• You are currently viewing Tilastoja synnytyksistä -kuinka moni käyttää kipulääkettä tai synnyttää alakautta?
  photo: Christian Bowen

  Tilastoja synnytyksistä -kuinka moni käyttää kipulääkettä tai synnyttää alakautta?

  Oletko koskaan miettinyt, että kuinka moni synnyttäjä lopulta päätyy käyttämään puudutusta synnytyksessä tai, että mikä on alatiesynnyttäjien prosentuaalinen lukema? Listasimme tähän artikkeliin kiinnostavimpia tilastoja synnytyksistä.

  Tilastoja synnytyksistä Suomessa

  Miten synnytys alkaa?

  Suurin osa synnytyksistä käynnistyy supistuksilla. Noin joka viides synnytys alkaa lapsivedenmenolla ilman edeltäviä tai samanaikaisia supistuksia. Suomessa keskimäärin joka kolmas synnytys käynnistetään. Tavallisimpia syitä käynnistää synnytys ovat yliaikaisuus (42+0), lapsivedenmeno ja erilaiset raskauden kulkuun liittyvät ongelmat.

  Kipulääkkeet

  Kipulääkkeitä synnytyksissä käyttää 89% äideistä. Kipulääkkeiksi luetaan esimerkiksi ilokaasu ja vahvat kipulääkkeet, jotka eivät poista kipua, mutta vaimentavat kiputuntemusta. Paikallisia puudutuksia ovat spinaalipuuduts, epiduraalipuuduts, spinaalipuudutus, kohdunkaulanpuudutus ja häpyhermon puudutus.

  Missä vauvat syntyvät?

  Suurin osa vauvoista 99,4% syntyy Suomessa sairaalassa. Loput matkasynnytyksinä (ei ehditä sairaalaan) tai kotona. Joka viides uusi elämä alkaa Naistenklinikalla Helsingissä. Suomessa pisin synnytysmatka on 450 kilometriä, Utsjoelta Rovaniemelle.

  Miten vauvat syntyvät?

  Vauvoja syntyy eniten alateitse. Noin 83% vauvoista syntyy alateitse. Perinataalitilaston mukaan kaikista synnytyksistä 9 % on kiireellisiä sektioita, noin 7 % suunniteltuja sektioita ja noin 1% hätäsektioita. Äideistä 2% päätyy sektioon pelon vuoksi.

  Vuonna 2020 yli 35-vuotiaiden raskauksista 23,0 prosenttia päätyi keisarileikkaukseen, mikä oli noin kuusi prosenttiyksikköä enemmän kuin nuoremmilla synnyttäjillä. Ensisynnyttäjillä ero oli vielä suurempi: 35 vuotta täyttäneille ensisynnyttäjille tehtiin 14,3 prosenttiyksikköä enemmän keisarileikkauksia kuin nuoremmille ensisynnyttäjille. (THL)

   

  tilastoja synnytyksistä
  photo: Aditya Romansa

  Synnytyksen kesto

  Ensisynnyttäjän synnytys kestää keskimäärin 10-20 tuntia säännöllisten supistusten alkamisesta. Uudelleensynnyttäjän synnytyksen kesto voi olla paljonkin lyhyempi. Lapsi voi syntyä syöksyllä jopa tunnissa. syöksysynnytykseksi on määritelty synnytys, joka kestää ensisynnyttäjällä alle neljä ja uudelleensynnyttäjällä alle kaksi tuntia.

  Syntyneet lapset

  Suomessa lähes kaikki vauvat syntyvät elävänä ja voivat hyvin. Kuolleena syntyneiden lasten määrä on vähentynyt Suomessa vuosikymmeniä. Suomessa syntyy kuolleena vuosittain noin 170 lasta. Suhdeluku on 3/1000. Yleisin sikiön kuolinsyy on hapenpuute. Siihen menehtyy noin joka kolmas kuolleena syntynyt vauva. (YLE)

  Kaikista synnytyksistä 1,35%:ssa syntyy kaksoset tai kolmoset. Vuosittain Suomessa syntyy 600-700 kaksoset ja 5-10 kolmoset. (Suomen monikkoperheet ry)

  Sukupuoli

  Suomessa syntyvistä lapsista poikien osuus on noin 51,1 prosenttia. Poikia kuolee lapsena ja nuorena tyttöjä enemmän.

  Sairaala-aika

  Jos synnytys etenee normaalisti on synnytyksen jälkeinen aika sairaalassa äidille ja vauvalle noin 2-3 vuorokautta. Ensisynnyttäjät viipyvät sairaalassa yleensä sairaalassa pidempään kuin uudelleen synnyttäjät. Vauva sopeutuu syntymän jälkeisiin muutoksiin kahden vuorokauden ikään mennessä.

  Lähteet:HS, Uusimaa, THL OYS, Mtv3,Jaga.fi,Terveyskirjasto, Tilastokeskus

  -Poikien Äidit toimitus-

  Vastaa