• ONNEA ISÄT -tästä eteenpäin perhevapaa on tasa-arvoisempi

  Tänään astui voimaan uusi perhevapaa laki, mikä kannustaa paremmin myös isejä jäämään kotiin lasten kanssa. Tästä eteenpäin perhevapaa on tasa-arvoisempi.

  Perhevapaauudistuksen myötä kumpikin vanhempi saa 160 vanhempain­raha­päivän kiintiön. Tuosta vanhempainrahapäivän kiintiöstä on mahdollisuus luovuttaa toiselle vanhemmalle, muulle huoltajalle, omalle puolisolle tai toisen vanhemman puolisolle 63 vanhempainraha­päivää. Yhden vanhemman perheissä lapsen vanhempi saa molemmat kiintiöt. Raskaana olevalla on näiden päivien lisäksi vielä 40 raskausrahapäivää ennen vanhempainrahalle siirtymistä.

  Perhevapaauudistuksen yksi iso muutos on myös se, ettei uudessa laissa erotella lapsen äitiä ja isää kuten aiemmassa mallissa vaan se on sukupuolineutraali. Nyt ei puhuta äitiys- tai isyysrahasta. Uudet nimet ovat: erityisraskausraha, raskausraha ja vanhempainraha.

  Tavoitteena on, että vanhempainrahapäivät jakaantuisivat tulevaisuudessa tasaisemmin vanhempien välillä. Tämä on hieno uutinen tuleville isille, mutta myös meille poikien äideille, jotka saamme nyt paremman mahdollisuuden olla lähellä lapsenlapsiamme, kun isä jää kotiin.

  Tällä hetkellä noin 80 % isistä ei käytä isyysrahapäiviä täysimääräisesti. Yli puolet isistä ei käytä lainkaan vanhempainrahakauden jälkeistä isyysrahaa.

  Uudistus koskee perheitä, joissa lapsen laskettu aika on syyskuun 4. päivän jälkeen.

  perhevapaauudistus

  Vastaanotto ristiriitainen

  Uudistus ollaan otettu vastaan ristiriitaisin tunnelmin. Toisaalta on koettu, että uudistus on askel kohti parempaa tasa-arvoa sukupuolten välillä, toisaalta on ahdistuttu siitä, että perheiden omaa päätösvaltaa vähätellään.

  Pitää kuitenkin muistaa, että kiintiöstä voi luovuttaa toiselle vanhemmalle ison siivun ja tämä antaa mahdollisuuden perheen itsekin päättää perhevapaan käytöstä. On hienoa, että isät tietävät jatkossa oikeutensa voida halutessaan käyttää perhevapaansa itse.

  Perhevapaauudistuksessa on kritisoitu myös sitä, että se ei tuo kuitenkaan muutoksia kotihoidontukeen. Hyvin harva (noin 6%) isä nostaa kotihoidontukea. Olisiko nimenomaan kotihoidontuen pätkää voitu saada tasa-arvoisemmaksi?

  Kustannuksia uusi perhevapaa laki tekee vuositasolla arvion noin 80 miljoonaa euroa.

  Lue Kelan tietopaketti perhevapaa uudistuksesta.

  Lähde: Yle, Mtv3

  -Poikien äidit toimitus-

  Vastaa