• Endometrioosi ja sen oireet

  Ednometrioosissa kohdun limakalvon tapaista kudosta esiintyy kohdun ulkopuolella, yleisimmin emättimen ja peräsuolen välissä tai munasarjojen tai virtsarakon pinnalla. Endometrioosia esiintyy n. 10% naisista, ja sen perussyytä ei tunneta. Perimällä uskotaan olevan merkitys sen synnyssä. Endometrioosi voi olla todella kivulias kantajalleen.

  Mitä oireita?

  Endometrioosin oireet vaihtelevat sen kantajan, sekä sijainnin mukaan. Joskus sairaus voi olla hyvin vähäoireinenkin. Tyypillisin oire on voimakkaat kuukautiskivut, mutta usein liittyy myös muitakin oireita. Alavatsakipu on hyvin tavallinen oire, lisäksi endometrioosi voi oireilla esimerkiksi ulostus-tai virtsaamiskipuna. Myös yhdyntäkipu on tavallinen oire. Endometrioosi voi aiheuttaa lapsettomuutta.

  Endometrioosi voi oireilla jo teini-iässä, yleensä oireilu helpottaa vaihdevuosi-ikään tullessa.

  endometrioosi

  Toteaminen ja hoito

  Oireet ja gynekologiset tutkimukset antavat viitteitä sairaudesta. Ultraäänellä voidaan nähdä endometrioosikystia, ja gynekologisessa tutkimuksessa kohtu ja sen vieruskudokset aristavat. Lopullinen endometrioosin toteaminen voidaan tehdä tähystysleikkausessa, mutta usein sitä ei tarvitse tehä vaan hoito voidaan aloittaa oireiden perusteella. Jos oireet eivät hoidolla helpotu, voidaan tähystystä harkita.

  Suurin osa endometrioosista kärsivistä tulee spontaanisti raskaaksi, mutta sairaus voi heikentää munasarjojen ja munatorvien toimintaa ja näin aiheuttaa lapsettomuutta. Mitä vaikeampi endometrioosi on, sitä enemmän se saattaa vaikuttaa lapsien hedelmällisyyteen. Endometrioosista johtuvaa lapsettomuutta pystytään hoitamaan, jos hoidoista huolimatta raskaus ei ala, voidaan käyttää koeputkihedelmöitystä.

  Parantavaa hoitoa endometrioosiin ei ole, mutta kipuja voidaan hallita kipulääkkeillä, sekä taudin etenemistä voidaan hillitä käyttämällä hormonaalista ehkäisyä esimerkiksi e-pillereitä tai hormonikierukkaa.

   

  Lähteet: terveyskirjasto, mehiläinen

  -Poikien äidit toimitus-

  Vastaa