• Synnytyspelko: mistä apua?

  Synnytys jännittää ainakin vähän varmasti jokaista sen kohdannutta. Osaa saattaa pelottaa tietämättömyys synnytyksen kulusta sekä miltä se tuntuu. Onhan se luonnollista, uusi ja tuntematon aina vähän jännittää ja pelottaa. Mistä sitten erottaa normaalin jännittämisen ja itse synnytyspelon, ja mistä siihen saa apua?

  Mitä synnytyspelko on?

  Synnytyspelko saattaa liittyä ensisynnyttäjillä kipuun, mahdollisiin repeämisiin sekä muilta kuultuihin kokemuksiin synnytyksestä. Uudelleensynnyttäjillä synnytyspelko liittyy usein aiempiin huonoihin kokemuksiin synnytyksistä, sekä niiden mahdolliseen toistumiseen. Kuolemaa sekä vammautumista pelätään myös. Tuleva äiti voi pelätä oman sekä vauvan hengen menetystä synnytyksessä, sekä mahdollisia ongelmia joista voisi vauvalle seurata jotain pysyvää haittaa. Jos on aiemmin kohdannut raskaudenkeskeytyksen tai keskenmenon, se voi laukaista pelkotilan jossa ajattelee, ettei tämäkään raskaus voi päättyä hyvin. Luottamuspula omaa kehoaan sekä synnytystä hoitavaa henkilökuntaa kohtaan aiheuttaa myös pelkoa.

  synnytyspelko

  Vaikeasta synnytyspelosta kärsii n. 6-10 % odottajista. Pelko saattaa lamauttaa, eikä arkea pysty elämään normaalisti. Raskaudesta ei pysty nauttimaan, eikä synnytystä tai tulevaa vauva-arkea voi oikein ajatella.

  Mistä apua?

  Synnytyspelosta olisi hyvä puhua neuvolassa jo mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Mitä aikaisemmin pelosta saa puhuttua, saadaan apua hankittua ja mahdollisesti pelkoa lievitettyä. Neuvolassa työskentelevät terveydenhoitajat ovat tottuneet puhumaan aiheesta, joten heidän kanssaan ei tarvitse ujostella tai miettiä mitä voi sanoa. Terveydenhoitaja tekee tarvittaessa lähetteen synnytyssairaalaan. Synnytyspelkoa hoitavat lääkärit, terveydenhoitajat ja kätilöt. Kaikki käsitellyt pelkoihin liittyvät asiat kirjataan odottavan äidin tietoihin, jotta jokainen synnytyksessä mukana oleva varmasti tietää missä mennään.

  Monissa synnytyssairaaloissa toimii pelkopoliklinikka, jossa työskentelee asiaan perehtynyt lääkäri ja kätilö. Poliklinikalla pääsee keskustelemaan peloista, ja saa tarkemmin tietoa synnytyksestä sekä erilaisista vaihtoehdoista joita synnytyksessä on (mm. kivunlievitys, ponnistusasennot). Helpotusta pelkoon voi tuoda myös terapeutin vetämillä ryhmillä. Usein pelkoihin saadaan apua, ja moni luopuukin sektio-ajatuksesta ja haluaa kuitenkin kokeilla synnytystä.

   

  Lähteet: Terveyskylä, Potilaan lääkärilehti

  -Poikien Äidit toimitus-

   

  Vastaa