• Nuorten kesätyöt -vinkit hakemiseen

  Kevään kurkistaessa kylmän talven takaa on nuorilla edessään jälleen jokavuotinen kesätöiden etsintä. Nuorten kesätyöt ovat kysyttyjä. Homma ei ole niin helppo miltä kuulostaa, sillä useisiin yrityksiin on tarjolla enemmän hakijoita, kuin paikkoja. Joissain yrityksissä saattaa myös olla ikäraja kesätyöntekijöille. Näiden seikkojen ei pidä antaa lannistaa, vaan nuoren kannattaa aloittaa kesätyöpaikan etsintä ajoissa.

  Ikäraja esteenä? 

  Monet työnantajat vaativat täysi-ikäisyyttä, joten alle 18-vuotiaan voi olla vaikeaa löytää kesätöitä. Mahdotonta se ei kuitenkaan ole, sillä jo 13-vuotiaalla on mahdollisuus päästä kesätöihin, jos täyttää samana vuonna 14 vuotta. 14-vuotias voi aloittaa kevyen kesätyön. 14-vuotiaan työntekoon liittyy kuitenkin sekä työajan että työnkeston rajoituksia, joista kerrotaan lisää laissa nuorista työntekijöistä. Esimerkkeinä, ettei alaikäinen saa tehdä ylitöitä eikä työ saa vahingoittaa terveyttä. Lisäksi alaikäisen työpäivien välissä pitää olla 14 tuntia lepoaikaa.

  Mistä kesätöitä?

  Monet kesätyöpaikat täytetään jo alkuvuodesta, siksi haku kannattaa aloittaa ajoissa ja hakemisen suhteen olla aktiivinen. Harvemmin kukaan tulee kotiovelle töitä tarjoamaan.

  Kesätyöpaikkoja voi etsiä monesta eri paikasta; Internetistä, yritysten kotisivuilta, TE-toimistoista, sosiaalisesta mediasta ja lehdistä. Hakulomake tulee täyttää huolellisesti ja kiinnittää huomiota siihen, että kaikki kohtiin on vastattu. Näin työnantajan on helpompi löytää juuri omiin tarpeisiin sopiva henkilö. Työnantajalle voi hakemuksen lähettämisen jälkeen vielä soittaa ja esittäytyä. Näin nuori jää paremmin mieleen. Internetistä löytyy myös CV-kone, jonka avulla voi laatia itselleen osaamispohjaisen CV:n eli ansioluettelon. CV:stä käy ilmi nuoren perustiedot ja osaaminen sekä mahdolliset aiemmat työpaikat.

  Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoittelun kautta myös 14-vuotiaiden on mahdollista työllistyä. Tutustu työelämään ja tienaa -harjoittelu on tarkoitettu peruskoululaisille, kymppiluokkalaisille ja lukiolaisille sekä valmentavassa koulutuksessa oleville.  Tällaisia kesän kahden viikon harjoittelupaikkoja tarjoavat esimerkiksi S-ryhmä ja Lidl. Myös 4H -yhdistykset tarjoavat vuosittain monelle alaikäiselle kesätöitä erilaisiin tehtäviin.

  Nuoren kannattaa myös reippaasti marssia suoraan yritysten ovista sisään tiedustelemaan kesätyöpaikkaa. Jos paikkaa ei saman tien tarjota, saa ainakin tiedon siitä mitä kautta kyseiseen paikkaan voi hakea. Koulussa suoritetuista palkattomista työharjoittelupaikoista voi myös kysellä kesäksi palkattua työtä ja ammattikouluopiskelijoiden kannattaa ensisijaisesti yrittää hakea oman alan kesätöitä, jolloin kesätöistä saisi enemmän irti tulevaisuutta ajatellen. 

  Myös monet kunnat ja seurakunnat työllistävät nuoria kesätöihin. Jotkin kaupungit järjestävät nuorille kesätöitä arvonnan kautta ja sukulaisilta ja tuttaviltakin voi löytyä kesätöitä, esimerkiksi nurmikon leikkuuta tai aidan maalausta. 

  nuoret

  Mikä ihmeen kesätyöseteli?

  Jotkin kaupungit ja kunnat tarjoavat nuorille kesätyönhakijoille avustuksen, kesätyösetelin, jonka tarkoituksena on helpottaa nuoren ensimmäistä kesätyöpaikan saamista. Hakiessa töitä on hyvä kertoa heti, että nuorella on kesätyöseteli. 

  Kunnissa jaetaan vuosittain eri määrä seteleitä ja se voi parantaa nuoren mahdollisuutta työllistyä. Kesätyösetelillä korvataan setelin arvon verran työntekijän palkasta kunnalle/kaupungille. Seteliin ovat oikeutettuja 15–18-vuotiaat. 

  Koska kesäseteleihin liittyvät käytännöt vaihtelevat kaupunkien ja kuntien mukaan, tietoa näistä löytyy parhaiten oman paikkakunnan verkkosivuilta. Kesätyöseteleillä ei kuitenkaan voi hakea töihin valtiolle, kaupungille, sukulaisille eikä perheenjäsenille.

  Kesätöissä

  Alle 15-vuotiaan työsopimuksen tekemiseen tarvitaan aina huoltajan lupa ja palkkaa varten tarvitaan verokortti. Verokortti tulee automaattisesti kotiin sen vuoden alussa, jolloin nuori täyttää 16-vuotta. Sen voi myös tilata Oma Vero -palvelusta. Mikäli nuorella ei ole verokorttia, palkasta peritään 60 % veroa. Verokortti kannattaakin toimittaa työnantajalle mahdollisimman pian.

  Kesätöihin kannattaa suunnata reippaalla asenteella. Hyvä työntekijä jää mieleen ja nuorelle saatetaan tarjota töitä myös ensi kesäksi. Työnantajan vastuulla on antaa nuorelle hyvä perehdytys työhön.

  Töiden päätyttyä saa työtodistuksen. Siitä ilmenee kesätöiden kesto ja työtehtävät. Työtodistukset kannattaa säilyttää, sillä niistä työantaja näkee hankitun työkokemuksen.

  Muistilista kesätyönhaun tueksi:

  • Aloita kesätöiden haku ajoissa, parhaimmat paikat täytetään nopeasti.
  • Kannattaa hakea moneen eri työpaikkaan, vaikkei kaikki paikat tunnu yhtä mieluisilta. Kerrytät kokemusta.
  • Panosta työhakemukseen – Se on ensivaikutelma työnantajan kanssa.
  • Voit hakea kesätöitä myös alaikäisenä.
  • Muista tärkeät paperit; verokortti, työsopimus ja työtodistus.

  Lähteet; duunitori.fi, nuortenelama.fi, TE-toimisto

  -Poikien Äidit toimitus- 

  Vastaa