• You are currently viewing Kihomadot riesana jatkuvasti -Mitä tehdä?

  Kihomadot riesana jatkuvasti -Mitä tehdä?

  Kihomadot riesana, ärsyttää ja hävettää

  Ja vielä lisäyksenä, Ärsyttää ja hävettää kun toiset ihmiset luulevat että kihomadot tulevat huonosta hygieniasta.
  En halua että kukaan ajattelee, että meillä ei huolehdita hygieniasta tai että meillä olisi likaista. En vaan tiedä että mitä enää tehdä.
  Ensimmäisen kihomato tartunnan jälkeen olen kiinnittänyt entistä enemmän huomiota hygieniaan ja siivoukseen, mutta jostain niitä näyttää nyt vaan tulevan uudestaan ja uudestaan. Miten tämän kierteen saa katkaistua?
  Kiitos kaikista neuvoista.
  -Epätoivoinen äiti-
  kihmadot riesana

  Tietoa kihomadoista

  Oireet:

  Yleisin kihomatojen aiheuttama oire on pepun kutina. Kutina vaivaa erityisesti iltaisin ja öisin. Joskus jopa päivisin. Aina kihomadot eivät aiheuta kuitenkaan mitään oireita. Madot voi nähdä silmin kurkkaamalla taskulampun valon avulla peräaukkoon, esimerkiksi illalla.

  Kihomato on noin sentin pituinen, hieman  läpikuultava ja hyvin ohut.

  Kun tartunnan saanut rapsuttaa sormella peräaukkoaan ja panee tämän jälkeen sormen suuhunsa, menee ruokapöytään tai syö pesemättä käsiään, munat päätyvät uudelleen suuhun ja edelleen suoleen. Näin niistä kehittyy uusia matoja.

  Hoito:

  Kun perheessä havaitaan kihomatoja, tulee kaikkien ottaa kihomatojen häätöön tarkoitettu lääkitys, se on reseptivapaana saatavissa apteekista. Lääkehoito tulee uusia kahden viikon kuluttua.

  Perheessä tulee myös vaihtaa ja pestä vuodevaatteet sekä lasten unilelut. Normaali pesu 60 asteessa riittää. Vessan voi pestä huolellisemmin kuin normaalisti, mutta muuten perussiivous riittää.

  Käsihygienia on tärkeää. Kädet tulee pestä riittävän usein, kotiin tullessa, vessassa käynnin jälkeen ja ennen ruoanlaittoa ja syömistä.

  Alapään voi pestä hyvin illalla ja aamulla, se vähentää munien määrää. Alapesun jälkeen pitää muistaa pestä myös kädet. Takapuolen raapimista tulee välttää ja kynnet on syytä pitää lyhyinä.

  Vaikka tauti olisi hoidettu hyvin ja madot saatu hävitettyä, ne tarttuvat helposti uudestaan.

  Jos perheen lapset ovat päivähoidossa tai koulussa on vanhempien syytä kertoa tartunnasta päiväkotiin/kouluun. Näin henkilökunta voi varoittaa muita vanhempia kihomadoista.

  Lähde: Orion Pharma

  -Poikien Äidit toimitus-

  Kommentit

  1. Matopyllyt

   Tehokkain hoito on Axilur, joka sisältää fenbendatsolia, toimii ihmiselläkin. Käytännössä samaa ainetta kuin Vermoxin sisältämä mebendatsoli. Saa apteekista ilman reseptiä. Lapsille 1 tabletti esim. mehuun liotettuna, kolmena päivänä peräkkäin. Aikuisille 2 tablettia. Toistetaan 2 viikon kuluttua. Kyllä lähti kihomadot VIHDOIN!

  Vastaa