissä ajoin. Kapasiteettisi nauttia elämästä ja olla sellainen vanhempi, joka haluat koko sydämestäsi olla, on paljon suurempi kun opit säätelemään vireystilaasi ja pysähtymään ajoissa.

  Ylivireystilasta toipuminen vaatii uudenlaisia prioriteetteja

  Lue myös: Äidin oma aika -mistä se löytyy?

  Jotta ylivireystila voisi helpottaa, on opeteltava hidastamaan. Palautumisen mahdollistamisesta on tultava prioriteettisi. 

  Palautumista voi edistää sillä, että saat riittävästi unta ja ravintoa päivittäin sekä otat itsellesi säännöllisesti tilaa joutilaisuudelle ja kiireettömälle puuhastelulle itsellesi mieluisten asioiden parissa. Tämän mahdollistuminen voi vaatia oman ajankäytön suunnittelua ja avun pyytämistä. 

  Jos tekemättömät tehtävät kummittelevat mielessä ja mieli on täynnä ajatuksia, niin palautuminen voi osoittautua vaikeaksi ja vireystila pysyä koholla vaikka kuinka yrittäisi olla tekemättä mitään. Ajankäytön suunnittelun lisäksi on siis tärkeä löytää itselle toimivat tavat rauhoittaa mieli ja oppia päästämään ajatuksista irti.

  Mikä voisi auttaa sinua rauhoittamaan mielesi ja mahdollistaa sinulle säännölliset joutilaisuuden hetket? 

  -Laura Janger-Laitio, Äidin vuoro-

  Vastaa