• You are currently viewing Vauvan vuorokausirytmi -voiko sitä muuttaa?
  photo: Garrett Jackson

  Vauvan vuorokausirytmi -voiko sitä muuttaa?

  Vauvan vuorokausirytmi.

  Olet tottunut omaan päivittäiseen rytmiisi ja nautit siitä. Päivärutiinisi suurimman osan määrittelee mahdollisesti vain työkuviot. Pääasiassa saat kuitenkin itse päättää, milloin näet ystäviäsi, milloin aiot syödä ja mihin aikaan ajattelit mennä nukkumaan.

  Sitten perheeseen syntyy vauva. Vauvalla onkin oma rytmi, eikä se sovi lainkaan siihen mihin on totuttu. 

  Mitä olisi hyvä tietää vauvan vuorokausirytmistä?

  Vauvan vuorokausirytmi muuttuu vähän väliä ja siitä syystä vanhemmat ainakin aluksi saattavat tuskastua. On mietittävä miten koko perheen rytmin saisi kulkemaan ainakin osittain samassa syklissä, jotta arki olisi aavistuksen verran sujuvampaa.

  Vastasyntyneen vauvan kanssa tarkkaa vuorokauden rytmittämistä ei vielä kannata sen enempää stressata, sillä vastasyntyneen vauvan unirytmi ei ole vielä kehittynyt. Siitä syystä vauva nukkuu suunnilleen puolet vuorokaudesta omaan rytmiinsä mukautuen ensimmäiset kolme kuukautta. Tämän jälkeen vauvan kehityksessä tapahtuu erilaisia fysiologisia muutoksia, jonka ansiosta vauvalle alkaa muodostua niin sanotusti parempi vuorokausirytmi. Oman lapsen rytmi ja reagointitavat on tärkeää tunnistaa.

  Vauvan päiväuniaika vakiintuu viimeistään kuuden kuukauden tienoilla. Tällöin ne toistuvat yleensä samoihin aikoihin joka päivä. Päiväuniajat rytmittävät selkeästi päivän muuta toimintaa, ja leikkiminen tulisikin sijoittaa niihin hetkiin, jolloin vauva on virkeimmillään. Jos vauva on iltavirkku, saattaa syynä olla päivällä otetut liian monet päiväunet. Tällöin kannattaa miettiä, voisiko vaikka yhdet päiväunet jättää välistä, ja katsoa miten se vaikuttaa iltarutiineihin. Yöunien ja viimeisten päiväunien väliin kannattaa suosiolla jättää useampikin tunti väliä.

  vauva
  photo: Hu Chen

  Rutiinit auttavat lasta

  Iltaisin samanlaisina toistuvat rutiinit auttavat lasta ymmärtämään lähestyvän nukkumaanmenoajankohdan. Iltapala, iltakylpy ja yöpuvun pukeminen kertovat lapselle, että pian on aika mennä yöunille. Jos vauva on riehakkaalla päällä, pitäisi vanhemman yrittää pysyä rauhallisena. Vauvat aistivat vanhempiensa tunnetiloja.

  Vauvat valvovat öisin yleensä ilman erityistä syytä, joten vauvan nukkuessa päivällä, olisi myös vanhemman tärkeää saada lepoa. Jonkinlainen päivärytmi olisi silti suotavaa luoda ja tulisikin huolehtia, että vauva saa päivällä riittävästi valoa, ulkoilua ja virikkeitä. Koti tulisi pitää päivällä valoisana ja yöllä hämäränä, vaikka lapsi valvoisikin. Yösyötöt kannattaa tehdä hämärässä, kun taas päiväsyömiset ovat aktiivisen vuorovaikutuksen parasta aikaa.

  Vaikka päivärytmin löytyminen ja siinä pysyminen on tärkeää, pitää muistaa, ettei vauvalle koidu haittaa siitä, jos päiväunet jäävät silloin tällöin tavallista lyhyemmiksi tai jos vauvan laittaa myöhemmin yöunille. Vauvoilla on yleensä oma mieltymys joko aamu- tai ilta-aikaan. Tärkeintä on pitää huolta siitä, että lapsi saa riittävästi lepoa. 

  Vauvaperheen arjen rytmi on jatkuvasti muutoksen alla ja välillä voi tuntua, että juuri saavutettu rytmi muuttui jälleen. Jokainen vauva on erilainen. Selkeä vuorokausirytmi on tärkeää koko perheen jaksamisen kannalta. Neuvolasta saa apua ja tukea omaan jaksamiseen.

  Lähteet: Daily Mail, Terveyskirjasto, Hyvä Terveys

  -Poikien Äidit toimitus-

  Vastaa