• You are currently viewing Sopiva lemmikki lapselle
  Bea pupu kuoli tällä viikolla

  Sopiva lemmikki lapselle

  Millainen on sopiva lemmikki lapselle?

  Meidän perheessä on aina ollut lemmikkejä, kun olin lapsi niin meillä oli pupuja, hamstereita, gerbiilejä, kaloja, koiria ja vaikka ja mitä. Jälkikäteen ajateltuna niistä hyvin moni olisi voitu jättää ottamatta, kun niistä ei kukaan lopulta hyvin huolehtinut.

  Kun olen muutanut omilleni, olen omistanut koiran ja kaksi pupua. Tällä viikolla meidän kahdesta pupusta viimeinen kuoli 8 vuoden iässä (RIP Bea) 🙁 Pupu-elämämme päättyi tähän, sillä enää meille ei ole tulossa pupuja. Nyt meillä on enää yksi koira.

  Minusta lähtökohta on se, että lapselle ei tule ostaa lemmikkiä. Tai jos ostaa, niin sillä ajatuksella, että AIKUINEN on vastuussa sen huolehtimisesta. Se on ihan sama kuinka paljon lapsi tai nuori väittää ja lupaa eläimestä huolehtivansa, niin siihen ei voi luottaa! Mieli muuttuu, hoitaminen onkin rankempaa kuin mitä ajatteli ja eläin ei olekaan sellainen mitä suunnitteli.

  Keräsin vinkkejä eläimien kanssa pitkään työskennelleen ystäväni avustuksella tähän alle.

  Minkälainen lemmikki lapselle parhaiten sopii?

  Ehkä enemmänkin olisi hyvä miettiä, millainen lemmikki teidän perheelle sopii.

  Mihin tarkoitukseen lemmikki tulee?

  Mihin tarkoitukseen lemmikki tulee? Onko ajatuksena, että sitä voi katsella? Tällöin kala tai hamsteri tai esimerkiksi käärme voivat olla hyviä lemmikkejä. Onko tarkoitus, että lemmikkiä voi silitellä? Tällöin koira tai kissa on aika varma valinta.

  Pitää ottaa myös huomioon, että aina eläin ei välttämättä kesyynny toivotunlaisesti ja sylilemmikiksi ei ihan jokainen eläin taivu, mutta kesyyntymistä voi esimerkiksi ruuan avulla kärsivällisesti eläimelle opettaa.

  Missä asutte?

  Lähtekää liikkeelle siitä, että missä te asutte. Pieni kerrostaloasunto kaupungissa toimii lemmikkien kanssa toisin kuin iso omakotitalo maalla.

  Pieniin asuntoihin sopii erilaiset pienet linnut, marsut, hamsterit, kanit, gerbiilit tai kalat. Pitää kuitenkin muistaa, että jokainen eläin tarvitsee kunnolla tilaa ja esimerkiksi kanin pitää saada toteuttaa lajilleen tyypillistä kaivamista jossain, siksi sen on hyvä päästä myös ulkoilemaan säännölllisesti. Muista myös, että eläimet eivät kuulu häkkiin, esimerkiksi kanin ja linnun tulisi saada olla vapaana, mieluiten koko ajan.

  Isommassa asunnossa ja omalla pihalla onkin sitten paljon helpompaa omistaa koira, kissa tai muita tilaa vaativia eläimiä.

  kani lemmikiksi
  Hemuli pupu kuoli vuonna 2020

  Kuinka paljon hoitoa lemmikki vaatii?

  Kuinka paljon olette valmiita eläintä hoitamaan? Jokainen eläin vaatii hoitoa, mutta toiset enemmän kuin toiset. Onko lapsella myös vastuualueita (lopullinen vastuu eläimen hoidosta on aina aikuisella)? Jos otatte koiran, tulee sitä käyttää ulkona joka päivä säännöllisesti, jos otatte kanin tai marsun tulee niiden astiat tyhjentää ja täyttää, ja huolehtia eläimen puhtaanapito.

  Jotku eläimet pärjäävät muutaman päivän ilman hoitajaa, mutta usealle lemmikille tarvitsee olla aina hoitopaikka jos lähette johonkin (esim koira). Saatteko eläimen hoitoon turvalliseen paikkaan halutessanne? Tai saatteko esimerkiksi kissalle hoitajan kotiinne?

  Muistakaa myös, että eläimistä tulee sotkua, koirista ja kissoista lähtee karvaa, linnut  ja kanit sotkevat ulosteilla, osa eläimistä saattaa jyrsiä tavaroita piloille.

  Oma periaatteeni on ollut, että jos lemmikin otan, niin huolehdin sen kunnialla loppuun. Ei tulisi mieleenikään antaa eläintä pois kun en jaksakaan hoitaa. Jos sen otan niin silloin sitoudun hoitamaan! Ja hyvin!

  Lasten ikä?

  Yksi lemmikin valintartiteeristä on lapsen ikä. Jos lapset ovat jo isompia, voi esimerkiksi koiran hoitaminen onnistua lapselta hyvin.

  Pienen lapsen kanssa on aina muistettava, että jos eläimellä on hampaat, se voi purra. Lapset tulee opettaa eläimen oikeoppiseen käsittelyyn heti alusta asti ja eläimen kunnioittamista. Jos eläin nukkuu, niin sitä ei herätetä jne.

  Jälleen kerran toistan, vastuu on vanhemmalla.

  Oma kokemukseni

  Oman kokemukseni mukaan pienelle lapselle sopii parhaiten hamsteri ja isolle koira.

  Mihin tahansa lemmikkiin ikinä päädyttekään, niin muistakaa tarjota eläimelle mahdollisimman hyvät oltavat ja lajityypillisen elämän mahdollisuudet.

  Vastaa