• You are currently viewing Aikuinen ei lyö lasta IKINÄ -ei edes kiusaajaa
    älä lyö lasta

    Aikuinen ei lyö lasta IKINÄ -ei edes kiusaajaa

    Tiedättekö mitä… aikuinen ei lyö lasta IKINÄ -ei edes kiusaajaa

    Oon aika järkyttynyt siitä millaisen vastaanoton sai Iltalehden uutinen, missä kerrottiin aikuisen miehen lyöneen ala-aste ikäistä poikaa niin, että tämä joutui sairaalaan. Jutun kommentit ovat luokkaa “ihan oikein”.

    Kommentit johtunee sanasta -kiusaaja- jota on uutisessa käytetty mielestäni aika kyseenalaisesti. Uutinen on otsikoitu, että isä löi tyttärensä kiusaajaa, mutta itse uutisen luettua selviääkin, että kyse onkin ilmeisesti ollut kahden nuoren riitelystä nuorisotalolla, joista poika oli ala-asteikäinen ja tyttö yläasteikäinen. Tytön isä kävi lopulta lyömässä poikaa nuorisotalon pihalla ja poika joutui sairaalaan.

    Miten tämä voi kenenkään normaalin ihmisen mielestä olla ok toimintaa? Kysynpähän vaan!

    Saako kiusaajaa lyödä?

    Okei, uutisesta ei ihan selviä onko lehdistö käyttänyt sanaa -kiusaaja- löyhästi. Onko kyseessä ollut kahden nuoren tasapuolinen riitatilanne nuorisotalolla vai edeltääkö riitatilannetta yksipuolinen kiusaaminen, mikä on jatkunut pitkään. Moni uutisen otsikon lukenut ainakin päätti, että kyseessä oli pitkä yksipuolinen kiusaaminen. Ehkä omat kokemukset kiusatuksi tulemisesta nousivat pintaan?

    Satun tietämään tästä asiasta jotain, kuulin tutultani.

    Poika oli vahingossa kaatanut limsaa tytön puhelimelle. Tämän jälkeen tyttö oli soittanu isänsä paikalle, joka oli hakannut pojan niin, että luita murtui kasvoista.

    Oletko sinä se, jonka mielestä on ihan oikein, että isä kävi lyömässä lasta?

    Jos vastaat kyllä niin vastaa rehellisesti seuraaviin kysymyksiin…

    *Olisiko sinusta ok, jos isä olisi käynyt lyömässä tyttärensä/poikansa kanssa tapellutta tyttöä?

    *Olisiko sinusta ok, jos äiti olisi käynyt lyömässä tyttärensä/poikansa kanssa tapellutta tyttöä?

    *Olisiko sinusta ihan ok, jos sinun poikaasi tai tyttöäsi kävisi lyömässä naamaan aikuinen, koska lapsesi olisi tapellut hänen lapsensa kanssa nuorisotalolla?

    Mikäli kaikki nämä yllä olevat olisivat sinulle ok, niin sitten olet kaiketi ihminen, joka ratkaisee asioita väkivallalla. Mutta jos edes yhteen kohtaan yläpuolella vastasit ei, niin ehkä olet juuttunut vanhoihin sukupuolinormeihin. –poika oppii lyönnistä.

    Leijonaemona tekisin näin

    Sen sanon, että JOS kyseessä on kahden nuoren riitatilanne nuorisotalolla, eikä mitään sen enempää, niin itse kyseisen pojan äitinä pitäisin huolen siitä, että isä saisi tuomion lapsen pahoinpitelystä, tyttö siihen yllyttämisestä ja lehdistö valheellisen sekä harhaanjohtavan tiedon uutisoimisesta. En jättäisi juttua tähän.

    JOS poikani olisi yksipuolisesti kiusannut tätä isompaa tyttöä pitkään (tai edes vähän aikaa), niin poikani saisi tottakai kotona siitä rangaistuksen ja pitkän keskustelun. Sen lisäksi pitäisin huolen, että hän pyytäisi tytöltä anteeksi, eikä ikinä enää kiusaisi ketään. Isää vastaan nostaisin silti syytteen lapsen pahoinpitelystä.

