• You are currently viewing Lapsi haluaa tatuoinnin -vinkit vanhemmille
  Kuva: Cristina N

  Lapsi haluaa tatuoinnin -vinkit vanhemmille

  Lapsi haluaa tatuoinnin -mitä tehdä?

  Kun teini-ikäinen ilmoittaa haluavansa ottaa tatuoinnin, saattaa monella vanhemmalla mennä aamukahvit väärään kurkkuun.

  Vaikka vanhemman omaa kehoa koristaisikin useampikin tatuointi, lapselleen ei välttämättä halua antaa lupaa samaan, ei ainakaan ennen kuin teini on puhunut asiasta enemmän kuin yhden kerran.

  Miten perustella kieltävä vastaus, varsinkin jos itsellään on tatuointi? Entä jos lapselleen antaa luvan tatuoinnin ottamiseen?

  Tatuoinneista lisää

  Tatuointeja on ollut vuosituhansien ajan, joten mikään uusi ilmiö ne eivät ole. Koska tatuointi on niin sanotusti ikuinen, sen ottamista kannattaa harkita tarkkaan.

  Teinin kanssa on hyvä keskustella mistä idea tatuoinnin ottamiseen syntyi, millaista kuvaa teini on iholleen ajatellut ottaa ja mihin paikkaan? Monet eivät halua esitellä tatuointiaan julkisesti ja siksi ottavatkin sen sellaiseen kohtaan, joka on helppo piilottaa vaatteiden avulla. Vaikka tatuointeja näkee nykyään enemmän ja enemmän, eivätkä ne ole enää yhtä harvinaisia kuin muutama vuosikymmen sitten, eivät ne miellytä edelleenkään kaikkien silmää. Vaikka nykyään työnantajatkin ovat suvaitsevampia tatuointeja kohtaan, teini ei välttämättä osaa ajatella huomista pidemmälle. 

  Tatuointi on kantajalleen henkilökohtainen; Se muistuttaa ottajaansa jostakin tärkeästä tunteesta tai ajankohdasta. Monesti tatuointeja otetaan myös hetkellisen päähänpiston seurauksena, jolloin seuraavana päivänä ajatus onkin jo muuttunut ja tatuoinnista haluaa päästä mahdollisimman nopeasti eroon.

  tatuointi
  Kuva: Stories & Ink Tattoo Care

  Vanhemman vastuu

  Vanhemman tehtävänä on miettiä lapsensa tulevaisuutta harkitessaan luvan antamista tatuoinnin ottamiseen.

  Tatuoinnin ottaminen sattuu, vaikkakin kivun tunne vaihtelee eri henkilöillä. Mikään laki Suomessa ei kiellä tatuoinnin tekemistä alle 18 – vuotiaalle, mutta vain harvat tatuointiliikkeet tekevät tatuointeja ilman vanhempien suostumusta alaikäiselle. Jotkut tatuointiliikkeet eivät tee tatuointeja ollenkaan alaikäisille, jotkut vaativat vähintäänkin vanhemman kirjallisen luvan ja joihinkin liikkeisiin vanhemman on mentävä alaikäisen mukaan.

  Jos vanhempi antaa nuorelleen luvan tatuointiin, on vanhemman vastuulla, että tatuoinnin ottaminen on turvallista. Kaikki tatuoinnit pitää aina tehdä puhtaassa ja luotettavassa ympäristössä.

  Jos tatuointi alkaa myöhemmin kaduttaa, on niiden poistamiseen olemassa erilaisia vaihtoehtoja. Kuvan kokonaan poistaminen iholta tai sen piilottaminen uuden kuvan alle vie kuitenkin aikaa. Yksityiset sairaalat tekevät tatuointien poistoja joko laserilla tai sen voi poistaa myös leikkauksessa. Tatuoinnin poisto tulee yleensä paljon kalliimmaksi, mitä itse tatuointi on maksanut, eikä iho ole välttämättä enää samanlainen kuin ennen tatuointia.

  Jos tatuointia ei halua poistaa, voi sen esimerkiksi päivittää ottamalla tatuoinnin päälle niin sanotun peitekuvan tai lisäämällä olemassa olevaan tatuointiin uusia kuvituksia.

  Tärkeintä teinin kanssa on kuitenkin avoin kommunikaatio asiasta.  Ole läsnä, kuuntele ja perustele kantasi. Tatuoinnilla tai ilman.

  -Poikien Äidit toimitus-

  Vastaa