• Saanatunturin valloitus sopii perheille

    Saanatunturin valloitus on kiva kesäinen seikkailu koko perheelle.

    Kilpisjärven mahtava Saana on todellakin kirjaimellisesti mahtava. Koko komeudessaan loistava tunturi näyttää upealta kilpisjärven rannalta katsottuna ja sen päältä puolestaan avautuu koko Kilpisjärvi ja Norjan lumihuippuiset tunturit.

    Saanatunturi
    Saanatunturilta avautuvat maisemat ovat mielettömät

    Saana-tunturille pääsee eri reittejä

    Saana on 1 029 metriä korkea tunturi Suomessa Enontekiön kunnan luoteiskolkassa, Kilpisjärvellä, käsivarren peukalossa.

    Saanatunturille pääsee retkeilemään kätevästi joko Mallan luonnonpuiston parkkipaikalta tai retkeilykeskukselta. Saanan huipulle johtaa yksi reitti, mutta sillä on nämä kaksi eri alkupistettä. Reitit yhdistyvät matkalla.

    Saanan ympäristössä reittejä on useita eri pituisia ja sopivia löytyy varmasti kaikille. Saanatunturin huiputus on sopiva kouluikäisille lapsillekin vanhempiensa kanssa.

    Lyhimmillään alueen reiteistä löytyy matka huipulle ja takaisin, mikä on vain 8,6 km. (noin 4h) Pisimmillään voit kiertää tunturin 11 km pituisella reitillä.

     

    Näytä tämä julkaisu Instagramissa

     

    Henkilön ?Jonna-Emilia ? (@poikienaiti) jakama julkaisu

    Kuva: @jonnaemiliamikkonen

    Mitä mukaan?

    Mukaan pitää ottaa hyvät ja tukevat vaelluskengät.

    Mukana kannattaa olla myös paperia, vettä ja pussi roskille. Huipulla oli kova ja kylmä tuuli, joten lämmin tuulenpitävä hupullinen takki ja esim hanskat olisi myös hyvä olla mukana.

    saanatunturi
    Ensimetrit
    kilpisjärvi
    Siellä se huippu pilkistää

    Saanalle matka sujuu mukavasti ensin helppokulkuista soratietä pitkin, sen jälkeen pitkät kivirappuset ja viimeisenä haastavampi kivikkoinen nousu.

    Matkalla huipulle voit nauttia uskomattomasta Kilpisjärven näköalasta ja perillä laelta näkyi kauas horisonttiin, mahtavat tunturimaisemat.

    Sää Saanalla voi vaihtua hyvin nopeasti. Jos tunturi menee yllättäen pilveen, on turvallista pysähtyä hetkeksi odottamaan, että pilvi väistyy. Ukkosella tunturinhuippulle ei kannata kiivetä.

    saanatunturin huiputus
    Välillä oli yllättävänkin jyrkkää nousua

    Kasvillisuuden elpyminen vaatii ihmisten tarkkaavaisuutta

    Saanatunturin kävijämäärät ovat kasvaneet hurjasti muutaman viime vuoden ajan.

    Näin kesällä on tärkeää muistaa pysyä merkityllä reitillä, jotta tunturin kasvillisuus pääsee toipumaan vuosikymmeniä jatkuneen kulutuksen aiheuttamista vaurioista.

    Saanatunturilla saattaa olla ruuhkaa erityisesti loma-aikoina.  Ensikertalaiselle tiedoksi, tunturissa kaikkia tervehditään. Jos haluaa vierailla Saanalla silloin kun ruuhka ei ole pahimmillaan, niin kannattaa valita patikoinnille kevät tai syksy.

    Saanatunturin voi huiputtaa myös talvella, mutta se on toki sääolosuhteiden vuoksi haastavampaa.

    saanatunturi
    Saana koko komeudessaan!

    -Poikien Äidit toimitus-

    Vastaa