    -Anonyymi kirjoittaja-

    Voit lähettää Sana on vapaa kirjoituksia meille osoitteeseen myynti@poikeinaidit.fi tai tämän sivun alalaidasta.

    Kommentit

    1. Erica

      Pakko sanoa että omassa kiusaamistilanteessa olisin todellakin ollut iloinen, jos joku kiusaajilleni turpaan olisi antanut. Koko peruskouluaika yhtä HELVETTIÄ! Koulu, poliisit tai sossut EI saanu kiusaamista loppumaan. Jos joku olis näille kusipää kiusaajille turpaan antanut ja nää siitä olis ottanu opiksi ettei ketään kiusata, niin kyllä he sen todellakin olis ansainnut! Että kyllä, turpaan veto on oikein, jos mikään muu ei auta ja saa kiusaamista loppumaan. Jos saa samalla mitalla takaisin, niin kyllä siitä voi oppia. 🙂

      1. Jonna

        Kiusaaminen ei ikinä ole kivaa, tiedän olen sen myös kokenut, mutta se ei missään nimessä oikeuta aikuista pahoinpitelemään lasta! Tässä kyseisessä tapauksessa on tullut nyt ilmi ettei mitään kiusaamista edes ole ollut, vaan yksittäinen riitatilanne. Ajattele jos kaikki vaan hakkaisivat ne jotka käsketään hakkamaan “isi toi kiusaa mua” ja isi ei selvitä yhtään mitä on tapahtunut. Se on aika pelottava maailma se…

    2. Apua

      Pahoinpitely julkisella paikalla ei ole asianomistajarikos, joten tästä kuka vain, joka tietää asiasta yhtään, niin äkkiä rikosilmoitus tästä aikuisesta lyöjästä! Periaatteessa lehtiuutisenkin vieminen poliisille pitäisi riittää, koska poliisin on tutkittava myös oma-aloitteisesti tietoonsa tulleet yleisen syytteen alaiset rikokset. Voiko tällaista vielä tapahtua vuonna 2022???

    3. Apua

      No niin, perun äskeisiä, uutisen mukaan poliisi tutkii asiaa.

    4. Erica

      No tämä on totta. Mutta jos kiusaaminen on jatkuvaa, kyllä siihen sitten voisi puuttua vaikka aikuinen just lyömällä. Tai vaikka isosisarus, jos niitä on. Ainakin omasta mielestä, kun koko peruskouluaika oli kiusaamista ja sen takia vaan lintsasin niin helvetisti koulusta, viiltelin, voin pahoin ja pari itsemurhayritystä takana. Ja nyt aikuisena käyn terapiassa, josta joudun maksamaan itse vaikka kelakin korvaa osan. Mutta sais nää kiusaajat maksaa, mutta ei vaan kiusaaja joutuu kärsimään koko ikänsä kun sai turpaan, potkittiin, tavaroita hajotettiin ja varastettiin, haukuttiin, koitettiin pari kertaa hukuttaa uimahallissa ja lisäksi kustiin ja syljettiin päälle. Kyllä olis pari turpakäräjää voinu saada tän kiusaamisen loppumaan.

      1. Jonna

        Ei edes silloin aikuinen lyö lasta, se vaan ei ole ok. Ymmärrän täysin kiusaamisen tuskan ja siitä olen samaa mieltä, että aikuisten TULEE puuttua! Mutta toisin keinoin.

