• Milloin lapsi oppii puhumaan?

  Usein vanhemmat odottavat lapsen ensimmäisiä sanoja. Jännityksellä odotellaan, olisiko ensimmäinen sana isi? Tai mahdollisesti äiti? -Nyt se ainakin sanoi aivan selväsi äiti!
  Lapsen kehityksestä saatetaan myös huolestua, jos puhetta ei ala kuulua. Milloin yleensä sitten lapsi oppii puhumaan, ja koska puheen puuttumisesta kannattaa huolestua?

  lapsi oppii puhumaan

  1-2 vuoden iässä lapsi oppii sanoja vauhdilla

  Jokainen lapsi on aina yksilö, niin myös tässäkin asiassa. Jotkut oppivat toisia aikaisemmin puhumaan useamman sanan lauseita, kun toiset lapset opettelevat vasta ensimmäisiä sanojaan. Useimmiten 1 vuoden iässä alkaa tulla ensimmäisiä sanoja. 1,5 vuotiaalla on useamman kymmenen sanan sanavarasto, lähempänä kahta ikävuotta lapsi saattaa tuottaa jo muutaman sanan lauseita.

  Alle kaksivuotias saattaa ymmärtää jopa 250 sanaa, vaikka osaisi sanoa niistä vain muutaman kymmenen. Kun sanoitat lapselle tekemisiä, hän oppii sanoja lisää. Esimerkiksi ”laitetaan punainen paita päälle, mennään äidin autolla kauppaan”. Lapsi alkaa pikkuhiljaa ymmärtää mikä sana tarkoittaa mitäkin, ja oppii itsekin niitä toistamaan.

  Usein lapsilla on tässä iässä aivan oma kieli, johon saattaa sekoittua muutamia ihan oikeita sanoja.

  Koska puheesta kannattaa huolestua?

  Oma lapsi voi oppia muita hitaammin puhumisen, eikä se välttämättä tarkoita mitään sen suurempaa. Lasten vertailu keskenään aiheuttaa turhaa stressiä niin aikuiselle kuin lapsellekin. Neuvolassa on kuitenkin hyvä tuoda ilmi mikäli huomaat, että lapsi ei ymmärrä puhetta eikä sanojen tarkoitusta. Lisäksi jos kaksivuotias ei sano yhtäkään sanaa, on hyvä asiasta mainita.

  Lisäksi neuvolassa on hyvä sanoa, jos lapsi ei käytä yhtään ilmeitä tai eleitä itsensä ilmaisemiseen, tai ei reagoi lainkaan puheeseen tai katso puhujaan päin. Neuvolan työntekijä osaa arvioida tilanteen, ja tekee tarvittaessa lähetteen puheterapeutille.

  Lähteet: Kansanterveys, terveyskirjasto, oppi ja ilo

  -Poikien Äidit toimitus-

  Vastaa