• You are currently viewing Mikä vikana, kun lapsi oksentaa toistuvasti ilman syytä?

  Mikä vikana, kun lapsi oksentaa toistuvasti ilman syytä?

  Nyt päätin, että kokeillaan yhteisön voimaa, josko saisin uusia ideoita, miksi lapsi oksentaa toistuvasti ilman syytä? Uskallan kirjoittaa pojan terveyteen liittyvän postauksen, koska minulla on neljä poikaa ja juttua on mahdoton kohdentaa heistä yhteen. Lisäksi alan olemaan äitinä aika epätoivoinen.

  Tässä lisää tilanteesta.

  Omituisia oireita -lapsi oksentaa, mahakipua ja väsymystä

  Poika on jo useamman kuukauden oksennellut yöllä, noin klo 00-01. Oksennus tulee kerran ja sen jälkeen olo on normaali. Tätä tapahtuu säännöllisen epäsäännöllisesti. Välillä 5 päivän välein, välillä välissä on voinut olla useampi viikko.

  Korona tietysti testattiin heti ensimmäisen oksennuksen jälkeen, siitä ei kuitenkaan ollut kyse. Ajattelimme itse aluksi, että poika vain herkuttelee liikaa ja oksennus tulee siksi. Aloimme kuitenkin huolestumaan kun sama toistui jo kolmannen ja neljännen kerran. Eikä poika ollut syönyt mitään herkkujakaan enää.

  Oksentelun lisäksi poikaa sattuu mahaan. Mahaan sattuu useammin, melkein joka ilta tai ainakin joka viikko. Kipu tuntuu navassa ja sen alapuolella.

  Yksi ikävä oire oli jatkuva väsymys. Poika nuokkui pitkin päivää ja halusi illalla aina ennen kasia jo nukkumaan. Yöllä nukkui ympäri kellon ja silti oli väsynyt.

  Menimme lääkäriin väkisin

  Meillä meni tosi pitkään, että päästiin tästä edes lääkäriin. Yritin saada lääkärille aikaa kaupunkimme terveyskeskuksesta, mutta en saanut ikinä ketään edes puhelimeen. Jätin kolme erillistä kertaa soittopyynnön ajanvaraukseen, ikinä minulle ei soitettu takaisin. Tein myös netissä ajanvarausilmoituksen, soittoa ei tullut siitäkään.

  Kun poika yksi llta taas itki mahakipua kippurassa sohvalla niin päätin, että seuraavana päivänä mennään lääkäriin vaikka väkisin. Ja niin teimme. Me marssimme akuuttiin ja sanoin ovella. että me emme lähde mihinkään, ennen kun tämä poika on nähnyt lääkärin. Pääsimme sisään.

  Ensimmäisesestä yhteydenotostani oli kulunut jo 1,5 kuukautta.

  Lääkäri ei oikein osannut sanoa juuta taikka jaata miksi lapsi oksentaa ilman järkevää syytä. Oireet olivat kaiketi hänellekin aika vieraita. Lääkäri määräsi kuitenkin laajat verikokeet ja niihin menimme seuraavaksi.

  lääkäri

  Anemia, mutta miksi?

  Tuloksista selvisi, että pojalla ei ole esimerkiksi keliakiaa, mitä itse epäilimme. Mutta pojalla on anemia. Kysymys kuuluu, että miksi?

  Meidät passitettiin uusiin verikokeisiin ja niitä tuloksia odotellaan nyt.

  Olen kuitenkin itse vähän hämilläni, että jos tulos on yksinkertainen raudanpuutos, niin miten se pistäisi ihmisen oksentamaan? Tai miksi se sattuisi mahaan? Raudanpuutos selittäisi oikeastaan vain väsymyksen.

  Nyt kaipaan siis teiltä kokemuksia ja tietoa? Mikäli sikäli lääkärin diagnoosi on vain anemia ja hän määrää lapselle rautakuurin, niin mitä lähdemme tutkimaan seuraavaksi? Olen valmis menemään vaikka yksityiselle, että saan oikeasti selville mikä pojallani on.

  Kiitos kaikille avusta jo etukäteen!!! Olen NIIN huolissani.