        1. Ghetto Masa

          Jos ei mikään muu enään auta niin se on minun mielestäni viimeinen keino. ja jutussa ei ole mitään todisteita että olisi ollut vain yksittäinen riitatilanne.. vaan anonyymi viesti missä sanotaan sitä ja tätä.. olisi erittäin kiva kuulla kiusatun tarina tähän jeesustelun päätteeksi.. tietenkin väkivalta on aina väärin mutta siihen on minun mielestäni silloin joku pieni oikeutus jos kaikki keinot on käytetty ja kusipää vaan jatkaa ja jatkaa. Mutta jos pitää paikkaansa että noin pienestä on lähtenyt isipappa lyömään niin sitten on eri asia. Mutta kun oikeen miettii niin en kyllä usko että on ollut yksittäinen riitatilanne vain koska jokainen aikuinen kyllä osaa hillitä itseään sen verran että yksittäinen puhelimen rikkominen olisi varmasti saatu hoidettua muutenkin kun tollasella raivolyönnillä.. miettikää nyt vähän.. noin kova lyönti vaatii kyllä vähän patoutunutta raivoa jo taakse.. ja vielä lapseen.. se on eri asia taas jos uskot aivan kaikki mitä poikasi kaverit sanoo.. vinkkinä vain että ei ne aina totta puhu.

          1. Jonna

            Noh jos aikuinen mies pystyy lyömään LASTA niin että tämän naamasta murtuu luita, niin siinä ei enää puhuta patoutuneesta vihasta vaan mielenterveysongelmista ja ties mistä. Ihan jokainen aikuinen tietää, että lyömällä lasta kovaa, voi lapsi pahimmillaan kuolla. Syytekin voi olla miehelle sen mukainen….

    5. Anna

      Jos joku aikuinen pahoinpitelisi lapseni sairaalakuntoon, oli hänen mielestään se mitenkä oikeutettua hyvänsä, niin saisi minusta leijonaemon heräämään esiin. Itselläni monen vuoden kiusatuksi tuleminen takana kouluaikana mutta ikinä, ei ikinä käynyt minulla tai isälläni mielessäkään että kiusaamisen saisi loppumaan vetämällä aikuisen toimesta lasta turpiin. Se ei todellakaan ole ok tai hyväksyttävää millään perusteilla! Varsinkin jos klikkiotsikko harhauttaa luulemaan että niin sitä kilttiä viatonta tyttöä iso paha poika on kiusannut pitkän aikaa.

      Huolestuttaa kyllä millaisessa kodissa tuo tyttö kasvaa ja monestiko häntä on pahoinpidelty vuosien varrella? Entä perheen muut lapset? Lasten äiti? Itse en sellaisen miehen kanssa voisi olla joka kättään nostaisi minua tai lapsiamme vastaan.

      Toivon totisesti ettei pahoinpitelystä tullut pysyviä vammoja pojalle ja että isä joutuu rikosoikeudellinen vastuuseen kunnon. Isot vahingonkorvaukset pojalle ja tämä lapsia pahoinpitelevä ihmisroska vankilaan + nimi julkiseksi! En itse ainakaan haluaisi olla tuollaisen roskan naapuri, ystävä tai työkaveri. Kuvottavaa toimintaa kuten myös hurraavan “fanijoukon” ylistys netissä, miten he pitävät tekoa oikeutettuna jne.

      1. Jonna

        Samaa mieltä, saa mies olla onnellinen että ei osunut tämän äidin poika uhriksi… pitäisin huolen, että rangaistukset olisi kunnossa, kaikilta osin! Tsemppiä perheelle!

    6. Tippa

      Olen valitettavasti joutunut törmäämään ilmiöön, jossa isälle oma lapsi on ainoa siedettävä yksilö ja muut lapset pelkkää häiriötä ja luonnollisesti kiistatilanteessa automaattisesti syyllisiä. Minusta tämä isätyyppi on todella keskenkasvuista ja kykenemätön ymmärtämään edes miksi on väärin aikuisen uhkailla tai pahoinpidellä lasta. Meidän tilanteessa auttoi vain muutto muualle, aikuisten keskusteluyritykset olivat täysin tuhoon tuomittuja ja lisäsivät vain vettä myllyyn ääliömäisiin toimiin.
      Ikävää tässä uutisessa on sekin, että vaikuttaa että tytär on omaksunut isän tavan ratkaista tilanteet, itse en varmasti olisi pyytänyt paikalle ailahtelevaa tai liian voimakkaasti reagoivaa isää.
      Tiesittekö muuten että aikuisetkin miehet traumatisoituvat pahoinpitelystä usein niin, että elämä menee aivan sekaisin? Pelottaa liikkua ulkona, ei voi luottaa ihmisiin eikä välttämättä edes omiin tuttuihin. Toivottavasti tämä vielä nuori lapsi saa riittävästi tukea ja myös oikeutta sitä kautta että aikuinen todella saa rangaistuksen!

