• You are currently viewing Lapsen toistuvat painajaiset -6 tapaa auttaa
  photo: Kelly Sikkema

  Lapsen toistuvat painajaiset -6 tapaa auttaa

  Kun lapsi tulee leikki-ikään voi lapsi alkaa näkemään eloisia ja jännittäviä unia, jopa painajaisia. Lapsen mielikuvitus on päivisinkin vilkas ja osalla lapsista mielikuvitus tulee mukaan uniin. Painajaisia voi nähdä vielä pitkään teini-ikäisenäkin.

  Jatkuva painajaisten näkeminen voi vaikuttaa siihen, ettei lapsi haluaisi mennä illalla nukkumaan tai lapsi haluaa toistuvasti vanhempien kanssa samaan huoneeseen yöksi.

  50% lapsista näkee usein painajaisia

  Painajaisia näkee lähes kaikki ellei kaikki lapset. Noin puolet lapsista näkee painajaisia usein.

  Se miten nähty painajainen vaikuttaa lapseen, on hyvin yksilöllistä.

  Painajaisten näkemisessä ei ole mitään epänormaalia tai huolestuttavaa, mutta jos painajaisia tulee usein ja ne alkavat vaikuttamaan lapsen elämään ikävällä tavalla, on syytä miettiä miten lasta voisi auttaa.

  Painajaisista on hyvä puhua lapsen kanssa silloinkin, vaikka painajaiset olisivatkin harvinaisia. On hyvä kertoa lapselle, että painajaiset ovat mielikuvitusta, eivät totta. Lasta tulee lohduttaa yöllä painajaisen yllättäessä.

  lapsen painajaiseen apu
  photo: Kahfiara Krisna

  Toistuvat painajaiset ja apu niihin -6 kohtaa

  1. Keskustelkaa rauhassa lapsen kanssa painajaisista, mitä lapsi näkee unessa ja miten hän ne kokee. Miettikää yhdessä voisiko lapsen arjessa olla joku asia, mikä laukaisee nämä painajaiset.
  2. Tehkää yhteinen suunnitelma miten toimitte kun painajainen tulee. Jos lapsi tietää, että hän voi tulla herättämään sinut tai tulla viereesi kun painajainen yllättää, tuo tämä tietokin lapselle turvaa.
  3. Ole turvallinen vanhempi. Vala lapseen uskoa siitä, että painajaiset jäävät vielä taakse ja lapsi selviää niistä. Ole vahva ja luotettava.
  4. Kerro omista kokemuksistasi. Olet varmasti itsekin joskus nähnyt painajaisia. Kerro, että nekin on joskus päättynyt.
  5. Käy läpi lapsen arkeen kuuluvat ärsykkeet, puhelin, televisio, tietokone ja viestittely kavereiden kanssa. Mitä lapsi näkee päivittäin, onko kaikki hänen ikätasolleen sopivaa?
  6. Jos lapsi näkee toistuvaa painajaista, niin pyydä lasta piirtämään uni paperille. Tai jos lapsi on isompi, niin kirjoittamaan se tarinaksi. Tapahtumien kirjaamisella voi olla hyödyllinen vaikutus pelottavan painajaisen neutralisoimisessa.

  Joskus syytä painajaisille ei löydy. Osa toistuvia painajaisia nähneistä ihmisistä on hyötynyt esimerkiksi energiahoidosta. Energiahoidoilla voi päästä eroon tunnetraumoista, jotka puolestaan voivat aiheuttaa painajaisia.

  lapsen painajaiset
  photo: Isaac Del Toro

  Lähteet: Muksuperheenuni, Iltalehti, KultainenSulka

  -Poikien Äidit toimitus-

  Vastaa