• You are currently viewing Sopiva lemmikki lapselle
    Bea pupu kuoli tällä viikolla

    Sopiva lemmikki lapselle

    Millainen on sopiva lemmikki lapselle?

    Lähtökohta on se, että lapselle ei tule ostaa lemmikkiä. Tai jos ostaa, niin sillä ajatuksella, että AIKUINEN on vastuussa sen huolehtimisesta. Se on ihan sama kuinka paljon lapsi tai nuori väittää ja lupaa eläimestä huolehtivansa, niin siihen ei voi luottaa! Mieli muuttuu, hoitaminen onkin rankempaa kuin mitä ajatteli ja eläin ei olekaan sellainen mitä suunnitteli.

    Keräsimme tähän artikkeliin vinkkejä, eläimen valintaan.

    Minkälainen lemmikki lapselle parhaiten sopii?

    Ehkä enemmänkin olisi hyvä miettiä, millainen lemmikki teidän perheelle sopii.

    Mihin tarkoitukseen lemmikki tulee?

    Mihin tarkoitukseen lemmikki tulee? Onko ajatuksena, että sitä voi katsella? Tällöin kala tai hamsteri tai esimerkiksi käärme voivat olla hyviä lemmikkejä. Onko tarkoitus, että lemmikkiä voi silitellä? Tällöin koira tai kissa on aika varma valinta.

    Pitää ottaa myös huomioon, että aina eläin ei välttämättä kesyynny toivotunlaisesti ja sylilemmikiksi ei ihan jokainen eläin taivu, mutta kesyyntymistä voi esimerkiksi ruuan avulla kärsivällisesti eläimelle opettaa.

    Missä asutte?

    Lähtekää liikkeelle siitä, että missä te asutte. Pieni kerrostaloasunto kaupungissa toimii lemmikkien kanssa toisin kuin iso omakotitalo maalla.

    Pieniin asuntoihin sopii erilaiset pienet linnut, marsut, hamsterit, kanit, gerbiilit tai kalat. Pitää kuitenkin muistaa, että jokainen eläin tarvitsee kunnolla tilaa ja esimerkiksi kanin pitää saada toteuttaa lajilleen tyypillistä kaivamista jossain, siksi sen on hyvä päästä myös ulkoilemaan säännölllisesti. Muista myös, että eläimet eivät kuulu häkkiin, esimerkiksi kanin ja linnun tulisi saada olla vapaana, mieluiten koko ajan.

    Isommassa asunnossa ja omalla pihalla onkin sitten paljon helpompaa omistaa koira, kissa tai muita tilaa vaativia eläimiä.

    kani lemmikiksi

    Kuinka paljon hoitoa lemmikki vaatii?

    Kuinka paljon olette valmiita eläintä hoitamaan? Jokainen eläin vaatii hoitoa, mutta toiset enemmän kuin toiset. Onko lapsella myös vastuualueita (lopullinen vastuu eläimen hoidosta on aina aikuisella)? Jos otatte koiran, tulee sitä käyttää ulkona joka päivä säännöllisesti, jos otatte kanin tai marsun tulee niiden astiat tyhjentää ja täyttää, ja huolehtia eläimen puhtaanapito.

    Jotku eläimet pärjäävät muutaman päivän ilman hoitajaa, mutta usealle lemmikille tarvitsee olla aina hoitopaikka jos lähette johonkin (esim koira). Saatteko eläimen hoitoon turvalliseen paikkaan halutessanne? Tai saatteko esimerkiksi kissalle hoitajan kotiinne?

    Muistakaa myös, että eläimistä tulee sotkua, koirista ja kissoista lähtee karvaa, linnut  ja kanit sotkevat ulosteilla, osa eläimistä saattaa jyrsiä tavaroita piloille. Hyvä periaate on, että jos eläin otetaan, se huolehditaan loppuun asti.

    Lasten ikä?

    Yksi lemmikin valintartiteeristä on lapsen ikä. Jos lapset ovat jo isompia, voi esimerkiksi koiran hoitaminen onnistua lapselta hyvin.

    Pienen lapsen kanssa on aina muistettava, että jos eläimellä on hampaat, se voi purra. Lapset tulee opettaa eläimen oikeoppiseen käsittelyyn heti alusta asti ja eläimen kunnioittamista. Jos eläin nukkuu, niin sitä ei herätetä jne.

    Jälleen kerran toistan, vastuu on vanhemmalla.

    Mihin tahansa lemmikkiin ikinä päädyttekään, niin muistakaa tarjota eläimelle mahdollisimman hyvät oltavat ja lajityypillisen elämän mahdollisuudet.

    Vastaa