  Kommentit

  1. Niina

   Heippa! Siskollani oli kouluikäisenä samoja oireita, vatsakivut ja toistuvat oksennukset ”ilman syytä”. Ihan tarkkaan en tätä prosessia muista, kun olin itsekin alle 10v ja tästä on aikaa sellainen 20v 😅 Oireiden syyksi paljastui kuitenkin napatyrä, jonka leikkaamisen jälkeen oksentelut ja vatsakivut loppuivat kuin seinään. Kamala epätietoisuus teillä, toivottavasti selviää pian! Tsemppiä! ❤

  2. Jenna

   Olen käynyt saman lapsena läpi. Anemia oli syy ja oireet (spontaani oksennus ja vatsakivut) loppuivat kun sain rautakuurin. Syytä asialle ei koskaan muistaakseni selvitetty, että sikäli en osaa tarkemmin neuvoa, mutta rautakuuri oli asiaan ratkaisu. Olin lapsena nirso ruoan suhteen, eli ehkä en vain saanut tuolloin riittävästi rautaa ruuasta. Ainakaan en muista, että olisi selvitetty sitä, miksi rauta ei imeydy. Ehkä (ja toivottavasti) nyt jo asiaa tutkitaan paremmin kuin 90-luvun alussa.

  3. Reeta Levo

   Kannattaa tehdä vatsan ultraääni, meillä oli hyvin samankaltaisia oireita pojalla muutama vuosi sitten ja syyksi paljastui ongelma toisessa munuaisessa, mikä selvisi helposti UÄ:llä. Kipu oli keskellä vatsaa ja meilläkin diagnoosiin meni yllättävän pitkä aika kun tehtiin verikokeita yms. mutta ei ultraa. Kivut tulivat aina yöllä ja erityisesti viikonloppuisin kun poika joi enemmän. Tsemppiä ja toivottavasti syy löytyy pian.

  4. Jaana

   No, voiko yksi vaihtoehto olla refluksi? Se on aika huonosti tunnettu terveyskeskuksessa, ainakin oman kokemuksen mukaan. Refluksissa tietyt ruoka-aineet, meillä esimerkiksi maitotuotteet, saa mahassa kuohumaan ja takaisinvirtausta ruokatorveen, joskus jopa suuhun asti. Makuuasento tuntuu hankalalta juurikin takaisinvirtauksen takia. Voi esiintyä mahakipua, usein ilmenee oksentelua. Minun pojalla on refluksi ja siihen lukeutuu myös edellä mainittuja oireita. Myös moni muu ruoka-aine voi saada oksentelua aikaan, hyvin rasvainen ruoka, sipuli, ruisleipä jne… Hoitajana olen myös sitä mieltä, että asia pitää tutkia kunnolla, ainakin poissulkea kaikki vakava.

   Jos haluat lisätietoja lapsen refluksista, löytyy sitä refluksilapset ry: sivuilta.

  5. Jaana

   Yritin äsken kirjoittaa, vaan se ei jostain syystä tullut tähän.
   Minun pojalla on refluksi, jonka muutamia oireita on mahakipua, närästys, oksentelu, sitä myöten voi hoitamattomana syntyä myös anemiaa. Sitä meillä ainakin pahentaa maitotuotteet, voimakkaat mausteet, ruisleipä, rasvaiset ruoat jne. Refluksi voi olla yhtenä mahdollisena oireiden aiheuttajana ja lisäksi aika usein hyvin huonosti tunnettu sairaus perusterveydenhuollossa näin oman kokemukseni mukaan. Suosittelen tutustumaan esimerkiksi refluksilapset ry: n sivustoihin ja saada ainakin tästä vaihtoehdosta lisää tietoa. Hyvä että verikokeita on otettu, älä anna periksi ennen kun asia on kunnolla tutkittu.

  6. Kroonikon äiti

   Vie ,lapsi erikoislääkärille. Minun 6 v oli samoin oirein melkein puoli vuotta, ennen kuin sairaalassa tähystettiin suolisto ja löytyi chronin tauti.

  7. Mari

   Munuaiskivi löytyi sukulaispojan oksenteluiden syyksi. Poika oli silloin5 tai 6 luokalla .

