• Raudanpuute voi olla syy alakuloisuuteen

  Raudanpuute tarkoittaa sitä, että rautaa menetetään enemmän kuin sitä saadaan ravinnosta elimistöön. Useimmiten raudanpuutetta esiintyy esimerkiksi hedelmällisessä iässä olevilla naisilla (runsaat kuukautiset tai raskaus voi aiheuttaa puutosta), iäkkäillä, urheilijoilla sekä verenvuodon- ja  luovutuksen yhteydessä.

  Alhainen hemoglobiiniarvo voi olla merkki raudanpuutteesta, hemoglobiinin tärkein tehtävä on kuljettaa hengittäessä saatu happi keuhkoista kudoksiin verenkierron mukana. Miehillä hemoglobiinin viitearvot ovat 134–167 g/l, naisilla: 117–155 g/l.

  raudanpuute

  Miten raudanpuute oireilee?

  Raudanpuute oireet ovat moninaisia, ja vaihtelevat yksilöllisesti. Oireita voivat olla esimerkiksi:

  • alakuloisuus, masennus
  • väsymys
  • nivelkivut
  • päänsärky
  • levottomat jalat
  • hiusten lähtö/ ohentuminen
  • huonokuntoiset kynnet
  • huimaus
  • hengästyminen
  • yleiskunnon heikkeneminen

  Jos oma yleiskunto on laskenut, mieliala huono ja olo muutenkin vetämätön, kannattaa ottaa yhteys lääkäriin ja selvittää rauta-arvojen tilanne. Raudanpuute voi olla syy alakuloisuuteen ja väsymykseen.

  Mikä ferritiini?

  Ferritiini on raudan varastoitumismuoto, sen pitoisuutta veressä pidetään rauta-arvojen mittarina. Alhainen ferritiinipitoisuus on hemoglobiinia varhaisempi merkki raudanpuutteesta. Ferritiinin ottaminen ei kuulu perusverenkuvaan, niin kuin hemoglobiinin. Sen mittaaminen täytyy erikseen pyytää.

  Kuinka saada rauta-arvot nousemaan?

  Alhaisiin rauta-arvoihin voidaan käyttää apteekista saatavia rautalisiä, mutta rautaa saa myös ruuasta. Varsinkin ennaltaehkäisevänä on hyvä syödä rautapitoisia ruokia, jos on taipumusta alhaisiin rauta-arvoihin. Rautapitoisia ruokia ovat mm:

  • Pavut, herneet
  • Ruisleipä
  • Tonnikala
  • Punainen liha
  • Pinaatti
  • Pasta, peruna, riisi
  • Kananmuna
  • Siemenet
  • Soijavalmisteet
  • Veri- ja maksaruuat
  • Kalat
  • Vehnälese

  Raudan imeytymistä heikentäviä ruoka-aineita ovat mm: kahvi, maitotuotteet, alkoholi, kalsium ja magnesium lisät. C-vitamiini edesauttaa rautaa imeytymään, joten C-vitamiinin saannista on myös hyvä pitää huolta. C-vitamiinia saa tablettien lisäksi marjoista, kasviksista ja hedelmistä.

  Lähteet: Puhti, Terveystalo

  -Poikien äidit toimitus-

   

  Vastaa