• You are currently viewing Lapsen tulevaisuuden turvaaminen -säästä lapselle

  Lapsen tulevaisuuden turvaaminen -säästä lapselle

  Lapsen tulevaisuuden turvaaminen on jokaisen vanhemman ykkösasia ja oman pesämunan kerääminen lapselle jo pienestä pitäen kuulostaa hyvältä ajatukselta. Samalla lasta kuitenkin haluaisi kasvattaa siten, että tämä oppisi rahan arvon ja kasvaisi vastuulliseksi rahan käyttäjäksi – raha kun ei kasva puussa. 

  Sanotaan, että vaikka laittaisi kymmenen euroa kuukaudessa lapsen tilille, sitä ei omassa arjessa välttämättä huomaa. Näin ei kuitenkaan ole kaikkien vanhempien kohdalla, kaikilla ei ole ylimääräistä kymppiä laitettavaksi lapsen tilille. Kerran kuukaudessa saatavasta lapsilisästä olisi helppoa laittaa lapselle hiukan sivuun, ja jotkut vanhemmat siirtävätkin lapsilisän kokonaisuudessaan suoraan lapsen omalle tilille tai rahastoon kasvamaan korkoa. Toiset taas odottavat kuin kuuta nousevaa lapsilisää, jotta he pääsevät ruokakauppaan.

  Mistä siis säästää lapselle, jos omatkin tulot ovat kovin pienet?

  Järkevän rahankäytön opettaminen lapselle kannattaakin aloittaa jo pienestä pitäen. Näin lapsi oppii mistä raha tulee ja mitä sen eteen pitää tehdä. Kun itse ansaittu raha kilahtaa säästöpossun vatsaan, saa lapsi onnistumisen tunteita, joka voi motivoida säästämään lisää. Samalla lasta voi opettaa kuinka paljon jokin lapsen haluama lelu tai muu asia maksaa ja yhdessä laskea paljonko sitä varten pitää säästää. Lapsen kanssa voi myös keskustella siitä, ettei kaikkia säästöjä tarvitse heti tuhlata ja että säästämällä vielä hiukan lisää voi saada jonkin muun kivan asian. 

  Lapselle voi säästää monella eri tavalla; Lapselle voi avata säästötilin, hänelle voi säästää rahastoon tai ostaa osakkeita. Säästäminen on helppo automatisoida ja esimerkiksi omalta tililtään voi siirrättää pienen summan lapsen tilille tiettynä päivänä joka kuukausi. Jos lapselle säästämisen aloittaa heti kun lapsi on syntynyt, ehtii 18 vuodessa kertyä mukava pesämuna.

  Nuoret yleensä haluavat muuttaa mahdollisimman nopeasti pois kotoa, joten heitä voi motivoida säästämiseen esimerkiksi ASP- tilillä, eli asuntosäästöpalkkiotilillä. 15- vuotias voi aloittaa omaan ensiasuntoon säästämisen ASP- tilille, vaikka hänellä ei olisikaan vielä vakituisia tuloja. Kolmen kuukauden aikana tilille pitää säästää vähintään 150 euroa ja enintään 3000 euroa. Lisätietoja ASP -tileistä saa pankeista.

  lapset
  Photo: Torsten Dederichs

  Miksi lapselle sitten pitäisi säästää?

  Jokainen vanhempi päättää itse miten ja mihin perheen varat riittävät. Lapselle ei tarvitse säästää. Vanhemman velvollisuus ei ole kerryttää lapselleen varallisuutta tulevaisuutta varten, eikä kasvatuksessa onnistumista mitata rahalla. Lapselle säästämistä kannattaa kuitenkin harkita, jos oma varallisuus antaa edes hiukan periksi. 

  Raha ei tuo onnea, mutta se antaa erilaisia vapauksia. Siksi sen kanssa kannattaa toimia vastuullisesti. Lapsesi täytettyä 18 vuotta on hänellä oikeus päästä käsiksi omiin rahoihinsa – niihin, joita sinä olet hänelle vuosien saatossa säästänyt. Fiksun talouskasvatuksen seurauksena lapsi toivottavasti osaa käyttää säästönsä järkevästi. 

  -Poikien Äidit toimitus-

  Vastaa