• You are currently viewing Ruuhkavuodet -selviytymisvinkit äidille

  Ruuhkavuodet -selviytymisvinkit äidille

  Silloin kun lapset oli pieniä ajattelin, että nämä on varmaan ne ruuhkavuodet. Kattia kanssa, se ei ollut mitään!

  Kun lapset lähti kouluun sekä harrastuksiin ja itse lähdin töihin, niin sitten ne ruuhkavuodet vasta alkoikin.

  Ja sitä tässä nyt eletään. Juostaan tukka putkella paikasta A, paikkaan B. Huh mitä menoa.

  Ruuhkavuodet ja miten niistä selviää?

  Olen toisaalta aika jäävi antamaan neuvoja ruuhkavuosista selvityimiselle, koska enhän minä ole niistä vielä selvinnyt. Tässä nyt jaan kuitenkin hyväksi havaittuja keinojani keventää ruuhkavuosien tuomaa kiirettä ja paniikkia.

  Kaiketi ihan hyvin pärjään, koska olen kyennyt pyörittämään omaa yritystä, suurperhettä, opiskelemaan ja harrastamaan jopa omaa harrastustakin yhtä aikaa. Enkä koe stressiä oikeastaan olleenkaan.

  ruuhkavuodet

  Selviytymisvinkit

  Lasten omatoimisuus keventää arkea

  Meillä lapset eivät ole mitään erityisen siistejä, sukkaparit tipahtaa keskelle lattiaa ja lastenhuone siivotaan vain kerran viikossa, jos silloinkaan, MUTTA muutoin he ovat oikein omatoimisia.

  Ekasta luokasta eteenpäin on lähdetty itsenäisesti kouluun, herätty herätykseen, tehty oma aamupala, puettu päälle ja menoksi. Se on helpottanut koko perheen aamuja ruuhkavuosissa todella paljon.

  Lapset ovat myös kulkeneet itse koulun lisäksi harrastuksiin, silloin kun se on ollut mahdollista.

  Pojat osaavat meillä jo aika pienenä tehdä helppoja ruokia, mitä voivat syödä koulun jälkeen, jos en ehdi töiltäni heille ruokaa tekemään.

  Iltapesut ja muut toimet on osattu itsenäisesti jo reippaasti ennen kouluikää. Nukahtaminen omaan sänkyyn ilman mitään nukutuksia on onnistunut myös alusta asti.

  Helpota ennakoimalla

  Yksi hyvä tapa helpottaa ruuhkavuosia on ennakoiminen. Laitan iltaisin pojille (pienemmille) kouluvaatteet valmiiksi tuolin selkänojalle, joten säästytään siltä aamun paniikilta ”missä sukat!???” ja ”En löydä paitaa!!” menolta. Myös reput laitetaan valmiiksi jo illalla, tai pojat itse laittavat.

  Olisi myös kätevää tehdä vaikkapa seuraavan päivän ruoka illalla valmiiksi, jolloin koulusta nälkäisenä kotiin tulevat lapset voisivat lämmittää sitä. Omalla kohdallani illat menee kouluhommia tehdessä, joten tällä hetkellä tätä ennakointia en ole pystynyt tekemään.

  Kalenterin hallussa pitäminen on minulle oman luonteeni vuoksi aika haastavaa. Unohtelen kaikenlaista koko ajan. Jonkin verran auttaa kuitenkin perheen yhteinen FamCal -sovellus. Siinä on kätevästi koko perheellä sama näkymä ja voimme seurata koko perheen menoja yhdestä kalenterista. Jokaiselle perheenjäsenelle on oma värikoodinsa.

  On myös kätevää hankkia pakollisiin lasten kyydityksiin kimppakyydityksiä muiden vanhempien kanssa. Luokaa oma whatsapp ryhmä vanhemmille ja sopikaa kuka vie ja kuka hakee lapset, niin kaikkien ei tarvitse ajella edes takaisin.

  Älä suorita, vaan elä

  Yksi parhaimmista neuvoistani on, että älä suorita. Sinä et käy mitään äitiyden tai naiseuden kilpailua, eikä tässä hommassa jaeta palkintoja. Et myöskään saa haudassa kiitosta siitä, jos teit töitä niska limassa, etkä koskaan ollut perheesi kanssa.

  Mieti mitkä asiat ovat sinulle tärkeimpiä ja yritä maksimoida aikasi niille asioille.

  Valintoja on jokaisen pakko jossain määrin tehdä, sillä meillä kaikilla on samat tunnit käytettävissä vuorokaudessa. Miten sinä valitset? Voisitko kiireen keskellä kestää hieman sotkua tai ehkä antaa lapsille silloin tällöin valmisruokaa, kun on tosi kiire? Voisitko antaa kumppanillesi enemmän vastuuta jos itse olet ylikuormittunut? Ja anna hänen tehdä se omalla tavallaan, älä kontrolloi.

  Lomaile välillä

  Näin joulun alla tärkeä neuvo; lomaile välillä. On tärkeää osata laittaa arjen kiireet sivuun ja nauttia elämän kiireettömyydestä, kun sille on aika sopiva. Myös parisuhteelle pitää muistaa antaa aikaa ja löytää itsensä välillä muustakin roolista kuin vanhemman.

  Sulje loman ajaksi työasiat pois mielestäsi, unohda laihdutuskuurit ja pölyt asunnon nurkista. Nauti perheestäsi ja siitä, että mitään kiirettä ei ole mihinkään.

  Ihanaa joululomaa kaikille!!!!

  Hei, seuraathan mua myös Instagramissa 🙂 Päivittelen sinne kuulumisia blogia useammin.

  Vastaa