• You are currently viewing Mitkä rattaat tai vaunut kannattaa hankkia?

  Mitkä rattaat tai vaunut kannattaa hankkia?

  Oletko miettinyt mitkä rattaat tai vaunut kannattaa lapselle hankkia? Tähän artikkeliin on koostettu sinulle laajasti tietoa erilaisista vauvojen ja lasten kulkupeleistä.

  Lastenrattaiden ja-vaunujen kehityskaari on vuosien saatossa muuttunut hurjasti. Kun ennen vanhaan lastenvaunuissa oli suurin piirtein vain pyörät ja vaunukoppa, nykyään vaunuja ja rattaita löytyy moneen eri tilanteeseen, monilla eri ominaisuuksilla.

  Lasten vaunujen- ja rattaiden kehitystyöhön on panostettu suuresti; On juoksurattaita, cityrattaita, matkarattaita, sisarusrattaita, kääntyvillä pyörillä, kuomulla, ilman kuomua ja niin edelleen. Puhumattakaan lisätarvikkeista, kuten esimerkiksi päivävarjoista, hyttysverkoista, juomapullon pidikkeistä, lämpöpusseista ja rattaisiin asennettavista torvista.

  Mistä sitten tietää mitkä rattaat tai vaunut kannattaa hankkia? Ja mitä eroa on rattailla ja vaunuilla?

  Lastenvaunuissa kuljetetaan vastasyntyneitä ja vauvoja siihen saakka, kunnes he oppivat istumaan. Lastenvaunuja saa myös niin sanottuina hybridimalleina, jolloin vaunut kasvavat lapsen mukana, eikä heti tarvitse rynnätä vaunukaupoille lapsen halutessa mieluummin istua kuin maata. Koska vauvat puklaavat usein, kannattaa huomioida tekstiilipintojen helppohoitoisuus. Irrotettavat pehmusteet helpottavat vaunujen puhtaanapitoa.

  Rattaat ovat lapsille, jotka pystyvät jo istumaan. Rattaat eroavat toisistaan esimerkiksi käyttöiän, renkaiden koon ja renkaiden kääntyvyyden suhteen. Ne ovat vaunuja kevyempiä ja ketterämpiä liikkuvuuden suhteen, joten rattaat sopivat vaunuja paremmin julkisiin tiloihin ja paikkoihin. Kääntyvien etupyörien ansiosta rattaita on helppo liikutella pienissä tiloissa. Suurin osa rattaista on myös helppo laittaa kasaan ja nostaa auton takaluukkuun. Rattaiden pieni koko on hyödyksi myös kotona, jossa säilytystilaa saattaa olla vähemmän. Laadukkaina rattaina pidetään kevyitä, mutta tukevia rattaita.

  Nykyään kiinnitetään enemmän huomiota turvallisuustekijöihin, joten rattaiden varustukseen kuuluukin useimmiten turvavyö, haarahihna ja valjaat. Nämä pitävät huolen siitä, ettei lapsi tipahda rattaista eikä pääse itse kapuamaan pois. Tärkeää on myös huomioida, että lapsella on rattaissa hyvä olla.

  Kaupungin ulkopuolella asuvien vanhempien kannattaa keskittää huomio vaunujen niin sanottuihin ”maasto-ominaisuuksiin”. Tällaisissa vaunuissa isommat pyörät ja pehmeä jousitus ovat avainasemassa.

  Sekä vaunuissa että rattaissa on panostettu myös säilytysratkaisuihin. Vaunujen ja rattaiden alapuolella on yleensä säilytystilaa, joten lapsen vaipat, vaihtovaatteet, välipalat ja lelut kulkevat kätevästi mukana.

  lastenvaunut

  Lisävarusteet

  Lastenvaunujen ja -rattaiden lisävarusteviidakossa saattaa eksyä. Kaikki lisävarusteet eivät ole tarpeellisia, eikä niitä kaikkia tarvitse hankkia. Lisävarusteet on suunniteltu helpottamaan vanhemman ja lapsen arkea.

  Vaunujen kuomuihin on saatavilla vaunuverhoja, jotka suojaavat lasta auringolta ja tuulelta. Vaunuverhoja on saatavilla myös turvakaukaloihin ja rattaisiin. Sadesuojia puolestaan kannattaa harkita, jos haluaa tehdä päivälenkkejä myös sadesäällä. Näin sekä vaunut/rattaat että vauva pysyvät kuivina. Hyttyssuojat puolestaan suojaavat lasta ötököiltä.

  Hankkiipa sitten millaiset vaunut tai rattaat tahansa, on hyvä tiedostaa, että niissä on keskenään eroja. Kuitenkin ne kaikki on suunniteltu lapsen ja vanhemman käyttömukavuutta ajatellen.

  Erilaiset vaunut ja rattaat lyhyesti;

  Yhdistelmävaunut

  Yhdistelmävaunuissa yhdistyy nimensä mukaisesti sekä vaunut että rattaat, jolloin vauvan kasvaessa voi vaunukopan vaihtaa istuinosaan. Yhdistelmävaunuihin on mahdollista valita joko vaunukoppa tai kantokassi. Kantokassi on hyvä valinta silloin, jos vauvaa pitää siirrellä paljon. Istuinosa ja jalkatuki ovat säädettäviä, joten yhdistelmävaunut käyvät vauvasta taaperoksi asti.

  Matkarattaat

  Matkarattaat ovat nimensä mukaisesti rattaat, jotka ovat kätevä ottaa matkalle mukaan. Ne menevät helposti kasaan, ne saa pieneen tilaan ja ovat kevyet. Useisiin matkarattaisiin on mahdollista kiinnittää myös turvakaukalo.

  Tuplavaunut, sisarusrattaat

  Perheen lapsiluvun ollessa enemmän kuin yksi, kannattaa harkita tupla- tai sisarusrattaita. Ne ovat nimensä mukaisesti rattaat, joihin mahtuu useampi lapsi. Tuplarattaissa istuimet ovat joko vierekkäin tai peräkkäin, ja ne voidaan varustaa myös yhdellä vaunukopalla ja yhdellä sisaristuimella. Tuplarattaat, joissa istuimet ovat vierekkäin, ovat leveämmät kuin rattaat, joissa istuimet ovat peräkkäin. Monissa sisarusrattaissa on tilaa kahdelle, neljälle ja jopa kuudelle lapselle. Isommille sisaruksille on mahdollista hankkia vaunuihin erikseen kiinnitettävä seisomalauta.

  Juoksurattaat

  Nelipyöräisten rattaiden lisäksi saatavilla on myös juoksurattaita, jotka ovat hyvä valinta aktiiviseen perheeseen. Juoksurattaissa on kolme pyörää ja ison eturenkaan ansiosta ne ovat tukevat ja helposti ohjattavissa. Juoksurattaat on varusteltu leveällä taka-akselilla, jonka ansiosta liikkuminen vauhdikkaasti on turvallista. Joihinkin juoksurattaisiin on saatavilla myös vaunukoppa tai turvakaukalo. Näin juoksurattaista saadaan entistä monipuolisemmat. 

  -Poikien Äidit toimitus-

  Vastaa