• You are currently viewing Ruuhkavuodet -selviytymisvinkit äidille

  Ruuhkavuodet -selviytymisvinkit äidille

  Moni luulee, että lapset oli pieniä ne ovat ne ruuhkavuodet. Kattia kanssa, se ei ollut mitään! Kun lapset lähti kouluun sekä harrastuksiin ja vanhempi lähtee töihin, niin sitten ne ruuhkavuodet vasta alkaa.

  ruuhkavuodet

  Selviytymisvinkit

  Lasten omatoimisuus keventää arkea

  Lapset on mahdollista opettaa ensimmäisestä luokasta eteenpäin lähtemään itsenäisesti kouluun, heräämään herätykseen, tekemään oma aamupalansa, pukemaan päälleen ja menoksi. Se helpottaa koko perheen aamuja ruuhkavuosissa todella paljon.

  Lapset voivat kulkea itse koulun lisäksi harrastuksiin, silloin kun se on mahdollista.

  Iltapesut ja muut toimet voi hoitaa itsenäisesti jo reippaasti ennen kouluikää. Hampaiden pesussa kannattaa olla tarkkana jotta lapsen hampaat puhdistuu kunnolla.

  Helpota ennakoimalla

  Yksi hyvä tapa helpottaa ruuhkavuosia on ennakoiminen. Laita iltaisin lapsille kouluvaatteet valmiiksi tuolin selkänojalle, jolloin säästyt siltä aamun paniikilta “missä sukat!???” ja “En löydä paitaa!!” . Myös reppu kannattaa laittaa valmiiksi jo illalla.

  Olisi myös kätevää tehdä vaikkapa seuraavan päivän ruoka illalla valmiiksi, jolloin koulusta nälkäisenä kotiin tulevat lapset voisivat lämmittää sitä.

  Perheen yhteinen FamCal -sovellus on kätevä. Siinä on kätevästi koko perheellä sama näkymä ja voitte seurata koko perheen menoja yhdestä kalenterista. Jokaiselle perheenjäsenelle on oma värikoodinsa.

  On myös kätevää hankkia pakollisiin lasten kyydityksiin kimppakyydityksiä muiden vanhempien kanssa. Luokaa oma whatsapp ryhmä vanhemmille ja sopikaa kuka vie ja kuka hakee lapset, niin kaikkien ei tarvitse ajella edes takaisin.

  Älä suorita, vaan elä

  Yksi parhaimmista neuvoista on, älä suorita. Sinä et käy mitään äitiyden tai naiseuden kilpailua, eikä tässä hommassa jaeta palkintoja. Et myöskään saa haudassa kiitosta siitä, jos teit töitä niska limassa, etkä koskaan ollut perheesi kanssa.

  Mieti mitkä asiat ovat sinulle tärkeimpiä ja yritä maksimoida aikasi niille asioille.

  Valintoja on jokaisen pakko jossain määrin tehdä, sillä meillä kaikilla on samat tunnit käytettävissä vuorokaudessa. Miten sinä valitset? Voisitko kiireen keskellä kestää hieman sotkua tai ehkä antaa lapsille silloin tällöin valmisruokaa, kun on tosi kiire? Voisitko antaa kumppanillesi enemmän vastuuta jos itse olet ylikuormittunut? Ja anna hänen tehdä se omalla tavallaan, älä kontrolloi.

  Lomaile

  Tärkeä neuvo; lomaile välillä. On tärkeää osata laittaa arjen kiireet sivuun ja nauttia elämän kiireettömyydestä, kun sille on aika sopiva. Myös parisuhteelle pitää muistaa antaa aikaa ja löytää itsensä välillä muustakin roolista kuin vanhemman.

  Sulje loman ajaksi työasiat pois mielestäsi, unohda laihdutuskuurit ja pölyt asunnon nurkista. Nauti perheestäsi ja siitä, että mitään kiirettä ei ole mihinkään.

  -Poikien Äidit toimitus-

  Vastaa