      1. Jonna

        Minusta myös tämän pahoinpitelijä isän tyyppinen asenne isältä, äidiltä tai keltä tahansa aikuiselta on todella toksinen!

    7. Essiivi

      Tuo otsikko antaa kieltämättä harhaanjohtavan mielikuvan. Tytön isä olisi voinut yrittää hoitaa asian puhumalla.
      Minun mielestäni lyöminen on ihan se äärimmäinen, vihoviimeinen keino kiusaamisen ratkaisemiseen.
      Siis jos kiusaamisesta on tuntitolkulla esim. valvontakamerakuvaa sekä useita todistajanlausuntoja ja kiusaajan kanssa on keskusteltu asiasta 50 kertaa sekä yksin että huoltajien läsnäollessa, lasu on tehty ja kouluun ja/ tai nuorisotilaan on hankittu lisää henkilökuntaa rauhan säilyttämiseksi. Jos kiusaaminen tästä kaikesta huolimatta jatkuu, niin siinä tapauksessa voin jollain alkeellisella tasolla ymmärtää sen, että kiusaajalta lyödään silmä mustaksi. Luiden murtaminen kiusaajalta menee kuitenkin liian pitkälle.
      Olen valitettavan usein kuullut niistä tapauksista, joissa pitkään jatkunut kiusaaminen on loppunut vasta silloin, kun kiusaajalle on annettu kunnolla takaisin. Tai sitten asiaan on puututtu vasta silloin, kun kiusattu on hermostunut ja tönäissyt tai lyönyt kiusaajaa. Tällöin kiusattu saatetaan leimata turhan herkkänahkaiseksi. Ei se niinkään saa mennä.

      1. Jonna

        Jotenkin olen samaa mieltä, mutta mielestäni niissäkin tapauksissa olisi paras kun lapsi itse puolustautuisi, näin kävi omalle pojalleni jota oli kiusattu. Hän antoi kerran takaisin ja homma loppui siihen. Jos tämä jutun kiusaaminen jollain muotoa edes pitäisi paikkansa, niin yläaste ikäinen tyttö olisi varmasti pystynyt pistämään hanttiin pienemmälleen ala-aste ikäiselle pojalle.Vielä kun tytöt kasvavatkin paljon aikaisemmin. Mutta kun emme tosiaan juttua täysin tiedä, niin vaikea sanoa sitten niin…

    8. Hanne

      Tosiaan, “kun emme juttua täysin tiedä”, juuri oikea kommentti edelliseltä. Juttua näemmä riittää vaikka ei tiedetä faktoja, ei detaljeja niin mitä tiedätte? Mitä oikeasti tiedätte? Tiedättekö niin paljon asiasta että kykenette kommentoimaan. Minä en siihen pysty niillä tiedoin mitä aikaisemmin mainittu lehti on asiasta infonnut. Liekö syynä elämänkokemus, ymmärrys ettei ole syytä puhua asioista, joista ei tiedä, ei yleensäkään arvostella ihmisiä ellei tunne. Kun puhuu omista asioistaan, niihin liittyvistä tunteista, ollaan faktojen äärellä. Herättelen pohtimaan asiaa syvällisemmin lähestymällä sitä ensin kysymyksellä “mitä minä oikeastaan tiedän tästä kyseisestä asiasta ja sen faktoista. Jos vastaus on…” En itse asiassa juuri mitään” niin mikä tarve ajaa kommentoimaan asiaa..Spekuloimaan. Joten.. Pohtikaahan tovi.

      1. Jonna

        Sen minä ainakin tiedän, että oli juttu mennyt ihan miten tahansa, niin aikuinen ei saa lyödä lasta. Se mielipide ei muutu minulla mihinkään,vaikka mitä tietoa puuttuisi.

    Vastaa