• You are currently viewing Varhaiskasvatuksen ääni kuuluviin -kuuntele

  Varhaiskasvatuksen ääni kuuluviin -kuuntele

  Varhaiskasvatus on nyt pulassa. Korona on pahentanut varhaiskasvatuksen sijaispulaa ja jo ennestään äärimmäisissä olosuhteissa työskentelevät varhaiskasvatuksen työntekijät ovat yhä pahemmin pulassa. Varhaiskasvatuksen ääni on tuotu kuuluviin -meidän pitää nyt vain kuunnella.

  Instagramiin on perustettu anonyymi tili @varhaiskasvatuskertomuksia, joka jakaa varhaiskasvatuksen opettajien, lastenhoitajien ja avustajien kertomuksia työnsä arjesta.

  Tarinat ovat pysäyttäviä, jotain on tehtävä.

  Uupumusta ja epätoivoa

  Varhaiskasvatuksen työntekijöiden tarinoita lukiessa tulee selväksi, että tilanne alkaa olemaan sietämätön. Sijaisia ei saada ja jos saadaan, niin sijainen saattaa olla epäpätevä ja saada hoitaakseen aivan liian ison ryhmän lapsia.

  Työntekijät ovat uupuneita ja ahdistuneita. ”Kesken päivää saatan mennä vessaan itkemään” -kirjoittaa Varhaiskasvatuksen ääni kuuluviin -Instagramtilillä anonyymi työntekijä.

  Huolestuttavaa on, että nämä uupuneet ja ahdistuneet ihmiset hoitavat meidän lapsia!

  Vanhemmille lähetetään esimerkiksi päiväkodista pyyntöjä viestein, että lapset haettaisiin mahdollisimman aikaisin päiväkodista, koska päiväkodissa on henkilöstövaje.

  Työntekijöitä irtisanoutuu ja tilanne vain pahenee entisestään.

   

  View this post on Instagram

   

  A post shared by @varhaiskasvatuksenkertomuksia

  Tilanne ei ole joka paikassa niin paha

  Poikien Äidit tavoitti varhaiskasvatuksen lastenhoitajan, joka ei ole nähnyt tilannetta ihan niin pahana omassa työssään.

  Anonyyminä pysyttelevä työntekijä kertoo, että myös lapsia on paljon pois päivähoidosta flunssien vuoksi, esimerkiksi välillä 13 lapsen ryhmästä on ollut paikalla vain neljä. Ainakin heidän päiväkodissa tilanne on siis pysynyt hallittuna.

  -Välillä on tullut tilanteita, että jollain ryhmällä ei ole ollut ollenkaan aikuista, mutta paikalle on saatu hoitajia muista ryhmistä, kertoo lastenhoitaja.

  -Tällainen toimintamalli ei kuitenkaan toimi kaikissa päiväkodeissa, hän jatkaa. -Uskon, että tilanne on pahin pääkaupunkiseudulla.

   

  View this post on Instagram

   

  A post shared by @varhaiskasvatuksenkertomuksia

  Lastenhoitaja kokee, että erityisesti varhaiskasvatuksen opettajista on pulaa. Opettajat menevät parhaimpien tarjousten perässä ja ne päiväkodit joilla ei ole mahdollisuutta maksaa yhtä paljon, jäävät helposti ilman opettajaa.

  -Ei montaa kiinnosta opiskella opeksi asti. On vaan enemmän vastuuta ja paperihommia. Palkassa se ei myöskään juuri näy, listaa lastenhoitaja.

  Ylen uutisen mukaan tilanne on juuri näin. Pätevistä varhaiskasvatuksen opettajista on kova pula. Pieni palkka koulutukseen pituuteen suhteutettuna ei houkuttele alalle.

  Samaan aikaan kun esiopetuksen kaksivuotinen kokeilu nähdään hyvänä ratkaisuna varhaiskasvatuksen ammattilaisten keskuudessa, on opettajien pula yhä suurempi.

  Kiihtyvä työtahti, sekä liian isot ryhmät tuskin houkuttelevat varhaiskasvatuksen opettajia lisää alalle jatkossakaan.

  -Poikien Äidit toimitus-

  Kommentit

  1. Yks vaan

   Joskus pari vuotta sitten juttelin pitkään poikani varhaiskasvatuksen opettajan kanssa ja avauduin, kun vuonna 2006 syntyneen esikoisen aikaan kotihoitoa pidettiin hyvänä asiana ja siitä kirjoitettiin mediassakin myönteisesti ja nykyään poliitikoista lähtien kuulee painostusta, että pitäisi heti vaan laittaa lapset päiväkotiin mahdollisimman pienenä ja äidit töihin ja hyihyi kotihoito. Opettaja kertoi tämän ainakin osittain johtuvan väestörakenteen muuttumisesta. Meille on tullut tässä ajassa hirveä määrä pakolaisia ja muitakin maahanmuuttajia Suomeen ja heidän perheidensä kotoutumista helpottaa tietenkin se, että lapset oppivat mahdollisimman nuorena suomen kielen ja suomalaisia tapoja. Tästä lähtien olen suodattanut kaikki lehtijutut aikaisin päivähoitoon laittamisesta niin, että ajattelen, ettei sen tarvitse koskea juuri minua henkilökohtaisesti, mikä periaatteessa on itsestään selvää, mutta kyllähän ne jutut aina vaikuttaa omaan mieleen välillä. Meillä on 6 lapsen uusperhe, jossa kolme ensimmäistä ovat menneet alle 3v päivähoitoon ja kolme nuorempaa, joista kaksi on saanut olla eskariin asti kotona. Kuivaksi opettelu, lukemaan oppiminen, plus ja miinuslaskut ja pyörällä ajaminen ovat vain joitain niistä asioista, joita nämä nuoremmat ovat oppineet vuosia aikaisemmin kuin isommat sisaruksensa. Tämä siis esimerkkinä siihen, kun monesti syytä varhaiseen päivähoitoon laittamisen tuputukseen puolustellaan sillä, että lapsi oppii aikaisemmin taitoja, kun saa olla päivähoidossa. Jokainen tekee niinkuin parhaaksi näkee ja varmasti joillakin lapsilla varhainen päivähoito onkin oikea paikka, mutta meillä ainakin kotihoito on osoittautunut paremmaksi vaihtoehdoksi. Rahallisesti tämä onkin sitten aivan sieltä ja syvältä, mutta koitan ajatella, että alle 40veenä minulla on kyllä vielä todennäköisesti vuosikymmeniä aikaa käydä töissä, kaikkea aikansa.

  Vastaa