• You are currently viewing Lapsen jännitys -Mikä avuksi?

  Lapsen jännitys -Mikä avuksi?

  Jännittääkö lapsesi helposti erilaisissa tilanteissa? Lapsi saattaa piiloutua jalkojesi taakse tai kieltäytyä katsomassa vieraisiin ihmisiin päin? Lapsen jännitys voi yllättää harrastuksissa tai koulussa, pahimmillaan jännitys voi estää kivojen juttujen tekemistä ja haitata lapsen tavallista elämää. Tällaisessa tilanteessa lapsi tarvitsee jännitykseensä aikuisen tukea.

  Lapsen jännitykseen voi olla vaikea keksiä apuja, mutta onneksi on olemassa keinoja, joilla lapsen jännitystä voi helpottaa.

  Näin autat jännittävää lasta

  Sanoita lapsen tunne

  Kun lapsi jännittää, hän ei välttämättä tiedä mikä tunne on kyseessä. Kerro lapselle jännityksestä, älä kuitenkaan korosta sen merkitystä. Kerro lapselle, että jännittää saa ja se on luonnollista, lähes kaikki ihmiset jännittävät. Kerro koska sinä olet jännittänyt ja mikä sinua auttoi? Kerro myös, että jännittämisen helpottamiseen on olemassa keinoja.

  Hengitysharjoutuksia

  Kun jännitys lyö päälle voi keho reagoida siihen fyysisesti yllättävän vahvasti. Sydämen syke nousee, hikoiluttaa, täristyttää ja pyörryttää. Hengitysharjoitukset auttavat fyysisiin oireisiin ja sen kautta pikkuhiljaa myös itse jännitykseen. Harjoittele lapsen kanssa hengittämään rauhallisesti jännittävässä tilanteessa. Näytä esimerkkiä rauhalliseen hengitykseen. Hengitä sisään nenän kautta ja puhalla ulos hitaasti suun kautta. Tämä rauhoittaa ja rentouttaa lasta.

  Vie lapsi mielikuvitusmatkalle

  Joskus lapsen jännitystä voi helpottaa viemällä tämän mielikuvitusmatkalle jonnekin ihanaan paikkaan. Lapsi voi hyödyntää tätä opittua taitoa myöhemmin koulussa ja harrastuksissa. Lapsi voi kuvitella luokan edessä esitelmää pitäessään olevansa huvipuistossa tai suihkulähteellä. Ehkä sitten tilanne ei tunnu enää niin ahdistavalta.

  Älä vähättele lapsen jännitystä

  Lapsen jännitys on kuitenkin aito tunne, mitä ei tuli ikinä missään tilanteessa vähätellä. “Reipastu nyt vähän” tai “Lopeta nyt tuo turha jännittäminen” on lauseita, mitkä eivät lasta auta. Joskus pieni tsemppaaminen kannustavilla sanoilla voi kuitenkin viedä tilannetta eteenpäin ja rohkaista lasta lisää.

  Älä pahenna jännitystä ennakoimalla

  Tärkeää vanhempana on ymmärtää myötätuntoisesti lapsen jännitystä, mutta ei pahentaa sitä. Älä ennakoi lapsen jännitystä, vaan ottakaa jokainen tilanne uutena vastaan. Pahimmillaan lapsi alkaa jännittämään tilannetta,  koska sinä vanhempana puhut hänelle etukäteen tilanteesta jännittävänä.

  Jokainen ihminen kokee jännityksen erilailla ja eri tilanteissa, älä siis koskaan vertaa lastasi itseesi tai muihin lapsiin.

  -Poikien Äidit toimitus-

  Vastaa