• You are currently viewing Kohdunkaulan syöpä -seulonnat estävät vuosittain 250 syöpäkuolemaa

  Kohdunkaulan syöpä -seulonnat estävät vuosittain 250 syöpäkuolemaa

  Suomen kolmanneksi yleisin gynekologinen syöpä on kohdunkaulan syöpä, maailmanlaajuisesti se on kaikkein yleisin naisten syöpä. Joka vuosi todetaan noin 150–170 uutta tapausta ja eniten sitä löytyy 30–39-vuotiailla naisilta. Äärimmäisen harvinainen se on alle 25-vuotiailla naisilla. Joskus kohdunkaulan syöpää todetaan myös yli 60-vuotiailla naisilla.

  Kohdunkaulan syövän aiheuttajat

  Kohdunkaulan syövän suurin riskitekijä on pitkittynyt infektio, jonka on aiheuttanut ihmisen papilloomavirus, HPV. Kaikista kohdunkaulan syövän kasvainnäytteistä yli 90 % tapauksista löytyy ihmisen papilloomavirusta. Pelkästään papilloomavirus ei kuitenkaan pysty aiheuttamaan syöpää, vaan pääosin HPV-infektiot lisääntyvät seksuaalisessa kanssakäymisessä. Syövän riskiä lisää myös mm. tupakointi. Tupakointi pitkittää HPV-infektiota ja näin ollen hidastaa sen paranemista. 

  Kohdunkaulan normaalin pintasolukon kehittyminen syöväksi vie tutkimusten mukaan 7-15 vuotta. Muita riskitekijöitä ovat mm. eri seksitaudit, erityisesti klamydia, sekä seksikumppaneiden runsaus ja seksikumppaneiden riskinen sukupuolikäyttäytyminen. Koska kohdunkaulan syöpä kehittyy esiasteiden kautta, voidaan syöpää ennaltaehkäistä seulonnan avulla.

  Oireet ovat usein vähäisiä

  Usein alkuvaiheessa kohdunkaulasyöpä on oireeton. Lääkärillä voi herätä epäilys syövästä, mikäli kohdunsuu on poikkeavan näköinen tai lääkäri havaitsee näkyvän kasvaimen. Myös papa -kokeen avulla todetaan kohdunkaulan syöpään viittaavat solumuutokset. 

  Varhaisoireena on poikkeava verinen vuoto, jota esiintyy erityisesti yhdynnän jälkeen. Kohdunkaulan syövän ensi oireena voi olla myös pahanhajuinen tai verinen valkovuoto. Myöhemmin oireina voivat olla alavatsakipu, ristiselkäsärky ja virtsaoireet.

  Naisten olisi ensiarvoisen tärkeää käydä seulonnoissa säännöllisesti. Seulontatestinä käytetään joko papa- tai HPV-testiä.  Varsinaisen syövän lisäksi seulonnoissa havaitaan sen esiasteita, joita todetaan seulonnoissa yli 600 vuodessa. Näistä kaikki on mahdollista hoitaa parantavasti. Seulontoihin kutsutaan kaikki 30–60-vuotiaat naiset viiden vuoden välein, joissain kunnissa seulontoihin kutsutaan myös 25- ja 65-vuotiaat naiset. Tilastojen mukaan kaikista kutsutuista seulontoihin osallistuu vain noin 70 % naisista. Seulonnoissa mahdolliset syövän esiasteet voidaan havaita ajoissa ja niitä päästään heti hoitamaan. Vain noin prosentti seulontoihin osallistuneista ohjataan jatkotutkimuksiin. Seulontojen ansiosta vuosittain vältetään yli 250 syöpäkuolemaa.

  kohdunkaulan syöpä

  Miten kohdunkaulan syöpää hoidetaan?

  Syövän levinneisyys ja potilaan yleiskunto määräävät miten kohdunkaulan syöpää aletaan hoitamaan. Yleensä sitä hoidetaan leikkauksella, jonka laajuuden ratkaisee syövän levinneisyys ja koko.

  Tarvittaessa leikkausta täydennetään sädehoidolla, solunsalpaajahoidolla tai niiden yhdistelmällä syövän leviämisriskin mukaan. Mikäli kohdunkaulan syöpä on edennyt niin pitkälle, ettei sitä enää voida leikata, annetaan hoidoksi sekä sädehoitoa että solunsalpaajia. Mikäli syövän paraneminen ei ole mahdollista, pyritään oireiden mukaisilla hoidoilla helpottamamaan syövän aiheuttamia oireita ja mahdollisesti pidentämään jäljellä olevaa elämää. Suurin uusiutumisriski on kahden vuoden sisällä sairauden toteamisesta.

  Nainen voi itse ehkäistä syövän syntyä

  Kohdunkaulan syövän esiasteita ja täten kohdunkaulan syöpää ehkäisevät uudet HPV-rokotteet. HPV-rokotteella voidaan estää itse HPV-infektioita, ja rokote tehoaa parhaiten, kun se otetaan ennen yhdyntöjen aloittamista. Nykyisin HPV-rokote on osa kansallista rokoteohjelmaa ja se annetaan sekä tytöille että pojille. 

  Vaikka kohdunkaulan syövän esiintyminen onkin pienentynyt yli 80 % 1960-luvulta lähtien seulontojen vuoksi, on viimeisten 15 vuoden aikana kohdunkaulan syövän todettu lisääntyneen 30–35-vuotiailla naisilla. Sitä voidaan kuitenkin ehkäistä seulonnan avulla ja hoitaa ennen kuin se pääsee kehittymään.

  LÄHTEET: Kaikki syövästä, Syopärekisteri,  Terveyskirjasto

  -Poikien Äidit toimitus-

  Vastaa