   1. Jonna

    mitenhän tuo tutkitaan/todetaan

  8. Äiti

   Moikka!
   Meillä oli reilu vuoden ikäisellä tytöllä pari viikkoo oksentelua ilta-aikaan. Terveyskeskuksesta ei saatu mitään apua, muutakun verikokeet mitkä oli ok. Soitin sitten yksi ilta lasten päivystykseen Tayssiin ja apu tuli heti. Tyttö kärsi ummetuksesta. En olisi itse uskonut koska kakkasi kuitenki joka päivä. Mutta oli sitten niin kovaa, että peräsuoleen jäi. Toivottavasti te saatte avun pian!

   1. Jonna

    ummetusta ollut kyllä meilläkin pojalla.

  9. Heidi

   Meillä paljastui samaisten oireiden syyksi kananmuna-allergia. Lapsi körsi kovista vatsakivuista monina iltoina ja lopulta oksensi aika viikon kuluttua syötyään kananmunaa sellaisenaan. Kuulostaa tosi hullulta, mutta useamman testin jälkeen totesimme sen syyksi.oksentelu ja kivut loppuivat, kun kananmuna jätettiin pois ruokavaliosta. Ja lisättäköön vielä, että hän ehti syödä kananmunaa noin pari vuotta oiretta ennen kipujen alkua.

  10. DM

   Verikokeiden yhteydessä varmaankin on tarkistettu verensokeri? Meillä pojalla oli väsymystä, mahakipua ja oksentelua silloin kun diabetes todettiin. Väsyneempi oli myös tuolloin. Toivottavasti pian selviää syy vaivaan ja tilanne helpottaa.

   1. Jonna

    En muuten tiedä, pitää tarkistaa

  11. Äiti

   Piilevään ummetukseenkin (ei välttämättä perinteisiä ummetusoireita) voisi viitata navan alapuolen kipu. Se voi aiheuttaa myös yksittäisiä pulautuksia.

  12. Katri

   Refluksi oli meillä syynä vatsakipuihin ja oksenteluihin

  13. Outi

   Meidän pojalla oli pienenä useamman kuukauden ajan vatsakipua silloin tällöin ruokailun jälkeen ja oksentamisen jälkeen olo helpotti. Syyksi paljastui pitkällisten tutkimusten jälkeen sappiteiden ahtauma joka aiheutti sappinesteen takaisinvirtausta. Lääkäreillekin tämä oli useamman viikon arvoitus,ultrassa ei näkynyt mitään,rauta-arvot matalalla,sappi-ja maksa-arvot korkealla. Viipalekuvissa tämä vihdoin näkyi ja saatiin tähystysleikkauksella kuntoon. Toivottavasti teilläkin syy löytyy pian❤️

   1. Jonna

    toivotaan, että syy löytyy, eikä ole vakavaa 🙁

  14. Anneli Koskinen

   Ihan arvauksena sanoisin, että närästys, refluksi ja mahdollisesti Helicobakteerin aiheuttamat oireet. Pyydä lähetettä lastenlääkärille, joka on erikoistunut tällaiseen asiaan. Pian tilanne saattaa ”kroonistua” ja lapselle tulee vaivasta haittaa enemmänkin.

   1. Jonna

    kiitos vinkistä

  15. Emilia

   Pojalla (2v) tuli toistuvia kovia vatsakipukohtauksia jotka johtivat melkein poikkeusketta rajuun oksenteluun joka jatkui usein useita tunteja ja sitten loppui kuin seinään.
   Puolen vuoden ajan ravattiin kunnallisella lääkäreillä ja päivystyksessä, laajat verikokeet otettiin mutta ei näkynyt mitään eikä puhettakaan mistään vatsan ultrasta. Sanottiin vaan että on normaalia ja kasvaa pois.
   Lopulta mentiin yksityiselle kun vaisto sanoi että ei todellakaan ole normaalia, sieltä suoraan lähete vatsan ultraan ja seuraavana aamuna odottamaan lastensairaalan päivystykseen. Siellä näkyi ylimääräinen möykky joka lopulta paljastui paksusuolen duplikaatiksi joka vaati nopealla aikataululla leikkauksen.
   Leikkauksesta nyt 3kk eikä ole tullut ainuttakaan kohtausta sen jälkeen.
   Että yksityiselle vaan.

   1. Jonna

    Joo se taitaa olla meidän seuraava askel…

  Vastaa