• Saanatunturin valloitus sopii myös perheille

  Saanatunturin valloitus CHECK

  Kilpisjärven mahtava Saana on todellakin kirjaimellisesti mahtava. Koko komeudessaan loistava tunturi näyttää upealta kilpisjärven rannalta katsottuna ja sen päältä puolestaan avautuu koko Kilpisjärvi ja Norjan lumihuippuiset tunturit.

  Pääsin kokemaan jotain aivan uutta ja ihmeellistä; Lapin kesällä. Talvella olen Lapissa käynyt, mutta en ikinä ennen kesällä. Piipahdimme lapsuuden perheeni kanssa Kilpisjärvellä (elokuu) ja patikoimme tällä reissulla ensimmäistä kertaa elämässämme tunturin huipulle.

  Veikkaan, että tästä lähti liikkeelle uusi innostukseni tämän tyyppisiin reissuihin.

  Saanatunturi
  Saanatunturilta avautuvat maisemat olivat mielettömät, ei niitä saa edes kuviin vangittua. Teidän pitää nähdä ne itse.

  Saana-tunturille pääsee eri reittejä

  Saana on 1 029 metriä korkea tunturi Suomessa Enontekiön kunnan luoteiskolkassa, Kilpisjärvellä, käsivarren peukalossa.

  Saanatunturille pääsee retkeilemään kätevästi joko Mallan luonnonpuiston parkkipaikalta tai retkeilykeskukselta. Saanan huipulle johtaa yksi reitti, mutta sillä on nämä kaksi eri alkupistettä. Reitit yhdistyvät matkalla.

  Saanan ympäristössä reittejä on useita eri pituisia ja sopivia löytyy varmasti kaikille. Saanatunturin huiputus on mielestäni ihan kiva reitti kouluikäisille lapsillekin vanhempiensa kanssa.

  Lyhimmillään alueen reiteistä löytyy matka huipulle ja takaisin, mikä on vain 8,6 km. (noin 4h) Pisimmillään voit kiertää tunturin 11 km pituisella reitillä.

   

  Näytä tämä julkaisu Instagramissa

   

  Henkilön 💙Jonna-Emilia 💙 (@poikienaiti) jakama julkaisu

  Meidän patikointi

  Me valitsimme huiputuksen.

  Koska minä ja kaksi siskoani olimme kaikki ensimmäistä kertaa valloittamassa tunturia, niin lähdimme matkaan kunnon vaatetuksella ja eväät repussa. (Vastaan tuli paljon väkeä huomattavasti kevyemmällä varustautumisella)

  Mukana kannattaa kuitenkin olla vähintään paperia, vettä ja pussi roskille. Huipulla oli kova ja kylmä tuuli, joten lämmin tuulenpitävä hupullinen takki ja esim hanskat olisi myös hyvä olla mukana.

  Me lähdimme liikkelle Mallan luontopuiston parkkipaikalta, jonne saavuimme paikallisella taksilla. Seurasimme reitillämme oranssipäisiä 40 cm korkeita tolppia.

  saanatunturi
  Ensimetrit
  kilpisjärvi
  Siellä se huippu pilkistää

  Saanalle matka sujui mukavasti, ensin helppokulkuista soratietä pitkin, sen jälkeen pitkät kivirappuset ja viimeisenä haastavampi kivikkoinen nousu. Takaisin palasimme toista reittiä, eli retkeilykeskukselle.

  Matkalla huipulle saimme nauttia uskomattomasta Kilpisjärven näköalasta ja perillä laelta näkyi kauas horisonttiin, mahtavat tunturimaisemat.

  Sää Saanalla voi vaihtua hyvin nopeasti. Jos tunturi menee yllättäen pilveen, on turvallista pysähtyä hetkeksi odottamaan, että pilvi väistyy. Ukkosella tunturinhuippulle ei kannata kiivetä.

  saanatunturin huiputus
  Välillä oli yllättävänkin jyrkkää nousua
  saanatunturin huippu
  We did it!

  Kasvillisuuden elpyminen vaatii ihmisten tarkkaavaisuutta

  Saanatunturin kävijämäärät ovat kasvaneet hurjasti muutaman viime vuoden ajan.

  Näin kesällä on tärkeää muistaa pysyä merkityllä reitillä, jotta tunturin kasvillisuus pääsee toipumaan vuosikymmeniä jatkuneen kulutuksen aiheuttamista vaurioista.

  Saanatunturilla saattaa olla ruuhkaa ja kyllä siellä kieltämättä meidänkin reissulla väkeä näkyi. Näin ensikertalaisena olin vähän hämilläni jatkuvasta moikkailusta, mutta se kuuluu kuulemma asiaan. Kaikkia tervehditään.

  Jos haluaa vierailla Saanalla silloin kun ruuhka ei ole pahimmillaan, niin kannattaa valita patikoinnille kevät tai syksy.

  Saanatunturin voi huiputtaa myös talvella, mutta se on toki sääolosuhteiden vuoksi haastavampaa.

  Meillä oli kivaa ja ensi kerralla vien ehdottomasti pojat huipulle!

  saanatunturi
  Saana koko komeudessaan!

  Vastaa